خواندنی های تاریخی

نویسندگان: مهدي احمدي اختيار و مرتضي دهقاننژاد؛ قرارداد گمركي ايران و روسيه در سال 131

نویسنده: حجت الاسلام مهدی پیشوایی؛ يكى از پيامبران بزرگ الهى كه در آيه هاى فراوانى از ا

ساواک برخی آثارم را در فهرست کتب ممنوعه جای داده بود

آيت ﷲ محمدتقى مصباح يزدى، يازدهم بهمن ۱۳۱۳، در دامان خانواده اى بسيار متدين و مذهبى در

حجت الاسلام والمسلمین پیشوایی با اشاره به قضایای مطرح شده در حجه الوداع که حجی کامل و ا
جدیدترین دیدگاه ها
نشست «ارزیابی کتاب موسوعه ابن عباس تالیف آیت الله خرسان از جهت روش و محتوا»
نشست «بررسی یک اشتباه تاریخی دربارۀ ازدواج امام جواد(علیه السلام) با أمالفضل»
انتشار شماره چهارم نامه ایران و اسلام
شماره چهار نامۀ ایران و اسلام (فصلنامه علمی –تحقیقاتی ایران شناسی و اسلام شناسی) به صاحب امتیازی سازمان اسناد و کتابخانۀ ملی جمهوری اسلامی منتشر شد.
حاکمان زن شیعه مذهب در تاریخ ایران
چکیده: زنان مسلمان و شیعه مذهب تاریخ ایران با الهام از آموزه های مذهبی و فرهنگی خود، همواره در عرصه سیاست و حکومت تأثیرگذار بودهاند. نقش سیاسی این بانوان در زنانی همچون سیده خاتون همسر فخرالدوله دیلمی، ترکان خاتون همسر ملکشاه سلجوقی و جان بیگم خاتون همسر جهانشاه قراقویونلو بسیار شاخص است، تا آنجا که می توان ایشان را از زنان حکومتگر و سیاستگذار تاریخ دوره اسلامی ایران نامید. سیده خاتون در قوام و اداره حکومت شیعی آل بویه نقش کلیدی داشت. ترکان خاتون با پیوستن به شیعیان مخالف نظام الملک، پای شیعیان را به دربار سلجوقی باز کرد. و جان بیگم خاتون در زمان حکومت همسرش و حتی پس از مرگ او، در امور سیاسی نقشی تعیین کننده داشت. این بانوان قدرتمند علاوه بر تأثیر سیاسی، خدمات فرهنگی بسیاری نیز انجام دادند.
دفاعیه «مقایسه تطبیقی مروج الذهب با اثبات الوصیه درباره تشیع امامیه»
عنوان پایان نامه: مقایسه تطبیقی مروج الذهب با اثبات الوصیه درباره تشیع امامیه استاد راهنما: دکتر سیداحمد خضری استاد مشاور: دکتر محمدرضا جباری استاد داور: دکتر نعمت الله صفری فروشانی دانش پژوه: حسین قاریان زمان دفاع: پنج شنبه 28 شهریورماه 1392 ساعت 14 الی 16 مکان برگزاری جلسه: قم، ابتداي بلوار امين، بلوار جمهوري اسلامي، نبش كوچه 4، دانشگاه معارف اسلامی، تالار علامه
بررسی مکتب آنال در پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی
«مکتب آنال بین جامعه شناسی تاریخی و انسان شناسی تاریخی» در یک سخنرانی توسط دکتر محمدعلی مرادی مورد بررسی قرار می گیرد. این سخنرانی از مجموعه سلسله سخنرانی های علمی پیرامون جامعه شناسی تاریخی در ایران صورت می گیرد. این مجموعه سخنرانی ها با هدف ترویج رویکرد جامعهشناسی تاریخی و تقویت فعالیت های علمی میان رشته ای با همکاری پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی، انجمن جامعه شناسی ایران، انجمن ایرانی تاریخ و پژوهشکده مطالعات فرهنگی و اجتماعی برگزار می گردد. از پژوهشگران حوزه جامعه شناسی تاریخی در ایران دعوت می شود با مشارکت در این سلسله سخنرانی ها، یافته ها و تجربیات علمی خود را با دیگران به اشتراک بگذارند.
