خواندنی های تاریخی

ام البنین دختر «حرام بنخالد بنربیعة بنالوحید بنکعب بنعامر بنکلاب» است و مادر بزر

يكي از اقدامات عجيب ابومسلم خراساني، نابودي داعيان سرشناس و قديمي عباسي همچون ابوسلمه خ

نویسندگان: مهدي احمدي اختيار و مرتضي دهقاننژاد؛ قرارداد گمركي ايران و روسيه در سال 131

نویسنده: حجت الاسلام مهدی پیشوایی؛ يكى از پيامبران بزرگ الهى كه در آيه هاى فراوانى از ا

ساواک برخی آثارم را در فهرست کتب ممنوعه جای داده بود
جدیدترین دیدگاه ها
نشست «ارزیابی کتاب موسوعه ابن عباس تالیف آیت الله خرسان از جهت روش و محتوا»
نشست «بررسی یک اشتباه تاریخی دربارۀ ازدواج امام جواد(علیه السلام) با أمالفضل»
گزارش تصویری از بیت امام راحل در خمین
بیت تاریخی امام راحل در شهر خمین این روزها میزبان عاشقانش می باشد. در این چنین ایامی شما را به دیدن گزارشی تصویری از این بیت تاریخی دعوت می کنیم. عکاس: امیر حسامی نژاد.
ادبیات مکتبخانهای ایران
یکی از حلقههای آموزش در ایران مکتبخانه است. متون مکتبخانهای خود گونهای خاص از ادبیات است که ادبیات مکتبخانه نامیده میشود. کتاب ادبیات مکتبخانهای ایران شامل هفتاد متن درسی و داستانی چاپ سنگی مکتبخانهها در عصر قاجار است که جز معدودی، تا امروز تجدید چاپ نشدهاند.
کارگاه متد نقد کتاب در حوزه علوم انسانی
کارگاه متد نقد کتاب در حوزه علوم انسانی با تدریس دکتر سید حسن حسینی در پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی برگزار می شود. این کارگاه سه شنبه 21 خرداد از ساعت 8 تا 15 در پژوهشگاه علوم انسانی برگزار می شود.
ده سال تا پانزدهم خرداد
هرچند دستگیری حضرت امامخمینی(ره) در سال۱۳۴۲، که تجاوز آشکار و بیپروا به حریم مرجعیت و روحانیت تلقی میشد، وقوع انفجار سیاسی و نهضت مردم ایران در پانزدهم خرداد را در پی داشت، اما با بررسی دقیق جامعهشناسانه از وضعیت ایران آن روز و درنظرگرفتن اعتصابات و نارضایتیهای گروهی اقشار مختلف ایران در طی چند سال نزدیک به قیام پانزده خرداد معلوم میگردد که اوضاع سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی ایران آن روزگار به قدری پریشان و نابسامان بوده است که قیام گسترده مردم در پانزدهم خرداد سال۱۳۴۲ را، علیرغم همه مسائل، میتوان برآیند نهایی و نقطه انفجار این وضعیت نیز تلقی کرد.
بررسی تاريخی تعامل فكری و سياسی اماميه
این کتاب، اثری پژوهشی از دکتر محمدرضا بارانی است که انتشارات پژوهشگاه حوزه و دانشگاه در ابتدای سال 1392 آن را منتشر کرده است. عنوان کامل کتاب به زبان فارسی «بررسي تاريخي تعامل فكري و سياسي اماميه با فرقه هاي معتزله، حنابله و اشاعره در عصر آل بويه» است و عنوان لاتین آن چنین است:
گزارش نشست «جامعهشناسی تاریخی بازاندیشانه»
این نشست از سلسله جلسات «جامعه شناسی تاریخی در ایران» بود که با همکاری پژوهشکده مطالعات فرهنگی و اجتماعی، انجمن جامعه شناسی ایران، و انجمن ایرانی تاریخ برگزار شد. گزارشی از این نشست را به قلم دکتر معصومه قاراخانی، عضو هیأت علمی پژوهشکده مطالعات فرهنگی و اجتماعی، میخوانید.
امام علی(ع) و میانهروی
برخی از «امام علی شناسی های» قبل از انقلاب شخصیتی افراطی و تندرو از امام علی (ع) تصویر کردند که در این زمینه باید تأمل بیشتری صورت گیرد.
قرارداد 1907 به روایت مرکز اسناد کتابخانه شورای اسلامی
