خواندنی های تاریخی

حدود ۲۸۰ سال پیش وقتی نادرشاه افشار به زیارت نجف رفت، دستور داد به جای کاشیهای سبز رنگ

نوشته شده توسط عبدالکریم پاک نیا مکتب تربیتی امام عسکری(ع) در دوران خفقان عباسیا

فقه سیاسی شیعه، تقسیم بندی متفاوتی از حاکمین جامعه اسلامی ارائه کرده است. از منظر این ف

این سخنرانی امام موسی صدر اسفند سال 1350 در حسینیه عمادزاده اصفهان در جمع علما و روحانی

جریان مشروعه خواهی را سه مجتهد یعنی شیخ فضلالله نوری، آیتالله خمامی و آیتالله تبریزی
جدیدترین دیدگاه ها
نباید نهادهای فرهنگی و تاریخنگار متهم به مسائل امنیتی شوند
جستاری درباره کنیه ها و لقب های حضرت عباس(ع)
- دسته: مقالات متفرقه تاریخی
نوشته شده توسط ابوالفضل هادی منش
کنیه های حضرت عباس(ع)
در فرهنگ عربی به آن دسته از نام هایی که با پیشوند اَبْ (در مردان) و اُمّ (در زنان) همراه باشد، کنیه می گویند. سنت گذاشتن نامی در قالب کنیه برای افراد در میان قبایل عرب، گونه ای بزرگداشت و تجلیل نسبت به فرد به شمار می آید.(1)
استعلای اباعبدالله(ع) در برابر ظلم؛ معناکننده «أَنتُمُ الأَعْلَوْنَ إِن کُنتُم مُّؤْمِنِینَ»
- دسته: مصاحبه ها
نوشته شده توسط خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)
حجتالاسلام و المسلمین محمدرضا جباری، عضو هیئت علمی مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، به بیان نکاتی در باب شخصیت و جایگاه اباعبدالله(ع) به مناسبت میلاد آن حضرت پرداخت. جباری با اشاره به اینکه ولادت اباعبدالله(ع) در سال چهارم هجری و در فاصله اندکی بعد از ولادت امام حسن(ع) رخ داد، گفت: محیط ولادت و تربیتی اباعبدالله(ع) محیطی بود که طبیعتاً اقتضاء میکرد که آن بزرگوار در تاریخ اسلام به عنوان یک شخصیت تأثیرگذار مطرح شود؛ شخصیتی که دامان جدش رسول خدا(ص) و مادری همچون فاطمه(س) و پدری همچون امیرالمؤمنین(ع) پدید آمده و تکونیافته و شخصیت او شکل گرفته است.
مدخل «حسین بن على(ع)» از دانشنامه جهان اسلام
- دسته: مقالات متفرقه تاریخی
نوشته شده توسط سیدمحمد عمادی حائرى
حسین بن على: امام، امام سوم از امامان دوازدهگانه شیعه امامیه و یكى از چهارده معصوم. به اتفاق همه منابع، نام و نسب او حسینبن علیبن ابیطالببن عبدالمطلب بن هاشم است. جد مادریاش پیامبر اكرم صلیاللّه علیهوآلهوسلم، پدرش امیرمؤمنان على علیهالسلام و مادرش فاطمه سلاماللّه علیها دختر رسول خداست (ابنسعد، ج 6، ص 399؛ ابوالفرج اصفهانى، ص 51؛ مفید، ج 2، ص 27).