تحریف در حدیث
الف ـ کاربردهای اصطلاح: 1. زمینهها در کتاب و سنت: مهمترین زمینۀ شکلگیری اصطلاح تحریف در حوزۀ حدیثپژوهی، حدیثی نبوی با این مضمون است که «این علم» را در هر نسلی عادلانی حمل میکنند که از آن «تحریف غالیان»، انتحال باطلجویان و تأویل جاهلان را دور سازند. این حدیث در شماری از منابع حدیثی آمده است (مثلاً نک : هیثمی، 1/140؛ ابن ابی حاتم، 1(1)/17؛ ابن حبان، 4/10؛ طبرانی، مسند...، 1/344) و با آنکه در صحاح اهل سنت وارد نشده، اما مضمون آن مورد استناد نقادان سختگیر بوده است (مثلاً نک : احمد، الرد...، 6؛ ابن منده، 29؛ خطیب، الجامع، 1/ 128؛ ابن صلاح، صیانة...، 221). این حدیث در منابع حدیثی امامیه و زیدیه نیز ثبت شده است (مسند زید، 383؛ حمیری، 77؛ ابن بابویه، کمال...، 221، 281؛ قس: کلینی، 1/32).
استراتژی بسیج در هشت سال دفاع مقدس
تنوع فرهنگها، تعدد سيستمهاى اقتصادى و حكومتى، و نيز تفاوت در اهداف و آرمانها، ارايه اصول و چارچوب واحدى كه تضمين كننده كاميابى استراتژى باشد، را با مشكل مواجه ساخته است، امّا اين بدان معنا نيست كه نتوان اصول ثابتى را در استراتژى هايى كه به شهادت تاريخ، كشورها یی چون ایران را در هشت سال دفاع مقدس به اهدافشان رسانيده است، پيدا كرد. در واقع، هر استراتژى موفقى نتيجه دو عامل است: نخست، پيروى از اصول ثابت (مخرج مشترك استراتژىها) دوم، انطباق آن با ارزشهاى موجود در هر جامعه. بر اساس این مقدّمه كوتاه، در صدد هستيم اولا نمايى از اصول و خصوصيّات ثابتى را كه موفقيّت هر استراتژى را تضمين مى كند، ارائه داده،ثانیا به لزوم پيروى استراتژى از ارزشهاى فرهنگى جامعه جهت به منظور دستيابى موفقيّت آميز به اهدافش و ثالثا به نقش بسیج دراین باره اشاره كنيم.
دانش آموخته گروه تاریخ در جمع برگزیدگان کنگره بین المللی
مقاله «نقش علمی، فرهنگی و سیاسی سادات و امامزادگان در افغانستان از آغاز تا قرن هفتم هجری» نوشته جناب آقای سیدمحمد عابدی، دانش آموخته کارشناسی ارشد تاریخ معاصر جهان اسلام جامعه المصطفی العالمیه(ص) و پژوهشگر تاریخ اسلام، در نخستین کنگره بین المللی امامزادگان برگزیده شد. این کنگره در تاریخ نوزدهم و بیستم شهریور ماه 1392 در دانشگاه اصفهان برگزار شد و مقاله آقای سیدمحمد عابدی در مجموع حدود 400 مقاله راه یافته به مرحله داوری در زمره 98 مقاله برتر کنگره انتخاب و در ردیف 36 مقاله برتر در پنل های علمی کنگره، به صورت سخنرانی ارائه شد. گروه تاریخ و سخن تاریخ این موفقیت و درخشش علمی را به جناب آقای سیدمحمد عابدی، دانش آموخته کارشناسی ارشد گروه و تمامی دانش پژوهان، همکاران و جامعه ی علمی تاریخ تبریک و تهنیت گفته و موفقیت و شادکامی روزافزون برایتان آرزو می کند. چکیده مقاله «نقش علمی، فرهنگی و سیاسی سادات و امامزادگان در افغانستان از آغاز تا قرن هفتم هجری»
درخشش کتاب «رفتارشناسي امام رضا(ع) و فرقه هاي درون شيعي»
کتاب «رفتارشناسي امام رضا(ع) و فرقه هاي درون شيعي» اثر مشترک دكتر «نعمت الله صفري» و «زهرا بختياري» رتبه «دوم» «ششمین جشنواره انتخاب کتاب سال رضوی» را در محور «تاريخ و سيره رضوي» با رويكرد «علمي –پژوهشي» به خود اختصاص داد؛ با این توضیح که «محور تاريخ و سيره رضوي» رتبه نخست نداشت و «رفتارشناسي امام رضا(ع) و فرقه هاي درون شيعي» در صدر آثار شرکت کننده جای گرفت.
معرفي برگزيدگان ششمين جشنواره انتخاب کتاب سال رضوي
مراسم اختتامیه ششمین جشنواره انتخاب کتاب سال رضوی در مشهد برگزار شد. این مراسم با حضور علیاکبر ولایتی، مشاور مقام معظم رهبری در امور بینالملل در تالار طبرسی بنیاد پژوهش های آستان قدس برگزار شد. دبیر ششمین جشنواره انتخاب کتاب سال رضوی در مصاحبه با خبرنگار ما گفت : تعداد آثار ارسالشده به دبیرخانة این جشنواره، 284 اثر، شامل 216 اثر در بخش کتاب، 18 اثر در بخش پایاننامه و 50 اثر در بخش آثار شایسته چاپ است.
