خواندنی های تاریخی

دولت سربداران در محيطي شكل گرفت كه حكومتهاي اطراف، از جمله دولت آلكرت، مذهب سني داشتن

نویسندگان: حسین حسینیان مقدم، اصغر منتظرالقائم و محمدعلی چلونگر؛ ورود اصحاب امامان شیعه

بریگارد قزاق پیش از کودتای سوم اسفند وضعیت مناسبی نداشت و حقوق و جیره آنها عقب افتاده ب

مکتب میرزای شیرازی در سامرا با تربیت شاگردان بسیاری، بعدها و به خصوص در زمان مشروطه با

نویسنده: حسین حسینیان مقدم؛ لیله الرغائب به اولین شب جمعه از ماه رجب، شب برآورده شدن آر
جدیدترین دیدگاه ها
نشست «ارزیابی کتاب موسوعه ابن عباس تالیف آیت الله خرسان از جهت روش و محتوا»
نشست «بررسی یک اشتباه تاریخی دربارۀ ازدواج امام جواد(علیه السلام) با أمالفضل»
جریانهای فکری-سیاسی عهد امام رضا(ع)؛راز پیشنهاد خلافت و امتناع امام
نویسنده در این مقاله می کوشد با معرفی سه جریان امامت شیعی، اندیشه اعتزالی عباسی و خلافت موروثی عباسی ، این فرضیه را اثبات کند که گرایش مأمون به امام رضا(ع) حاصل غلبه فکر سیاسی اعتزال، و گریز وی محصول سیطره فکر سیاسی عباسی بوده است
معرفی کتاب تاریخ جهان اسلام در قرن بیستم
نویسنده: راینهارد شولتسه؛ مترجم: ابراهیم توفیق ؛ ( تهران: پژوهشکده مطالعات فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری،1389) نویسنده در این اثر، به تحلیل و تبیین تاریخ جهان اسلام (کشورهای اسلامی شمال آفریقا، خاورمیانه، آسیای میانه و شرق دور) در قرن بیستم می پردازد و جهان اسلام را به مثابه یک فرهنگ جهانی تلقی می کند؛
بحرانی که امام سجاد(ع) آن را مدیریت کرد
محمد صحتی سردرودی - اوضاع نابسامان جامعه اسلامی بعد از عاشورا؛ فعالیت های سیاسی و تبلیغی امام سجاد(ع) بعد از واقعه عاشورا؛ احیاگر تمدن اسلامی؛ شیوه احیاء فرهنگ عاشورا؛ غفلت از نقش امام سجاد(ع) در عاشورا؛ جانباز عاشورا؛ زینب و رسالت عاشورایی؛ اربعین؛ امام حسین (ع) را در یک فرهنگ محصور نکنیم از موضوعات مطرح شده در این گفت و گو است. اربعین فرصتی است برای باز اندیشی حادثه کربلا و پیامدهای آن برای جامعه اسلامی، زخمی که پس از قرن ها همچنان بر پیکره جامعه اسلامی وجود دارد و هرگز التیام نخواهد یافت. آنچه می خوانید حاصل گفتگو با حجت الاسلام والمسلمین محمد صحتی سردرودی از محققان و پژوهشگران حوزه علمیه است که در آن اوضاع مسلمانان بعد از حادثه عاشورا و نقش حضرت امام سجاد (ع) و زینب (س) در مدیریت بحران و نیز مباحث پیرامون اربعین بررسی شده است.
مفهوم ارزشی اربعین
مهدی پیشوایی - مفهوم ارزشی اربعین؛ مناسبت های تاریخی در این روز؛ علت اهمیت اربعین؛ علت ویژگی مومن شمرده شدن خواندن زیارت اربعین؛منظور از زیارت اربعین در حدیث مرسل امام حسن عسکری (ع)؛ آیا اهل بیت امام حسین (ع) در اربعین اول به زیارت قبر امام حسین (ع) آمدند یا در اربعین دوم؟ ؛ شخصیت عطیه عوفی؛ دلیل اهمیت زیارت جابر بن عبدالله؛ توضیح استاد درباره کتاب مقتل امام حسین (ع) از موضوعات مهم این گفت و گو است. یکی از مباحث مهمی که در تاریخ قیام سیدا لشهدا (ع) مورد بررسی و توجه قرار گرفته، حضور اهل بیت (ع) در کربلا در اولین اربعین شهادت امام حسین (ع) می باشد. در میان شیعه، مشهور است که اربعین روزی است که جابر بن عبدالله انصاری به زیارت مرقد امام حسین (ع) نایل شد. حجت الاسلام والمسلمین مهدی پیشوایی از مورخان معاصر پیشینه اربعین جایگاه آن در بین شیعیان را تشریح نمود.
من مهدی موعودم، با این دلایل!