حاکمیت روح اخوت به جای عصبیت؛ رهاورد مهندسی فرهنگی پیامبر(ص)
- دسته: مصاحبه ها
نوشته شده توسط خبرگزاری شبستان
خبرگزاری شبستان: به مناسبت فرا رسیدن مبعث پیامبر اکرم (ص) با سیدمرتضی حسینی شاه ترابی، پژوهشگر تاریخ اسلام و سیره اهل بیت (ع)، استاد مدعو گروه تاریخ اسلام جامعه المصطفی (ص) العالمیه گفتگویی در خصوص مهندسی فرهنگی پیامبر (ص) در جامعه جاهلی عرب انجام داده ایم که از نظرتان می گذرد:
داستان ولادت امام حسن (ع)
- دسته: اخبار تاریخی
نوشته شده توسط محمد صادق غلامی
حجة الاسلام و المسلمین دکتر محمد رضا جباری روز سه شنبه 30 اردیبهشت 1393 در برنامه زلال تاریخ، در ادامه تشریح رخ دادهای میان دو غزوه بدر و احد، به بررسی ولادت امام حسن (ع) و رفتارهای پیامبر اکرم (ص) که بعد از ایشان به صورت سنت در باب ولادت فرزند تبدیل شد اشاره کرد و برخی شبهات در این زمینه را پاسخ گفت.
نخستین مجله اسلامی چاپ ایران
مجله الاسلام که از 1320 ق به وسیله اداره دعوت اسلامیه / صفاخانه اصفهان انتشار یافت را...
گفتاری در مدفن حضرت زینب(س)
چکيده: در مورد مزار حضرت زينب(سلام الله عليها) ميان مورخان اختلاف است. از سويي وجود دو مرکز مشهور در دمشق و قاهره و از سويي بيان برخي مورخان که مزار ايشان را در مدينه مي دانند. نويسنده در اين گفتار، ادلّة هر سه نظر را بيان کرده و نظر سوم را قوي تر مي داند.
آبار علي
- دسته: مقالات اساتید
نوشته شده توسط محمد الله اكبري
آبار و اَبيار جمع بِئْر به معناي چاهها است. جمع قِله آن أبؤُر و آبُر است. نيز البؤُره به معناي گودال است.[1]آبارعلي در اصطلاح نام منطقهاي است در 7 يا 9 كيلومتري (6 يا 7 ميلي) جنوب شهر مدينه[2]، در وادي عقيق و دامنه غربي كوه عير كه نزديك ذوالحليفه* و بر راه مكه قرار دارد و داراي چاههاي آب و نخلستانهاي فراوان است.[3]اين مكان اكنون ميان دو راه جاي دارد:
دوستی و تعامل با همنوعان در سیره امام جواد(ع)
- دسته: مقالات دیگران
نوشته شده توسط اسماعیل نساجی زواره
آغازین سخن
نهمین ستاره فروزان آسمان امامت و ولایت حضرت امام محمد تقی(ع) معروف به جوادالائمه(ع) در روز دهم ماه رجب سال 195 ه.ق در مدینه دیده به جهان گشود.(1) پدر بزرگوارش حضرت علی بن موسی الرضا(ع) و مادر مکرّمه اش بانویی مصری تبار به نام سبیکه از خاندان ماریه قبطیّه همسر پیامبر اسلام(ص) بود، به طوری که امام رضا(ع) از او به عنوان بانویی قدسیه و پاکیزه یاد می کرد.(2)
نگاهی به سیره ی تبلیغی امام جواد علیه السلام
- دسته: مقالات دیگران
نوشته شده توسط محمد حاج اسماعیلی
زندگانی سراسر افتخار پیامبر اسلام و ائمه ی هدی - صلوات الله علیهم اجمعین - از زوایای مختلف قابل بررسی است. روش تبلیغی معصومان علیهم السلام نیز مانند دیگر ابعاد زندگی شان اسوه و الگو به شمار می آید
نشست 30: نقد کتاب ارزیابی اخبار قضاوت های امام علی(ع)
- دسته: اخبار گروه
سی امین نشست سیره پژوهی با موضوع نقد کتاب «ارزیابی اخبار قضاوت های امیر المؤمنین(ع)» تالیف حجة الاسلام مصطفی صادقی به میزبانی گروه تاریخ اسلام مجتمع آموزش عالی امام خمینی(ره) برگزار شد.