اسامی برگزیدگان اولین کنگره بین المللی امامزادگان
به گزارش ستاد خبری نخستین کنگره بین المللی امامزادگان، مراسم اختتامیه نخستین کنگره بین المللی امامزادگان عصر روز چهارشنبه 20 شهریور ماه مصادف با 5 ذی القعده، روز تکریم و بزرگداشت امامزادگان برگزار شد. در این مراسم که باحضور حجت الاسلام و المسلمین قرائتی، رئیس ستاد اقامه نماز کشور، حجت الاسلام و المسلمین محمدی، نماینده ولی فقیه و رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه و حجت الاسلام و المسلمین ناصحی، عضو شورای اسلامی شهر تهران برگزار شد نویسندگان مقالات برتر این کنگره تجلیل شدند.
مقاله استاد مدعو گروه: برترین مقاله کنگره بین المللی امامزادگان+چکیده مقاله
به گزارش سخن تاریخ، مراسم اختتامیه نخستین کنگره بین المللی امامزادگان در روز چهارشنبه 20 شهریور ماه مصادف با 5 ذی القعده، روز تکریم و بزرگداشت امامزادگان برگزار شد، در این مراسم که باحضور حجت الاسلام و المسلمین محمدی، نماینده ولی فقیه و رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه و حجت الاسلام و المسلمین ناصحی، عضو شورای اسلامی شهر تهران و جناب آقای دکتر مننظر القائم دبیر علمی همایش برگزار شد از میان 98 مقاله پذیرفته شده، مقاله «بررسی تاریخی نقش آفرینی مراقد امامزادگان در عرصه اجتماعی و فرهنگی تهران عصر قاجار» نوشته حجت الاسلام و المسلمین حامد قرائتی از اساتید مدعو گروه تاریخ جامعه المصطفی العالمیه و عضو گروه علمی انجمن سیره پژوهی اهل بیت(ع) حایز رتبه نخست شد.
برگزاری دفاعیه «بررسی روابط زیدیه و امامیه تا پایان عصر غیبت صغری»
عنوان پایان نامه: بررسی روابط زیدیه و امامیه تا پایان عصر غیبت صغری استاد راهنما: دکتر محمدرضا جباري استاد مشاور: دکتر سیدحسین فلاح زاده استاد داور: دکتر نعمت الله صفری فروشانی دانش پژوه: علی کشتکار زمان دفاع: یک شنبه 24 شهریورماه 1392 ساعت 9:30 الی 12 مکان برگزاری جلسه: قم، شهرک پردیسان، انتهای بلوار دانشگاه، دانشگاه باقرالعلوم(ع)
درخشش حجت الاسلام حامد قرائتی در نخستین کنگره بین المللی امامزادگان
مقاله «بررسی تاریخی نقش آفرینی مراقد امامزادگان در عرصه اجتماعی و فرهنگی تهران عصر قاجار» نوشته حجت الاسلام و المسلمین حامد قرائتی(استاد مدعو گروه) در نخستین کنگره بین المللی امامزادگان حائز رتبه نخست شد. گفتنی است: این مقاله در رقابت با پژوهشگرانی از 9 کشور دنیا(:انگلستان، عراق، ازبکستان، ایتالیا، ترکیه، فرانسه، افغانستان، قرقیزستان و استرالیا) به این موفقیت دست یافته و شرکت کنندگان برجسته ای همچون دکتر علی حسین الحکیم از انگلستان با مقاله «شیوه تعیین نسب امامزادگان با روش دی ان ای» و پروفسور گلنارا آیتپیوا از قرقیزستان با مقاله «بقاع متبرکه امامزادگان مهاجر در قرقیزستان» در رتبه های بعدی قرار گرفته اند.
ولایتعهدی؛ بازی مأمون برای مشروعیت ترک خورده خلافت بود.
دوره امامت حضرت علی ابن موسی الرضا (ع) با جریانات سیاسی متنوع و گوناگونی همراه بود؛ از این رو برای جریان شناسی سیاسی این عصر با سیدعلیرضا واسعی، عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی به گفتگو نشسته ایم:
گزارش نشست علمی «امام رضا(ع) و جریانهای شیعی»
پژوهشکده تاریخ اسلام روز یکشنبه 25 مرداد ماه، همزمان با ایام مبارک میلاد ثامنالحجج (ع) میزبان نشستی بود با عنوان «امام رضا (ع) و جریانهای شیعی غالی» با حضور دکتر نعمت الله صفری فروشانی.
