خواندنی های تاریخی

گزارشی است از آنچه سه متکلم ( قاضی عبدالجبار، فخر رازی و سیف الدین آمدی ) در سه دوره مخ

آیت الله یوسفی غروی: کوثر در لغت عرب به معنای خیر کثیر است یعنی خیر بسیار، و از نظر مصد

علامه سید جعفر مرتضی عاملی در مقدمه چاپ دوم کتاب «الحیاة السیاسیة للامام الرضا علیه الس

بر اساس گزارش های معتبر تاریخی، از همان ابتدای خاکسپاری امام رضا(ع)، بقعه ایشان دارای گ

یک قرن پیش وضعیت آب و هوای تهران چگونه بود؟ برخلاف تصور عمومی در آن روزگار هم تهران مش
جدیدترین دیدگاه ها
برگزاری کارگاه آموزشی «پروپوزال نویسی»
- دسته:
اخبار تاريخي
پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی با حضور دکتر جعفر نکونام، دانشیار دانشگاه قم، کارگاه پروپوزال نویسی در تاریخ 1 دی 1394 برگزار می کند.
دیدار و گفتگو با پروانه پورشریعتی
- دسته:
مصاحبه ها
صبح روز پنجشنبه بیست و سوم مهر یکهزار و سیصد و نود چهار ، کتابفروشی آینده با همکاری مجله بخارا میزبان پروانه پور شریعتی تاریخ نگار و استاد ایران شناسی و اسلام شناسی دانشگاه نیویورک بود .
پرشکوهترین نرمش قهرمانانه تاریخ در «انسان ۲۵۰ ساله»
- دسته:
معرفی کتاب
صلح امام حسن(ع) پرشکوهترین نرمش قهرمانانه تاریخ است که بیانات رهبر معظم انقلاب درباره این موضوع در کتاب «انسان ۲۵۰ ساله» عنوان شده است.
ترجمه هاي صحيفه سجاديه در گذر تاریخ
- دسته:
مقالات متفرقه تاریخی
دراین مقال برآنیم تا با نیم نگاهی به مناجات نامه امام چهارم سیر تاریخی ترجمه های آن را باز گو کنیم. هرچند با تأسف فراوان به علت نبود منابع و فقدان آنها، اطلاعات موجود از قرن دوم ، سوم ، چهارم و پنجم بسيار ناقص و نارسا است، لذا به معرفی ترجمه های صورت گرفته در دوره معاصر و قرن ششم به بعد می پردازیم.
"نامه بدون نقطه" یک رعیت در زمان ناصرالدین شاه
- دسته:
خواندنی های تاریخی
نوشته اي كه ذيلا از نظر خواننده گرامي مي گذرد نامه اي است كه مرحوم ميرزا محمد الويري به مرحوم احمدخان امير حسيني سيف الممالك فرمانده فوج قاهر خلج رقمي داشته كه شروع تا خاتمه نامه تمام از حروف بي نقطه الفبا انتخاب و در نوع خود از شاهكارهاي ادب زبان پارسي به شمار مي آيد.
جایگاه تاریخ در هندسه علوم دینی
- دسته:
مصاحبه ها
حجتالاسلاموالمسلمین امیر غنوی در گفتگو با مجله رهنامه پژوهش، علم تاریخ را در فهم علوم بسیار مؤثر دانست و گفت: در فقه در بحث صلاة، در خصوص اوقات نماز نظریات و روایات مختلفی وجود دارد. وقتی اطلاعات تاریخی داشته باشید و روایات تاریخی را ببینید برایتان توضیح میدهند که این، نوعی تقیه بوده است. اینکه نقش ائمه را در آن دوره بفهمید و پیچیدگیهای فضای تاریخی را بشناسید بسیاری از اوقات به فهم روایات کمک میکند.
حرم امام حسین (ع) چگونه ساخته شد؟
- دسته:
خواندنی های تاریخی
دربارهی ساخت نخستین بنای آرامگاه برای امام حسین (ع) اختلاف نظر وجود دارد؛ برخی معتقدند قبیلهی بنیاسد که پیکر شهدای کربلا را دفن کردند، ساختمانی هم برای آرامگاه امام (ع) ساختند و برخی دیگر میگویند، نخستین آرامگاه بهدست مختار ثقفی برای امام حسین (ع) ساخته شد.
فراخوان پذیرش مقاله «پژوهشنامه حج و زیارت»
- دسته:
اخبار تاريخي