کتاب امام رضا(ع) و فرقه های شیعه
کتاب امام رضا(ع) و فرقه های شیعه، نوشته زهرا بختیاری، توسط بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی در 236 صفحه و 1500 نسخه به چاپ رسید.
پرسمان تاریخی (پاسخ به شبهات و سوالات تاریخی)
حجة الاسلام و المسلین استاد مهدی پیشوایی در روز جمعه 18 بهمن 1392 در برنامه پرسمان تاریخی رادیو معارف به سوالات تاریخی پاسخ گفت. بررسی زندگی و شخصیت محمد حنفیه، جنگ ایران با عثمانی، بررسی زندگی و شخصیت جعفر طیار، حکومت آل زبیر، شخصیت حجاج بن یوسف ثقفی، داستان اصحاب کهف، ازدواج امام حسن عسکری(ع) با نرجس خاتون و مستندات قطعی و متواتر ولادت امام زمان(عج)
درخشش کتاب «رفتارشناسي امام رضا(ع) و فرقه هاي درون شيعي»
- دسته: اخبارگروه
نوشته شده توسط سخن تاریخ کتاب «رفتارشناسي امام رضا(ع) و فرقه هاي درون شيعي» اثر مشترک دكتر «نعمت الله صفري» و «زهرا بختياري» رتبه «دوم» «ششمین جشنواره انتخاب کتاب سال رضوی» را در محور «تاريخ و سيره رضوي» با رويكرد «علمي –پژوهشي» به خود اختصاص داد؛ با این توضیح که «محور تاريخ و سيره رضوي» رتبه نخست نداشت و «رفتارشناسي امام رضا(ع) و فرقه هاي درون شيعي» در صدر آثار شرکت کننده جای گرفت. این موفقیت و درخشش علمی را به نویسندگان کتاب «رفتارشناسي امام رضا(ع) و فرقه هاي درون شيعي» و همه همکاران و جامعه علمی تاریخ تبریک و تهنیت می گوییم و موفقیت های علمی پیاپی برای ایشان آرزو می کنیم.
چگونگي طرح وكلا در منابع امامي دوره غيبت صغرا
چکيده: با بررسي منابع شيعي عصر غيبت صغرا، درمي يابيم كه اين دسته از منابع، نسبت به شبكه وكالت و خصوصاً وكلاي اربعه توجه ويژه اي نداشته اند و در موارد بسياري حتي نامي از وكلا به ميان نياورده اند. شايد اين امر، برآمده از فضاي سياسي آن عصر باشد؛ جوي كه به شدت عليه شيعيان غليان پيدا كرده بود و حكومت عباسي را عليه شيعيان تحريك مي كرد.
عوامل شكست قيام مسلم بن عقيل عليه السلام در كوفه
اشاره مسلم عليه السلام در پنجم شوال سال 60 هجرى به كوفه رسيد(1) و براى رعايت تدابير امنيتى، مخفيانه وارد شهر شد.(2) او پس از ورود به كوفه به خانه مختار ابوعبيده ثقفى رفت.(3) شيعيان پس از مدتى نزد او آمدند و از وى به گرمى استقبال كردند.
مسلم پسر عم حسین(ع)
این مقاله، نوشتاری است دو قسمتی درباره شخصیت و زندگی مسلم بن عقیل که سال 1353 در نشریه معارف اسلامی وابسته به سازمان اوقاف منتشر شده و اکنون هر دو قسمت مقاله به طور یکجا تقدیم می شود.
امام جواد(ع) به روایت اهل سنّت
سرآغاز عمر کوتاه، اما پربرکت و البته پرحادثه امام جوادعلیه السلام و وقایعی که در مدت کوتاه امامت ایشان رخ داده - که تمامی آنها دلالت بر عظمت بی نهایت امام جوادعلیه السلام دارد - از دیدگاه اهل سنّت، جالب و شنیدنی است. آنچه پیش روی دارید، گوشه ای از فضائل حضرت و اعترافات بزرگان اهل سنّت نسبت به امام جوادعلیه السلام می باشد.