قرارداد 1907 (در تاریخ ۳۱ اوت ۱۹۰۷م/ ۲۱رجب ۱۳۲۵ قمری/ ۹ شهریور ۱۲۸۶)، در سن پطرزبورگ پایتخت روسیه بین دولت های روس و انگلیس در مورد تقسیم ایران به امضا رسید. به موجب این قرارداد ایران به سه منطقه تقسیم شد. قسمت شمال تحت نفوذ روسیه، قسمت جنوب تحت نفوذ بریتانیا و یک منطقه هم بیطرف. این مقاله نگاهی مستند به قرارداد مذکور دارد و معاهده یادشده را براساس اسناد کتابخانه شورای اسلامی بررسی می کند.
آثار تاريخى محدثان قم تا قرن پنجم هجرى
قم از پرسابقه ترين مراكز شيعه نشين در ايران است. اين منطقه در نيمه دوم قرن اول هجرى، پذيراى مسلمانان عرب با گرايش شيعى شد و رفته رفته به يكى از قطب هاى علمى تشيع در عالم اسلامى تبديل گرديد. گرايش حديثى موجود در اين مركز شيعى موجب پديد آمدن محدثان بسيارى در آن شد، به گونه اى كه گاه ارقام شگفت آورى درباره تعداد محدثان اين حوزه حديثى گزارش شده است.
نخبه گرایی و عامه گرایی در جنبش های اسلام گرا
سخنرانی دکتر سیدعبدالامیر نبوی*با موضوع "نخبه گرایی و عامه گرایی در جنبش های اسلام گرا" به همت انجمن مطالعات جهان اسلام و با همکاری پژوهشکده مطالعات فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در سالن اجتماعات پژوهشکده برگزار گردید.
اولین کسی که «حجت الاسلام» نامیده شد که بود؟
ایشان در عصر خویش هم به قضاوت و هم به اجرای حدود الهی همت می گماشت و این همه در کنار فقاهت و معرفت دینی و مراجعیت آئینی سبب شد که ملقب به این عنوان گردد. حاج سیّد محمّد باقر شفتی اولین کسی است که به لقب «حجّت الاسلام » معروف شد و این اتفاق بدان دلیل بود که ایشان در عصر خویش هم به قضاوت و هم به اجرای حدود الهی همت می گماشت و این همه در کنار فقاهت و معرفت دینی و مراجعیت آئینی سبب شد که ملقب به این عنوان گردد.
گزارش نشست علمی «میراث مکتوب علوی»
نشست علمی «میراث مکتوب علوی» ششم خردادماه در سالن غدیر پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی با حضور حجتالاسلام والمسلمین دکتر محمدعلی مهدویراد، قرآنپژوه، نویسنده و پژوهشگر حوزه دین و جمعی از علاقهمندان به این حوزه برگزار شد.
غزوة تبوک
در اغلب آثار برجای مانده از سیره نگارانِ نخستین، روایاتی در بارة غزوة تبوک آمده است، اما این روایات در برخی موارد مهم، از جمله سبب وقوع این غزوه، اختلاف دارند. بنابر روایتی مشهور هدف پیامبر اکرم از این غزوه، مقابله با تحرکات و تدارک نظامی رومیان در نواحی شام بوده است.
انتشار کتاب «استانداردهاي زندگی در دوران صفویه»
کتاب «قیمت ها، دستمزدها و استانداردهاي زندگی در دوران صفویه» Preise, Löhne und Lebensstandard im safavidischen Iran توسط آکادمی علوم اتریش منتشر و در محل انستيتوی ايرانشناسي وين رونمایی شد. به گزارش مرکز خبر و اطلاع رسانی جامعه المصطفی، اين کتاب، دومین کتاب "رمان زیبرتس" Roman Siebertz- شرقشناس آلمانی- راجع به ایران است كه توسط انتشارات آکادمی علوم اتریش منتشر میشود.
تنش و تنشزدايي ميان صفويه و عثماني
مرکز آموزش عالی: جامعه المصطفی العالمیه - مجتمع آموزش عالی امام خمینی(ره) - مدرسه تاریخ و ادیان رشته: تاریخ تمدن اسلامی/ مقطع: کارشناسی ارشد عنوان: تنش و تنشزدايي ميان صفويه و عثماني(عوامل، پيامدها و سياستهاي دو دولت) استاد یا اساتید راهنما: دكتر محمدرضا باراني استاد یا اساتید مشاور: حسن حسين زاده شانه چي دانش پژوه: سيد حميد حسيني تاریخ دفاع: ارديبهشت1388 / تعداد صفحات: 193 کلید واژه ها: صفويه ـ عثماني ـ تنش ـ تنشزدايي ـ پيامد ـ مذهب ـ سياست.
زیدیان ایران در قرن هفتم هجری
