خواندنی های تاریخی

حدود ۲۸۰ سال پیش وقتی نادرشاه افشار به زیارت نجف رفت، دستور داد به جای کاشیهای سبز رنگ

نوشته شده توسط عبدالکریم پاک نیا مکتب تربیتی امام عسکری(ع) در دوران خفقان عباسیا

فقه سیاسی شیعه، تقسیم بندی متفاوتی از حاکمین جامعه اسلامی ارائه کرده است. از منظر این ف

این سخنرانی امام موسی صدر اسفند سال 1350 در حسینیه عمادزاده اصفهان در جمع علما و روحانی

جریان مشروعه خواهی را سه مجتهد یعنی شیخ فضلالله نوری، آیتالله خمامی و آیتالله تبریزی
جدیدترین دیدگاه ها
نباید نهادهای فرهنگی و تاریخنگار متهم به مسائل امنیتی شوند
سیره قرآنی امام رضا(ع)
قرآن کریم کتابی آسمانی، وحی منزل، کلام خدا و راهنمای مؤمنان است. این کتاب آن قدر با عظمت و ارزشمند است. که آخرین پیامبر عهده دار تفسیر و تبیین آن شد و پس از وی اهل بیت:که عِدل قرآن معرفی شده اند، عهده دار چنین امر مهمی شدند. امام رضا علیه السلامکه یکی از همان مفسران واقعی قرآن بود، در طول زندگی پر برکتش عنایت بسیار ویژه ای به این راهنمای بزرگ داشته و علاوه بر استفاده ای که در بعد شخصی و فردی از آن داشته در ابعاد دیگر نیز بهره های فراوانی از این کتاب گرفته و به دیگران انتقال داده است. این نوشتار به ترسیم گوشه ای از سیمای قرآنی آن بزرگوار می پردازد.
کتابشناسی کتابهای لاتین امام حسین (ع) در کتابخانه ایرانشناسی
"وَ هَذَا شَهْرُ نَبِیِّکَ سَیِّدِ رُسُلِکَ شَعْبَانُ الَّذِی حَفَفْتَهُ مِنْکَ بِالرَّحْمَةِ وَ الرِّضْوَانِ الَّذِی کَانَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّی اللَّهُ عَلَیْهِ وَ آلِهِ" "این ماه پیغمبر تو، سرور رسولانت است و این شعبانی است که آن را با رحمت و خشنودی خویش آکنده ساختی که رسول خدا که درود خدا بر او و خاندانش باد"
کتابخانه های شیعی از قرن سوم تا پایان هفتم هجری
مرکز عالی: جامعه المصطقی العالمیه –مدرسه تاریخ و ادیان رشته: تاریخ تمدن اسلام/ مقطع: کارشناسی ارشد عنوان پایان نامه: کتابخانه های شیعی از قرن سوم تا پایان هفتم هجری استاد یا اساتید راهنما: دکتر سید علی رضا واسعی استاد یا اساتید مشاور: آقای محمد الله اکبری دانش پژوه: سیدمحمد علوی تاریخ دفاع: اردیبهشت 1389 / تعداد صفحات: 222 کلید واژه ها: کتاب، کتابخانه، نظام اداری، شیعه، آل بویه، فاطمیان
الگوی رفتاری حضرت زینب(س)
چکیده: حضرت زینب(س) از جمله زنان نادری است که بیشترین بهره را از نور امامت برد و توانست خود را به عالی ترین درجه های کمال و صفات پسندیده برساند و شایستگی هدایت در حساس ترین مرحله زمانی را به دست آورد. بررسی مراتب کمال حضرت زینب(س) و الگو قراردادن آن حضرت از برترین عوامل تربیت صحیح و خودسازی است که مفهوم زندگی پویا و حقیقی را به زنان امروز می آموزد.