رویدادهای عصر امام جواد(ع)
امام محمد بن علّی الجواد علیه السلام بنا به روایت شیخ مفید قدس سره و نوبختی و دیگر رجالیون، به سال 195 ق. در ماه مبارک رمضان در مدینه، به دنیا آمد.1 و در ذی قعده سال 220 ق. به شهادت رسید.2 دوران حیات پربرکت امام جواد علیه السلام مصادف با خلافت مأمون و معتصم عباسی است که قریب دو سال، امام در عصر خلافت معتصم می زیسته و بقیه عمر پربرکت خود را در زمان خلافت مأمون گذرانده است. مهم ترین حوادث زندگی امام جواد علیه السلام براساس سال شمار حیات پربار ایشان، به شرح ذیل می باشد: 195 ق.) تولّد امام جوادعلیه السلام در مدینه و آغاز درگیری های امین و مأمون. امین در سال 194 ق.
اخلاق اجتماعی از منظر امام رضا(ع) و سیره رضوی
مقدمه اخلاق اجتماعی از منظر امام رضا(ع) و سیره رضوی چگونه است؟ این پرسش، پرسش آغازین و اصلی این پژوهش است و نوشتار حاضر می کوشد پاسخی مناسب برای آن بیابد. سیره اخلاقی امامان شیعه و الگوگیری از رفتار و گفتار آن انسانهای وارسته و کمال یافته، همواره یکی از دغدغه های شیعیان و شیفتگان ائمه اطهار بوده و می باشد. از این رو، پژوهشهای متعدد و متنوعی در سیره اخلاقی ائمه اطهار به ویژه سیره اخلاقی امام رضا(ع) انجام شده است.
- مقالات دیگر...
- سیره قرآنی امام رضا(ع)
- کتابشناسی کتابهای لاتین امام حسین (ع) در کتابخانه ایرانشناسی
- کتابخانه های شیعی از قرن سوم تا پایان هفتم هجری
- الگوی رفتاری حضرت زینب(س)
- تعامل امام رضا(ع) با فرقه زیدیه
- عاشورا از نگاه آمار و ارقام بر اساس منابع مختلف
- روزشمار رویدادهای محرم
- دو دیدگاه نادرست در تعیین هدف قیام حسینی
- معرفی اجمالی سایت سخن تاریخ
- 1 ذیقعده -انقراض اسماعیلیان توسط هولاگوخان
- تاریخ سیاسی اوده در هند (1132ـ تا 1274 قمری)
- سومین نشست سیره پژوهی/ ارزیابی کتاب سلیم بن قیس (1)
- فصلنامه سخن تاریخ شماره 15
- تأثیرقیام های علویان بر ولایت عهدی امام رضا(ع)
- معرفی کتاب جريانشناسي تاريخي قرائتها و رويكردهاي عاشورا
- نشست تحول گفتمان در گزارش واقعه کربلا تا قرن دهم با تکیه بر منابع فارسی
- 18 شعبان 326 ه ق،رحلت حسین بن روح نوبختی
- نقاط قوت و ضعف حکومت صفویه
- رابطه دانش تاریخ و حدیث
- 15 شعبان 329 ه ق، درگذشت علی بن محمد سمری
- ...
گروه تاریخ اسلام
دروس و سرفصل ها
معرفی اساتید
پایان نامه ها و تحقیقات
مجله سخن تاریخ
مطالعات تاریخی جهان اسلام
مقالات
دانش آموختگان
سفرهای علمی
آمار بازدیدکنندگان
بازدید این صفحه : 841965 |
بازدید امروز : 1456 |
کل بازدید : 4343896 |
بازدیدکنندگان آنلاين : 7 |
زمان بازدید : 1/7932 |
ورود کاربران
برای استفاده از امکانات سایت مانند ارسال و پیگیری مقالات ، دانلود کتب و نقشه ها و دریافت خبرنامه سایت باید در سایت عضو شده، با نام کاربری خود وارد شوید!