چکیده: هرچند مراکز مهم فکری زیدیه در نواحی شمالی ایران از قرن سوم هجری/نهم میلادی تا اواخر قرن ششم هجری/دوازدهم میلادی قرار داشته، اکثر میراث مکتوب زیدیه در پی زوالش منتقل نگریده است. اگر انتقال گسترده ادبیات مکتوب دینی زیدیه از ایران به یمن درپی یکپارچگی سیاسی زیدیان خزری و یمنی که در اواخر قرن پنجم هجری/یازدهم میلادی روی داده، نبود، عمده میراث مکتوب زیدیان ایران، از دست می رفت.
کارگاه آموزشی تحلیل محتوا در پژوهش های تاریخی برگزار شد.
کارگاه آموزشی تحلیل محتوا در پژوهش های تاریخی «مطالعات اسنادی»، به اهتمام گروه روش شناسی و تاریخ نگاری پژوهشکده تاریخ اسلام، در سالن همایشهای پژوهشکده تاریخ اسلام برگزار شد.دکتر احمد گل محمدی- عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی و پژوهشگر علوم سیاسی- در این کارگاه یک روزه به معرفی روش تحلیل محتوا و بیان اصول و مراحل آن پرداخت.
گزارش دفاعیه «روش همزیستی مسالمت آمیز امام صادق(ع) با اهل سنت»
جلسه دفاعیه پایان نامه کارشناسی ارشد با عنوان «روش همزیستی مسالمت آمیز امام صادق(ع) با اهل سنت»، روز چهارشنبه 25 اردیبهشت ماه 1392 در مدرسه تاریخ و ادیان مجتمع آموزش عالی امام خمینی(ره) برگزار شد.
پیشنهادهای دانشمند تبریزی برای بهبود وضعیت رساله های عملیه در صد سال پیش
نشريه «درّة النجف» مجله اى فارسى است که در نجف اشرف، به مديريت آقا محمد محلاتى منتشر مى شده است. در شماره 7 و 8، سال اول (1328 قمری) اين نشريه، يکى از عالمان روشنفکر تبريز مقاله اى نوشته است و در آن پيشنهادهايى در زمينۀ بهبود تدوين و تبويب رساله هاى عمليه مطرح نموده است.
نگاهی به اولین انتخابات مجلس شورای اسلامی در اسفند 58
پس از تأسیس نظام جمهوری اسلامی، انتخابات متعددی برگزار شده که انتخابات اولین دوره مجلس شورای اسلامی در مورخه 58.12.24 به عنوان پنجمین انتخاب در عمر کوتاه این نظام بوده و قبل از آن رفراندوم تعینی نظم جمهوری اسلامی، انتخابات نمایندگان مجلس خبرگان قانون اساسی، همه پرسی قانون اساسی و ریاست جمهوری، قبل از تعیین نمایندگان مجلس برگزار شده بود که نشان دهنده ثبات کامل و پویای نظام جمهوری اسلامی بود.
- مقالات دیگر...
- نگاهی به اولین انتخابات مجلس شورای اسلامی در اسفند 58
- کتابی جنجالی درباره شیعیان عربستان
- بررسي مستند حيات حضرت زينب(س) و نقش آفرینی در نهضت حسینی
- بررسی اعتبار کتاب اخبار الزینبات
- گفتاری در مدفن حضرت زینب(س)
- گزارش حضرت زينب از رويداد كربلا و مقدمات و پيامدهای آن
- سیمای حضرت زینب (س) در آینه برخی منابع انگلیسی
- کتابشناسی زینب کبری(سلام الله علیها)
- اندیشه امام علی(ع) منظومه فکری برای همه زمانهاست
- سخنرانی؛ میراث مکتوب علوی با تاکید بر مصحف امیر المومنین علی(ع)
- مشروطه مشروعه یا مشروطه سکولار
- دوئل در فضاهای مدارا
- شیعه شناسی اهل سنت و چالشهای فراروی آن
- رخساره خورشيد
- سفرهاى علمى ابن عساكر در ايران1
- تبیین فرهنگ سیاسی امام علی(ع) براساس تحلیل روایات منابع تاریخی
- پیام تبریک میلاد امام جواد(ع)
- جستاری در پایاننامه های امامت پژوهان غربی
- بیت الحکمه[۱]
- بیست و سومین نشست سیره پژوهی/ تعامل سیره و حدیث
- ...
گروه تاریخ اسلام
دروس و سرفصل ها
معرفی اساتید
پایان نامه ها و تحقیقات
مجله سخن تاریخ
مطالعات تاریخی جهان اسلام
مقالات
دانش آموختگان
سفرهای علمی
آمار بازدیدکنندگان
بازدید این صفحه : 1001140 |
بازدید امروز : 405 |
کل بازدید : 5893034 |
بازدیدکنندگان آنلاين : 27 |
زمان بازدید : 1/0156 |
ورود کاربران
برای استفاده از امکانات سایت مانند ارسال و پیگیری مقالات ، دانلود کتب و نقشه ها و دریافت خبرنامه سایت باید در سایت عضو شده، با نام کاربری خود وارد شوید!