تعامل امام رضا(ع) با فرقه زیدیه
زيديه يکی از فرقه های مهم شیعی، از قیام زيد بن علی سرچشمه می گیرد. زيديان درباره امام و امامت آراء و عقايد خاصی داشتند و يکی از مهمترين شرايط امام از نظر آنان، دعوت مردم به امامت خويش و قیام با شمشیر بود. در طول تاريخ حضور ائمه: شاهد برخوردهايی میان زيديه و امامیه شیعه هستیم.
عاشورا از نگاه آمار و ارقام بر اساس منابع مختلف
یکی از مباحث تاریخ عاشورا که باید بحث و بررسی درباره آن صورت گیرد، حادثه کربلا در قالب آمار و ارقام است. اهمیت این بحث از آن روست که با توجه به بستر تاریخی این واقعه و تغییر شرایط و اوضاعی که بر این حادثه از آغاز تا فرجام آن حاکم بوده است، اعداد و ارقام گزارش شده درباره آن، متفاوت و گاه متناقض است. با توجه به همین نکته، پژوهش حاضر انجام شده و با مقایسه بین منابع کهن تاریخی در این باره، گزارش شفافی از اعداد و ارقام به کار رفته در این رخداد تاریخی ارائه می شود.
روزشمار رویدادهای محرم
روز دوم 1 . امام حسین علیه السلام در روز پنجشنبه دوم محرم الحرام سال 61 هجری به کربلا وارد شد . (1) عالم بزرگوار «سید بن طاووس » نقل کرده است که: امام علیه السلام چون به کربلا رسید، پرسید: نام این سرزمین چیست؟ همینکه نام کربلا را شنید فرمود: این مکان جای فرود آمدن ما و محل ریختن خون ما و جایگاه قبور ماست . این خبر را جدم رسول خدا صلی الله علیه و آله به من داده است . (2)
دو دیدگاه نادرست در تعیین هدف قیام حسینی
تاریخ اسلام پر از حوادثی است که در گذر زمان پدیدار گشته و بسیاری از آنها، به مرور به فراموشی سپرده است؛ اما در این میان، نهضت مقدس امام حسین (ع) و یارانش، نه تنها با گذشت زمان فراموش نشده و از صفحه تاریخ کنار نرفته، بلکه هرچه زمان بر آن گذشته، برعظمت و اهمیت آن افزوده شده است.
معرفی اجمالی سایت سخن تاریخ
- دسته: درباره سایت سخن تاریخ
نوشته شده توسط مرتضی شیرودی مقدمه سایت سخن تاریخ از سوی گروه تاریخ اسلام مجتمع آموزش عالي امام خميني(ره) وابسته به جامعة المصطفي العالمية با هدف عرضه شناخت عمیق تر از اسلام خاصه تشیع و دفاع از آن، راه اندازی شده است. گروه تاریخ اسلام، از سال 1379 كار خود را شروع كرده و به تدریج با فعال ساختن رشته های مختلف و جذب اساتید در گرایشهای مختلف، فعالیت رو به رشدی داشته است.
1 ذیقعده -انقراض اسماعیلیان توسط هولاگوخان
در اول ذیقعده سال 654 قلعه الموت مرکز اسماعیلیان نزاری توسط هولاگوخان مغول سقوط کرد. اسماعیلیان پس از مرگ المستنصربالله خلیفه فاطمی ، از جانشینی نزار به عنوان خلیفه در برابر برادرش مستعلی حمایت کردند و پس از اعلام امامت مستعلی که مورد حمایت بدرالجمالی بود، به طور رسمی از اسماعیلیه مصر جدا شدند.[1] آنان پس از سرنگونی خوارزمشاهیان، به طور مستقیم با مغولان مواجه شدند و تمام تلاش هایشان برای مقابله با مغولان و تشکیل یک اتحادیه متشکل از خلافت عباسی و پادشاهان فرانسه به جایی نرسید.
