خواندنی های تاریخی

نویسندگان: مهدي احمدي اختيار و مرتضي دهقاننژاد؛ قرارداد گمركي ايران و روسيه در سال 131

نویسنده: حجت الاسلام مهدی پیشوایی؛ يكى از پيامبران بزرگ الهى كه در آيه هاى فراوانى از ا

ساواک برخی آثارم را در فهرست کتب ممنوعه جای داده بود

آيت ﷲ محمدتقى مصباح يزدى، يازدهم بهمن ۱۳۱۳، در دامان خانواده اى بسيار متدين و مذهبى در

حجت الاسلام والمسلمین پیشوایی با اشاره به قضایای مطرح شده در حجه الوداع که حجی کامل و ا
جدیدترین دیدگاه ها
نشست «ارزیابی کتاب موسوعه ابن عباس تالیف آیت الله خرسان از جهت روش و محتوا»
نشست «بررسی یک اشتباه تاریخی دربارۀ ازدواج امام جواد(علیه السلام) با أمالفضل»
سومنات
نوشته شده توسط سيدمحمدرضا عالمي
چكيده
بتخانه معروف سومنات از مشهورترين معابد هندو، بود كه جايگاه والايي در نزد هندوان داشت. از این بت-خانه عظیم، بعدها توصیف های خیال انگیزی در برخی روایات تاریخ نگاران، از جمله الکامل ابن اثیر(م630 ق)، نخبه الدهر دمشقی(م727 ق) و غیره آورده شد. محمود غزنوي كه از او با عنوان غازي ياد مي کنند، در لشكركشيهايش به هند، با نمادهاي مذهبي هندوان به شدت برخورد كرد و اين معبد را نيز ويران نمود.
نهمین جلسه تاریخ کلام امامیه در عصر حضور ائمه (ع) برگزار می شود
- دسته:
اطلاعيه هاي گروه
نوشته شده توسط سخن تاریخ
با حضور: استاد حجة الاسلام و المسلمین دکتر محمد تقی سبحانی
مکان: قم، میدان جهاد، مجتمع آموزش عالی امام خمینی (ره)، سالن شهید عارف الحسینی
زمان: شنبه 6 دی 1393، ساعت 8 صبح
زيد بن موسي (ع)
نوشته شده توسط سید یاسین زاهدی
چکیده
زید یکی از فرزندان امام کاظم(ع) است. درباره وفات وی اقوال مختلف وجود دارد. دو بارگاه در ایران به وی منسوب است: یکی در افریزقارن خراسان و دیگری در صلهد اصفهان. مهم ترین مسأله ای که درباره زید مطرح می شود، زندگی سیاسی وی است که در زمان مأمون، در قیام بزرگ محمدبن ابراهیم طباطبا شرکت داشت.
1 ربیع الاول - آغاز قیام توابین
- دسته:
ربیع الاول
نوشته شده توسط پژوهشکده باقرالعلوم
نخستين قيامي كه بعد از قیام عاشورا به خونخواهي سالار شهيدان اباعبدالله الحسين (ع) صورت گرفت قيام شيعي توابين به رهبري سليمان بن صرد خزاعي بود.(1) سليمان از راويان احاديث معصومين و همچنين از محبين و ياران حضرت پيامبر (ص)، امام علي (ع)، امام حسن و امام حسين عليهماالسلام بود.
بررسی زمینه های ورود انگلیس به شبه قاره هند
نوشته شده توسط سیدهدایت رضوی*
چکیده
سرزمین هندوستان در طول تاریخ، اغلب در معرض تهاجم بوده است. در نتیجه، درهای هندوستان به روی مهاجمان مختلفی باز گشته و بیش از شش قرن زیر سلطه بیگانگان بوده است. به طور کلی حاکمان مسلمان، بیش از پنج قرن (از اواخر قرن دوازدهم تا اوایل قرن هجدهم میلادی) بر این کشور حکومت کردند. سرانجام از اواسط قرن نوزدهم تا اواسط قرن بیستم میلادی زیر سلطه انگلیس درآمد.