پژوهشکده حج و زیارت با هدف گسترش دانش و نشر اندیشههای نو در حوزه مطالعات حج و زیارت، فراخوان پذیرش مقاله درباره «پژوهشنامه حج و زیارت» را منتشر کرد.
نشست «تقابلات و تعاملات فرهنگ علوی و فرهنگ اموی» لغو شد
- دسته:
اخبار تاريخي
نشست «تقابلات و تعاملات فرهنگ علوی و فرهنگ اموی» بدون اطلاعرسانی لغو شد. مقرر بود این نشست در خصوص رفتارشناسی امامان(ع) در مواجهه با معاویه به همت مرکز تحقیقات امام علی(ع) وابسته به پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی برگزار شود.
ششمین همایش «تاریخ مجلس» برگزار میشود
- دسته:
اخبار تاريخي
رئیس مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی گفت: ششمین همایش «تاریخ مجلس» با نگاهی به ساختار و کارکرد مجلس ۲۱ و ۲۲ شورای ملی برگزار میشود.
منبع شناسی مطالعات تاریخ
- دسته:
مصاحبه ها
حجتالاسلاموالمسلمین مصطفی صادقی در گفتگو با مجله رهنامه پژوهش در اهمیت منبع شناسی مطالعات تاریخ گفت: مطالعه تاریخ و زندگی ائمه گرچه ظاهراً به شیعیان اختصاص دارد ولی اهل سنت کتب زیادی دراینباره نوشتهاند. یکی از مشکلات این دسته کتابها این است که بخصوص عالمان شیعه بهجای تاریخنگاری و شرح زندگانی ائمه معصومین، به نقل فضایل و مناقب آنها پرداخته و از گزارش تاریخ و رفتار فردی و اجتماعی آنان کمتر گفتهاند.
گزارشی از کارگاه «آسیبشناسی تشیع در جهان معاصر»
- دسته:
اخبار تاريخي
کارگاه آسیبشناسی تشیع در جهان معاصر با سخنرانی آقای دکتر بهمن زینلی استادیار دانشگاه اصفهان و با حضور مدیر، اساتید و دانشجویان گروه تاریخ این دانشگاه روز دوشنبه 9 آذر 1394 برگزار شد.
از دانش مدیریت علم در جامعه بی بهره ایم
- دسته:
مقالات متفرقه تاریخی
ما در حوزه علم، بیشتر با روزمره گی کار می کنیم و آماده خور هستیم و بیش از آن که به علم فکر کنیم مشغول صنعتیم. غالبا و مورد به مورد بدون برنامه کلی کار دانش اندوزی را پیش می بریم، ناهماهنگ عمل می کنیم، از علم مدیریت کلی دانش در جامعه بی بهره ایم و تقریبا تمام آثار سوء آن را در جامعه مشاهده می کنیم.
جلد دوم «تاریخ تفسیر» در دست تالیف
- دسته:
اخبار تاريخي
حجتالاسلام والمسلمین علی اکبر بابایی، عضو هیئت علمی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه از تالیف جلد دوم تاریخ تفسیر قرآن کریم خبر داد. وی تاکید کرد: یکی از محورهای مورد بحث در این مجموعه بررسی خصوصیات تفاسیر نوشته شده در هر عصر و قرن و اینکه این تفاسیر چه گرایشاتی داشتهاند خواهد بود.
بدون خودآگاهی تاریخی نمی توان از ایمان و معنویت دفاع کرد
- دسته:
اخبار تاريخي
دکتر حکمت الله ملاصالحی، استاد دانشگاه در گفت و گو با خبرنگار اجتماعی شبستان با اشاره به آسیب های عدم مطالعه تاریخ و شناخت از آن اظهار داشت: در بی تاریخی و فقدان اندیشه تاریخی همواره این خطر وجود دارد که ایمانت را هم به دیگری واگذار کنی.
پیوند تاریخ با متون دینی
- دسته:
مصاحبه ها
حجتالاسلاموالمسلمین دکتر محمدرضا جباری در گفتگو با مجله رهنامه پژوهش گفت: در برخی منابع تاریخی جملهای را به امام سجاد (ع) نسبت میدهند که با این مضمون است: ما همانطور که سورههای قرآن را به بچههایمان و دیگران یاد میدهیم مغازی پیامبر را میآموزیم. این سخن نشان میدهد تعلیم مغازی و روایات تاریخی در درجه اهمیت، هم پای تعلیم قرآن است.