تاریخ سیاسی اوده در هند (1132ـ تا 1274 قمری)
چکیده منطقه اتراپرادش امروزی، در زمان های پیشین «اوده» نامیده می شد. این منطقه در هند از لحاظ تاریخی، سیاسی و فرهنگی، از امتیاز خاصی برخوردار بود و می توان گفت که علم و فکر و فرهنگ، از همین منطقه به سراسر هند منتشر شد. در این نوشتار، تاریخ سیاسی اوده از سال 1132- 1274قمری بررسی خواهد شد. پس از آن که شاهان مغول در هند ضعیف گشتند و با بحران های سیاسی متعددی روبه رو شدند، زمینه برای قدرت گیری والیان و حاکمان مناطق مختلف فراهم شد؛ هم چنین سلطنت مغول از یورش های بیرونی نیز نگران بود. از طرف دیگر، برخی سپه سالاران نیز به حکومت مرکزی پشت کردند و حکومت های خودمختار به وجود آوردند. به تدریج، رابطه سپه سالاران با حکومت مرکزی و دهلی کمتر گشت، و در همین وضعیت، سعادت خان در سال 1132قمری، والی اوده شد و «ایودهیه» را پایتخت خود قرار داد. حکومت جدید بر اساس فرهنگ و تمدن اسلامی و توجه به آموزه های شیعی بنیان نهاده شد؛ بدین روی، بررسی تاریخ سیاسی اوده برای آشنایی با جای گاه این دولت مسلمان و تأثیر آن بر فرهنگ اسلامی و شیعی بسیار مهم و درخور توجه است.
سومین نشست سیره پژوهی/ ارزیابی کتاب سلیم بن قیس (1)
روز سه شنبه 11 بهمن 1390 گروه تاریخ اسلام مجتمع آموزش عالی امام خمینی رحمة الله علیه میزبان سومین نشست سیره پژوهی با حضور مدیر، اساتید گروه و جمعی از سیره پژوهان در سالن شهید صدر بود. موضوع این جلسه ارزیابی کتاب سلیم بن قیس بود که توسط آقای قلیچ ارائه گردید. پیش از آن، آقای دکتر صفری مدیر گروه تاریخ اسلام با ایراد سخنانی به اهمیت بسیار زیاد این موضوع در تاریخ نگاری شیعی اشاره کرد و این کتاب را در صورت اثبات وجود آن و نویسنده اش، قدیمی ترین کتاب در حوزه تاریخ نگاری اسلامی و تاریخی نگاری شیعی دانست. وی با استناد به مطالب کتاب، سلیم را از صحابه حضرت علی علیه السلام و مرتبط با یاران نزدیک ایشان نظیر حضرت سلمان، ابوذر و مقداد معرفی کرد و حوادث نقل شده از او را که مربوط به حوادث صدر اسلام است، بطور نقل مستقیم یا حداکثر با سه واسطه دانست. معاصرت سلیم با امام حسن، امام حسین، امام سجاد و امام باقر علیهم السلام و نقل روایت از دو امام علی و امام حسن علیهما السلام و درک نکردن دوران امامت امام باقر علیه السلام از مشخصات مورد اشاره سخنران بود.