آسیب ها و بایسته ها در پژوهش های رضوی
- دسته:
اخبار تاريخي
نوشته شده توسط روزنامه جام جم
مطالعات رضوی یکی از زمینههای مطالعاتی و پژوهشی است که بعد از انقلاب اسلامی و بویژه طی سالهای اخیر چه در قالب مقالات علمی و چه حتی در قالب پایاننامهها رشد و گسترش کمی و البته کیفی زیادی داشته و در این راه البته حمایتها و پشتیبانی مراکزی همچون آستان قدس رضوی بسیار مؤثر بوده است. این رشد و گسترش تا جایی است که میتوان گفت در ایران بیش از هر امامی درباره امام رضا(ع) پژوهش صورت گرفته و آثاری به نگارش درآمده است. در همین رابطه گفتوگویی با دکتر نعمتالله صفری فروشانی، عضو هیات علمی جامعه المصطفی(ص) العالمیه داشتهایم که از نظر شما میگذرد.
ماجرای تعیین منشور حقوق کارگری!
- دسته:
مصاحبه ها
نوشته شده توسط خبرگزاری شبستان
همزمان با فرا رسیدن سالروز شهادت امام رضا(ع) پیرامون سبک زندگی آن حضرت(ع) با سید مرتضی حسینی شاه ترابی، سیره پژوه و پژوهشگر تاریخ اسلام و استاد مدعو گروه تاریخ اسلام جامعه المصطفی(ص) العالمیه گفتگویی انجام داده ایم؛ گفتگوی ما با این دانش پژوه دکتری تاریخ تمدن اسلامی از نظرتان می گذرد:
سیره نبوی در برخورد با پیروان ادیان و مذاهب با اعمال تکفیریها بیگانه است!
- دسته:
مصاحبه ها
نوشته شده توسط خبرگزاری شبستان
در مواجهه با مسیحیان نیز رفتار پیامبر اسلام(ص) قابل بررسی است. هرچند رسول خدا(ص) به مانند یهود با مسیحیان درگیر نبودند، اما گزارشهای موجود نشان از آن دارد که حضرت(ص) تلاشی جدی داشت تا عقاید آنان درباره عیسی(ع) به نوعی اصلاح شود. در ماجرای گروه اعزامی مسیحیان نجران و پای فشاری ایشان بر فرزندی عیسی(ع) برای خدا، کار را به مباهله کشانید که نحوه حضور رسول خدا(ص) به همراهی عزیزانش، مسیحیان را از مباهله بازداشت. در ادامه شاهد زندگی مسیحیان تحت لوای اسلام در حکومت حضرت (ص) هستیم" این جملات بخشی از سخنان حسین قاضی خانی، استاد همکار گروه تاریخ اسلام جامعه المصطفی(ص) العالمیه در خصوص نوع برخورد و نگاه پیامبر اسلام(ص) با غیرمسلمانان است؛ مشروح گفتگوی ما را با این کارشناس و پژوهشگر تاریخ تشیع می خوانید:
پخش سخنرانی آقای دکتر صفری در رادیو معارف
- دسته:
اخبار گروه
نوشته شده توسط سخن تاریخ
چندی است که رادیو معارف در برنامه اندیشه ها، فایل سخنرانی اساتید شرک کننده در سلسله مباحث نشست یک هفته با عاشورا پژوهان که قبل از ماه محرم برگزار شد را پخش می کند. از این رو، روز دو شنبه و سه شنبه ، 1 و 2 دی ماه 1393، سخنرانی آقای دکتر صفری را پخش می کند که علاقمندان می توانند راس ساعت 14:45 این مباحث را از طریق رادیو معارف بشنوند.
تاریخ اجتماعی کاشان با تکیه بر یافته های قبرستان ملامحسن فیض کاشانی(1007-1091 ق)
نوشته شده توسط حامد قرائتی
چکیده
تاریخ اجتماعی جوامع و تمدنها، یکی از گرایش های مهم در مباحث تاریخی است که بسیاری از فواید و نتایج تاریخی نیز وابستگی عمیقی با آن دارند. در سایه این گرایش، به نقاط ضعف و قوت هرجامعه یا تمدن می توان پی برد . در این بین، قبرستان ها و آرامگاه های خاندانی و یا عمومی، از مهم ترین منابع، در تحلیل تاریخ اجتماعی به شمار می روند که کمتر به آنها توجه می شود.