بازنمایی جایگاه حضرت امام رضا(ع)در فرهنگ مردم ایران؛ آیین ها و نمادها
امام رضا(ع) و بارگاه مقدسش در میان ایرانیان و در فرهنگ مردم ایران جایگاه ویژه ای دارد. از این رو، از دیرباز به زیارت بارگاه و حرم آن حضرت توجه جدی داشته اند و آیین های مختلفی از قبیل زیارت، نذر و نظایر آن برای آن حضرت به وجود آورده اند. مقاله ی حاضر به بررسی این آیین ها و نمادهای مرتبط با امام رضا(ع) در فرهنگ عامه ی مردم ایران می پردازد.
معرفی کوتاهی از «رفتار شناسی امام رضا و فرقه های درون شیعی»
کتاب «رفتار شناسی امام رضا علیه السلام و فرقههای درون شیعی» اثر مشترک دکتر «نعمت الله صفری» و «زهرا بختیاری» از سوی معاونت تبلیغات و ارتباطات اسلامی آستان قدس رضوی به چاپ دوم رسیده و در نوبت دوم در شمارگان 2 هزار نسخه، در قطع جیبی منتشر شده است.
امام رضا(ع) و جریان های شیعی غالی
پژوهشکده تاریخ اسلام در ادامه سلسله نشستهای بازخوانی سیره چهارده معصوم(ع) و در دهه ی کرامت اقدام به برگزاری نشست علمی «امام رضا(ع) و جریان های شیعی غالی» می کند. این نشست با حضور دکتر نعمت الله صفری فروشانی –مدیر گروه تاریخ اسلام جامعه المصطفی العالمیه و نویسنده ی کتاب «غاليان، كاوشى در جریانها و برآیندها»- برگزار می شود.
نقش شیعیان در تحولات تاریخ معاصر افغانستان
مرکز عالی: جامعه المصطفی –مدرسه تاریخ و ادیان رشته: تاریخ معاصر جهان اسلام/ مقطع: کارشناسی ارشد عنوان پایان نامه: نقش شیعیان در تحولات تاریخ معاصر افغانستان استاد راهنما: حجت الاسلام دکتر محمد اکرم عارفی استاد مشاور: حجت الاسلام شفق خواتی دانش پژوه: محمدامین میرزایی
اسلام و مسیحیت در جهان معاصر
ویلیام مونتگمری وات، الاسلام والمسیحیة فی العالم المعاصر، ترجمه عبدالرحمن عبدالله الشیخ( القاهره: الهیئة المصریه العامه للکتاب، 1998) معرف کتاب: یاسر شعبان ترجمه: صالح واصلی/ ویراستاری معرفی کتاب از: مرتضی شیرودی
- مقالات دیگر...
- آستان حضرت معصومه(س) از نگاه سیاحان اروپایی عصر صفوی
- نقش شیعیان در تحولات تاریخ معاصر افغانستان
- الاسلام و المسیحیة فی العالم المعاصر
- جايگاه هدايا در منابع مالي ائمه(ع)
- بررسی فلسفه تاریخ در «کتابماه تاریخ و جغرافیا»
- اولين مستدرک صحيفه سجاديه
- مستندات کتاب مغز متفکر جهان شیعه، واقعیت ندارد
- برگزاری نشست امام جعفر صادق(ع) و نهاد آموزش
- اسلام و تروریسم
- برگزاری نشست امام جعفر صادق(ع) و نهاد آموزش
- بررسی تطبیقی فرایند مدرنیزاسیون در ایران و افغانستان
- تاریخواره علوم، سیاست، دیوان و هنر در اسلام
- انتشار نخستین شماره نشریه تخصصی اسناد و تاریخ پارلمان
- نقدي بر ديدگاه مستشرقان درباره نقش جهاد در گسترش اسلام
- رسول خدا(ص) و مديريت نزاعهاي مدينه
- عبرتها و پیامهای تاریخی برای دولتمردان
- سفرنـامه حجـاز و عتبـات
- تحولات سال های 1339 تا 1341 در ایران
- گسترش تشیع در قفقاز در عصر صفویه
- دوازدهمین نشست یزدشناسی در یزد برگزار می شود
- ...
گروه تاریخ اسلام
دروس و سرفصل ها
معرفی اساتید
پایان نامه ها و تحقیقات
مجله سخن تاریخ
مطالعات تاریخی جهان اسلام
مقالات
دانش آموختگان
سفرهای علمی
آمار بازدیدکنندگان
بازدید این صفحه : 999649 |
بازدید امروز : 820 |
کل بازدید : 5878725 |
بازدیدکنندگان آنلاين : 5 |
زمان بازدید : 1/1406 |
ورود کاربران
برای استفاده از امکانات سایت مانند ارسال و پیگیری مقالات ، دانلود کتب و نقشه ها و دریافت خبرنامه سایت باید در سایت عضو شده، با نام کاربری خود وارد شوید!