تأثیرقیام های علویان بر ولایت عهدی امام رضا(ع)
- دسته:
مقالات دانش آموختگان
چکیده علویان در تحولات سياسى، اجتماعى و فرهنگى دوره خلافت عباسى تا پايان عصر اول خلافت، نقش محورى داشتند و در عصر اول عباسى قيام هاى شيعيان زيدى، مشکل اصلى خلفای عباسى بود و اين حركت ها و قيام ها، نقش برجسته اى در شكل دهى جريان هاى تاريخى این دوره داشته است. قیام های علویان در خراسان، حجاز، عراق و برخی مناطق دیگر، کم و بیش با استقبال مردمی مواجه شد و شماری از مردم به دعوت آنان پیوستند. علاقه مردم به اهل بیت (ع) و ظلم عباسیان در این زمینه نقش زیادی داشت؛ لذا قیام کنندگان نیز مردم را به «الرضا من آل محمد» (ص) و مبارزه با ظلم فرا می-خواندند و مردم به سرعت به آن می پیوستند. مأمون قصد داشت با شعار ولایت عهدی، شورش های مردمی را فرو نشاند. اما این سیاست سبب شد تا حكومت او با مشکل جدی مواجه شود. مسأله ولایت عهدی، نقطه عطفی در تاریخ تشیع است. او با استفاده از موقعیت امام رضا (ع) به عنوان برگ برنده ای در مقابل عباسیانی كه طرف دار خلافت امین بودند، ولایت عهدی را به ایشان تحمیل كرد. این نوشتار، به تأثیر قیام-های علویان بر ولایت عهدی امام رضا (ع) می پردازد.
معرفی کتاب جريانشناسي تاريخي قرائتها و رويكردهاي عاشورا
جريانشناسي تاريخي قرائتها و رويكردهاي عاشورا از صفويه تا مشروطه (با تاكيد بر مقاتل) اثر برگزیده جشنواره بین المللی فارابی بیان مسأله از زمان رخداد واقعه عاشورا تا عصر حاضر، مقتلنویسان و راویان و مورخان تاریخ عاشورا برداشتهای گوناگون از این واقعه، ارائه کردهاند كه هر اندیشمند و پژوهشگر تاریخ عاشورا را به این اندیشه وا میدارد كه چرا درباره یك حادثه، به این میزان، برداشتهای گوناگون شده است؟ چنانکه برخی از آموزههای روایی و نیز بعضی از برداشتها و یا تفسیرهای نادرست از برخی آموزههای دینی و اعتقادی از جمله بحث قضا و قدر، شفاعت و... زمینه و عامل دیگری برای ظهور یا رواج برخی دیگر بوده است. این پژوهش، پس از تبیین و پیشینة هر قرائت و بیان شاخصها و ویژگیهای آن، درصدد شناسایی، مطالعه و بررسی شرایط، زمینهها و عوامل پیدایش و یا ترویج این قرائتها از واقعة عاشورا و در یك جمله، جریانشناسی تاریخی این قرائتها از عصر صفویه تا مشروطه، البته با بهرهگیری از مقاتل و منابع تاریخ عاشورای دوران مورد بحث است.
نشست تحول گفتمان در گزارش واقعه کربلا تا قرن دهم با تکیه بر منابع فارسی
- دسته: اخبار تاریخی
نوشته شده توسط سخن تاریخ
سخنران: خانم دکتر میر ابوالقاسمی
ناقد: دکتر منصور داداش نژاد
دبیر علمی: حجة الاسلام و المسلمین قاسم خانجانی
زمان: پنج شنبه 29 خرداد 1393، ساعت 16 الی 18.
مکان: قم، بلوار جمهوری اسلامی، کوچه شماره 2، فرعی اول، ساختمان انجمن های علمی حوزه، سالن همایش. تلفن تماس:32917537-025
این نشست به همت انجمن تاریخ پژوهان حوزه و با همکاری گروه تاریخ پژوهشگاه حوزه و دانشگاه و پژوهشکده تاریخ و سیره اهل بیت(ع) برگزار می شود.
18 شعبان 326 ه ق،رحلت حسین بن روح نوبختی
- دسته: شعبان
نوشته شده توسط سخن تاریخ
حسینبن روح نوبختی، ابوالقاسم حسین بن روح بن ابی بحر، سومین نایب خاص از نایبان چهارگانه امام زمان عجل اللّه فرجه الشریف، در هیجدهم شعبان 326 ه ق، درگذشت و در بغداد، در منطقه نوبختیه ، به خاک سپرده شد.[1]
نقاط قوت و ضعف حکومت صفویه
- دسته: اخبار تاریخی
نوشته شده توسط محمد صادق غلامی
آقای دکتر سید حسین فلاح زاده روز جمعه 23 خرداد 1393 در برنامه دیار سلمان رادیو معارف در ادامه بررسی مقدمات ظهور دولت صفویه، احیاء مرزهای ایران، برقراری ثبات و امنیت، شکل گیری تمدن و شیعی بودن را از نقاط قوت و پادشاهی بودن، نقش ندادن به مردم، منازعات داخلی و برخی سیاست های غلط اجتماعی را از نقاط ضعف این حکومت برشمرد.