جريانهاي فكري - سياسي عهد امام رضا(ع)
- دسته:
امقالات اساتيد
نوشته شده توسط سیدعلیرضا واسعی
چكيده
سه جريان فكري-سياسي در عهد حضرت رضا (ع) قابل شناسايي است كه در تعامل آن حضرت با زمانه اش نقش داشته است؛ 1. جريان امامت شيعي كه در عهد رسول گرامي جوانه زد و در جريان سقيفه به مباني سازي دست زد و در دوران كوتاه خلافت امام علي(ع) پشتوانه اي ايدئولوژيك پيدا كرد و در جريان عاشوراي حسيني هويت مستقل و متمايز از ديگر انديشه ها به دست آورد. در اين زمان امام رضا(ع) نمايندگي آن را به عهده داشت.
امام رضا(ع) و فرقه واقفيه
نوشته شده توسط نعمت الله صفری فروشانی/ زهرا بختياری
چکيده مقاله:
پس از شهادت امام موسی کاظم(ع) در سال 183 هـ .ق ، عواملی دست به دست هم داد تا عدهای، ايشان را آخرين امام و قائم و مهدی بدانند و بر اين اساس، بر ايشان توقف نمايند و امامت امام رضا(ع) و ساير امامان معصوم پس از ايشان را نپذيرند. توقف کنندگان بر امام کاظم(ع)، خود به گروههايی تقسيم شدند که در مواردی چون چگونگی رحلت و غيبت و ظهور و قيام آن امام با هم اختلاف داشتند.
تأثیرقیام های علویان بر ولایت عهدی امام رضا(ع)
نوشته شده توسط سید اذکار نقوی
چکیده
علویان در تحولات سياسى، اجتماعى و فرهنگى دوره خلافت عباسى تا پايان عصر اول خلافت، نقش محورى داشتند و در عصر اول عباسى قيام هاى شيعيان زيدى، مشکل اصلى خلفای عباسى بود و اين حركت ها و قيام ها، نقش برجسته اى در شكل دهى جريان هاى تاريخى این دوره داشته است.
نشست نقد کتاب شیعه شناسان غربی برگزار شد
- دسته:
اخبار تاريخي
نوشته شده توسط محمد صادق غلامی
کتاب «شیعهشناسان غربی و اصول اعتقادات شیعه دوازدهامامی» از مجموعه کتابهای منتشرشده در پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی است که در سال ۱۳۹۳ روانۀ بازار کتاب شده است. نشست نقد و بررسی این کتاب روز سهشنبه ۲۵ آذرماه از ساعت ۱۷ تا ۱۹:۳۰ در محل پژوهشکدۀ تاریخ اسلام برگزار شد.
تعامل امام رضا(ع) با فرقه زیدیه
نوشته شده توسط نعمت الله صفری فروشانی*/ زهرا بختیاری**
زيديه يکی از فرقه های مهم شیعی، از قیام زيد بن علی سرچشمه می گیرد. زيديان درباره امام و امامت آراء و عقايد خاصی داشتند و يکی از مهمترين شرايط امام از نظر آنان، دعوت مردم به امامت خويش و قیام با شمشیر بود. در طول تاريخ حضور ائمه: شاهد برخوردهايی میان زيديه و امامیه شیعه هستیم.
تاريخ تشيع در کشمير
نوشته شده توسط غلام محمد متو (گلزار)
چکيده
تبليغ دين اسلام در کشمير توسط روحانيان و صوفي ها، از ايران وآسياي مرکزي آغاز شد. فعاليت ميرشمس الدين که از خراسان به آن جا سفر کرد، سبب شد تا تشيع، بيش از بيش در کشمير رواج یابد. دوره چک ها که شيعه بودند، دوره ای استثنایي و طلایي در تاريخ تشيع پرنشيب وفراز کشمير به حساب مي آيد.