بررسی جمعیت شناختی علمای نجف و کربلا در خلال سال های 1205- 1322ق
- دسته:
مقالات متفرقه تاریخی
نـویسنده با هدف روشن ساختن ساختار و خصوصیات جمعیت علما در ایران و به ویژه در عراق دوره عـثمانی، از خـلال مـنابع اصلی، بخصوص تراجم احوال، به تحقیق گسترده درباره شمار طلاّب و علمای شیعه شاغل به تـحصیل و تدریس در دو شهر کربلا و نجف در قرون یازدهم تا سیزدهم هجری قمری پرداخته است.
برگزاری کارگاه «بازخوانی قواعد فقه الحدیث با تاکید بر روایات حوزه زنان»
- دسته:
اخبار تاريخي
انجمن علمی علوم قرآن و حدیث دانشگاه اصفهان کارگاه یک روزه «بازخوانی قواعد فقه الحدیث با تاکید بر روایات حوزه زنان» را 15 آذر 1394 برگزار می کند.
رفتارشناسی سیاسی حوزه کربلا در قرن اخیر
- دسته:
مقالات متفرقه تاریخی
تنش میان کربلا و نجف به دلیل افزایش اختلاف میان انقلابیون ایران و متنفذین نجف، متوجه درون خود نجف شد و حضور امام خمینی در نجف و افزایش فعالیتهای سیاسی ایرانیان در این شهر از یک سو و افزایش فشار بعثیها بر شیرازیها از سوی دیگر سبب شد که این تنش به حاشیه رانده شود. حوزه علمیه کربلا هرچند در سایه درخشش حوزه علمیه نجف و بعدها قم، از رونق و تأثیرگذاری زیادی برخوردار نبوده است، اما زمانی جزو مراکز درجه یک فکری شیعه به حساب میآمده و محوریت داشته است.
انتشار کتاب سواحل خلیج فارس
- دسته:
معرفی کتاب
اثر حاضر ترجمۀ بخشی از کتاب مشهور «راهنمای خلیج فارس» با عنوان Gazetteer of the Persian Gulf, Oman, and Central Arabia اثر جان گوردون لوریمر است.
- مقالات دیگر...
- معرفی دانشنامه تخت فولاد
- گنج پنهان؛ نسخ و اسناد مخطوط علمی
- به حمله دار قرض ندهید!
- بازدید جمعی از نویسندگان از لوکیشن فیلم محمد رسولالله(ص)
- درآمدی بر تاریخ نگاری ایرانی اسلامی
- فراخوان مقاله همایش «گیلان در گسترهی تاریخ صفویه»
- تسلیت به مناسبت اربعین حسینی
- اجتهاد در علم تاریخ
- نشست «جایگاه عاشورا در رویکرد به مطالعات شیعی غربیان» برگزار شد
- تاریخ شفاهی و جایگاه آن در تاریخ نگاری معاصر ایران
- کتاب فضائل بلخ
- مجموعه مقالات اربعین منتشر شد
- یک عالم شیعیِ قرن هشتم چه علائق فکری داشت؟
- احیاء تمدن اسلامی
- گزارش آماری جالب از زیارت عتبات ایرانیان در دوره ناصرالدین شاه
- فراخوان مقاله فصلنامه «رهیافت تاریخی»
- درسها و عبرتهای «تاریخ» به روایت رهبر معظم انقلاب
- نشست علمی «تاریخچه اربعین و نقش آن در احیاء نهضت امام حسین(ع)» برگزار شد
- بیست و یکمین شماره دو فصلنامه سخن تاریخ منتشر شد
- شورای سیاستگذاری سایت سخن تاریخ
- ...
گروه تاریخ اسلام
دروس و سرفصل ها
معرفی اساتید
پایان نامه ها و تحقیقات
مجله سخن تاریخ
مطالعات تاریخی جهان اسلام
مقالات
دانش آموختگان
سفرهای علمی
آمار بازدیدکنندگان
بازدید این صفحه : 1238156 |
بازدید امروز : 5127 |
کل بازدید : 8702697 |
بازدیدکنندگان آنلاين : 3 |
زمان بازدید : 1/8282 |
ورود کاربران
برای استفاده از امکانات سایت مانند ارسال و پیگیری مقالات ، دانلود کتب و نقشه ها و دریافت خبرنامه سایت باید در سایت عضو شده، با نام کاربری خود وارد شوید!