رابطه دانش تاریخ و حدیث
- دسته: اخبار تاریخی
نوشته شده توسط محمد صادق غلامی
حجة الاسلام و المسلمین دکتر محسن الویری روز پنجشنبه 22 خرداد 1393 در برنامه طلوع دانش رادیو معارف در بررسی رابطه دانش تاریخ و حدیث، نیاز تاریخ به حدیث را از جهت بینش و دانش افزایی مورخ و نیاز حدیث به علم تاریخ را در دو زمینه بررسی صحت صدور حدیث و فهم احادیث بسیار ضروری دانست.
15 شعبان 329 ه ق، درگذشت علی بن محمد سمری
- دسته: شعبان
نوشته شده توسط سخن تاریخ
چهارمین و آخرین نائب خاص امام مهدی علیه السلام علی بن محمد سمری، پس از درگذشت حسین بن روح و به دستورآن حضرت امر نیابت را عهدهدار شد.سمری از اصحاب امام حسن عسکری علیه السلام و از خواص شیعه در زمان خود بود
- مقالات دیگر...
- تبریک عید میلاد موعود(عج)
- گزارش جلسه با نویسندگان مقالات معصومان
- 13 شعبان، تغییر قبله، سال دوم هجرت
- مقدمات ظهور صفویه -2 (عثمانی ها و ازبک ها)
- دفاعیه رساله دکتری «تأثیر گفتمان یهودی در تدوین مقالات سیره نبوی»
- دفاعیه پایان نامه «سنخ شناسی مدخلهای تشیع در دائره المعارف اسلام»
- 12 شعبان 737 ق، آغاز قیام سربداران در خراسان،
- انتصاب دکتر صفری فروشانی به سمت مدیر دانشنامه اهل بیت (ع)
- مقدمه ای در باب جامعه شناسی تشیع معاصر
- با مدیریت دکتر صفری فروشانی: «دانشنامه اهل بیت(ع)» تدوین میشود.
- چکیده کتاب اندیشه سیاسی در غرب(1)؛یونان باستان تا پایان قرون وسطی
- آق قویونلوها و قراقویونلوها
- پرسمان تاریخی (پاسخ به شبهات و سوالات تاریخی)
- قرآن کریم، موضوع علم تاریخ
- رشته کوه های احد، محل تلاقی دو سپاه
- شعبان 137 ق: قتل ابومسلم خراسانی
- ولادت سه نور ولایت مبارک
- شعبان سال پنجم: غزوه بنی مصطلق
- پرسمان تاریخی (پاسخ به شبهات و سوالات تاریخی)
- مطالعه آنلاین دانشنامه امام حسین(ع)
- ...
گروه تاریخ اسلام
دروس و سرفصل ها
معرفی اساتید
پایان نامه ها و تحقیقات
مجله سخن تاریخ
مطالعات تاریخی جهان اسلام
مقالات
دانش آموختگان
سفرهای علمی
آمار بازدیدکنندگان
بازدید این صفحه : 841946 |
بازدید امروز : 1432 |
کل بازدید : 4343872 |
بازدیدکنندگان آنلاين : 5 |
زمان بازدید : 2/3438 |
ورود کاربران
برای استفاده از امکانات سایت مانند ارسال و پیگیری مقالات ، دانلود کتب و نقشه ها و دریافت خبرنامه سایت باید در سایت عضو شده، با نام کاربری خود وارد شوید!