بسته ی پژوهشی دکتر صفری در موضوع امام حسن(ع)
- دسته:
اخبار گروه
نوشته شده توسط سخن تاریخ
سخن تاریخ به مناسبت فرارسیدن سالروز شهادت امام حسن مجتبی(ع) مجموعه ی آثار منتشرشده ی دکتر نعمت الله صفری فروشانی را در موضوع شخصیت و سیره ی امام حسن مجتبی(ع) گردآوری کرده و در قالب بسته ای پژوهشی تقدیم شما می کند. این بسته شامل مقالات، مصاحبه ها و دیگر آثار مرتبط است.
برگزاری کارگاههای پژوهشی تاریخ
- دسته:
اخبار تاريخي
نوشته شده توسط سخن تاریخ
پژوهشکده تاریخ اسلام، طی تفاهم نامه ای با انجمن ایرانی تاریخ، کارگاه ها و نشست های مشترکی با این انجمن در قالب چهار کارگاه سیاق2، پروپوزال نویسی، سند شناسی و سند خوانی، اینترنت و تاریخ برگزار می کند.
حضور اساتید و دانش پژوهان گروه تاریخ اسلام در کنگره آیت الله آصفی
- دسته:
اخبار گروه
نوشته شده توسط سخن تاریخ
اساتید و دانش پژوهان گروه تاریخ اسلام مجتمع آموزش عالی امام خمینی (ره) با ارائه مقاله و شرکت در جلسات کنگره بزرگداشت آیت الله آصفی، حضور قابل توجهی را از خود به نمایش گذاشتند.
تاریخ سیاسی در هند (1132ـ تا 1274 قمری)
نوشته شده توسط سیدمنظر عباس رضوی
چکیده
منطقه اتراپرادش امروزی، در زمان های پیشین «اوده» نامیده می شد. این منطقه در هند از لحاظ تاریخی، سیاسی و فرهنگی، از امتیاز خاصی برخوردار بود و می توان گفت که علم و فکر و فرهنگ، از همین منطقه به سراسر هند منتشر شد. در این نوشتار، تاریخ سیاسی اوده از سال 1132- 1274قمری بررسی خواهد شد.
- مقالات دیگر...
- 27 صفر، درگذشت صلاح الدین ایوبی
- 27 صفر، درگذشت صلاح الدین ایوبی
- بانوان شاخص در عصر تیموریان
- حادثه رجیع
- دختران امام كاظم(ع)
- تاریخ روابط اسلام و اروپا: تاریخ سوء تفاهمات و پیشداوریها از آغاز تا امروز
- ضرورت جانشيني پیامبر اعظم(ص)
- اصلاحات سياسي امان الله خان در افغانستان
- عاشوراشناسی زیر تیغ تعارض کلام و تاریخ
- نقش علمای شیعه در دولت صفویه - شیخ بهائی
- انسابنگاری شیعه تا پایان قرن هفتم
- نقش حضرت علی (ع) در غزوات پیامبر(ص)
- کتاب تاریخ حضور مسلمانان و ایرانیان در قاره امریکا پیش از کریستف کلمب
- اصطلاح کلام جدید و اهمیت کلام مضاف
- بررسی گزارش محمد بن سعد از زندگی و قیام امام حسین (ع)
- پرسمان تاریخی (پاسخ به سوالات و شبهات تاریخی)
- مناظره دکتر صفری و استاد صاحبی
- تأثیر ولایت عهدی امام رضا (ع) بر قیام های علویان
- مدرسه کلامی اصفهان و خراسان
- 20 صفر - اربعین سید الشهداء (ع)
- ...
گروه تاریخ اسلام
دروس و سرفصل ها
معرفی اساتید
پایان نامه ها و تحقیقات
مجله سخن تاریخ
مطالعات تاریخی جهان اسلام
مقالات
دانش آموختگان
سفرهای علمی
آمار بازدیدکنندگان
بازدید این صفحه : 999756 |
بازدید امروز : 1026 |
کل بازدید : 5881081 |
بازدیدکنندگان آنلاين : 5 |
زمان بازدید : 1/2188 |
ورود کاربران
برای استفاده از امکانات سایت مانند ارسال و پیگیری مقالات ، دانلود کتب و نقشه ها و دریافت خبرنامه سایت باید در سایت عضو شده، با نام کاربری خود وارد شوید!