سید محمد نوربخش بانی سلسله نوربخشیه ـ که تا به امروز در نواحی کشمیر باقی مانده ـ یکی از مدعیان مهدویت در نیمه نخست قرن نهم هجری است. سید محمد نوربخش از سالهای پیش از زمانی که بسال 826 ادعای مهدویت کرد روی مهدویت خویش تکیه داشت و وعده می کرد که به زودی ظهور رخ خواهد داد. وی اوائل به طور مبهم صحبت می کرد و فقط قرائن و شواهدی را که این روزها اسمش را قواعد ظهور گذاشته اند، در باره ظهور بحث می کرد. وی که در هوای قدرت بود و این را در رساله حاضر دقیقا شاهدیم، کوشید تا از تمامی آنچه که می تواند اذهان عامه را قانع کند که ظهور عن قریب رخ خواهد داد بحث کند. قرائن سماوی و ارضی، اعترافات شماری از بزرگان و پیران محبوب، لزوم داشتن یک حکومت نافذ و قوی، بحث از عدالت، و بسیاری از مسائل دیگر مسائلی بود که سید محمد نوربخش مطرح کرد و شما در این رساله شاهد آن هستید.
تسلیت به مناسبت اربعین حسینی
اربعین است اربعین کربلاست هر طرف غوغایی از غمها بپاست گویی از آن خیمه های نیم سوز خـود صـدای العطش آیـد هنـوز
20 صفر - اربعین سید الشهداء (ع)
در بيستم صفر سال 61 قمری مصادف با اولين اربعين ابا عبدالله الحسين (ع)، جابر بن عبدالله انصاري، صحابي بزرگوارپيامبر (ص) همراه عطيه از اهالي كوفه براي زيارت قبر امام حسين از مدينه وارد كربلا گرديد[1]. در بين محدثان و مؤرخان دربارة حضور جابر بن عبدالله در كربلا در روز اربعين اختلاف نظر وجودندارد اما در اين كه آيا اهل بيت (ع) هم در اين روز در كربلا حضور داشته اند يا نه؟ از ديرباز اختلاف وجود داشته است .
رابطه علم کلام با علم تاریخ
(پیش مطالعه نشست علمی ارتباط علم تاریخ و کلام) سخنران: دکتر محمدتقی سبحانی منبع: تاریخ در گذرگاه اندیشه شماره دوم ، سلسله نشست های علمی انجمن تاریخ پژوهان قسمتی از متن: در مورد ارتباط علم تاریخ و کلام از نکات منفی و مثبت این رابطه بحث می شود. ارتباط مثبت این دو رشته در این است که هرگاه علم تاریخ...
دریافت جزوه روش شناسی روش تحقیق در تاریخ
دریافت بخش اول جزوه اسلاید روش شناسی روش تحقیق در تاریخ استاد دکتر لطف الله نبوی برای دریافت فایل به ادامه این مطلب مراجعه نمایید! دریافت فایل با فرمت پی دی اف 8.4 مگا بایت 85 صفحه
نسبت تاریخ شناسی و علم کلام در حوزه امامشناسی: مورد امام رضا (ع)
(پیش مطالعه نشست علمی ارتباط علم تاریخ و کلام) در باور شیعیان، امامان از شان قدسی و آسمانی برخوردارند. شانی که ایشان را بهرهمند از برخی ویژگیهای فراطبیعی مينماید. برخورداری از علم غیب، عصمت و کرامات، برخی از این تواناییهای فراطبیعی است که در اعتقاد شیعیان نسبت به امامان (ع) همواره مورد تاکید است. این ویژگیها موجب شده است که برخی از افعال امامان در قالب پدیدهها و رویدادهای طبیعی و قاعدهمند قرار نگیرد. همانند آگاهی از آینده، مصونیت از گناه و یا کراماتی که به ایشان نسبت داده ميشود.
شانزدهمین نشست سیره پژوهی/ فلسفه علم سیره پژوهی
شانزدهمین نشست سیره پژوهی با حضور مدیر و اعضاء گروه تاریخ و جمعی از تاریخ و سیره پژوهان روز سه شنبه 28 آذر 1391 در سالن شهید عارف الحسینی مجتمع آموزش عالی امام خمینی (ره) برگزار گردید. موضوع آن که در ادامه نشست گذشته برگزار گردید فلسفه علم سیره پژوهی بود که آقای دکتر کافی به ایراد سخن پرداخت. در ابتدا آقای دکتر صفری -مدیر گروه تاریخ اسلام- با بیان این مطلب که نگرش اصلی در مباحث سیره ای، بررسی زندگانی معصومین علیهم السلام به عنوان افرادی با ویژگی های خاص از قبیل ارتباط با ماوراء، داشتن علم غیب و عصمت است و پژوهش در سیره با هدف الگوگیری از آن ها صورت می گیرد افزود:
از تاریخ تا اندیشه (بازنگری تاریخ فکر شیعه؛ پیش نیازها)
(پیش مطالعه نشست علمی ارتباط علم تاریخ و کلام) متن حاضر تلخیصی از سخنرانی حجت الاسلام و المسلمین دکتر محمد تقی سبحانی در نشست پژوهشی موضوعات تاریخ علم کلام است که در دانشکده علوم حدیث(قم) برگزار شد. وی در آغاز، میان اندیشه و تاریخ آن تمایز مینهد و با توجه به این تمایز، به یکی از پیشنیازهای روشی در باب بازنگاری تاریخ فکر شیعه در حوزه معارف حدیثی اشاره میکند.
شهربانو
* نعمت الله صفری فروشانی ازدواج امام حسین علیه السلام با دختری ایرانی و تولد امام سجاد علیه السلام که در بعضی از منابع تاریخی به آن اشاره شده است، برخی خاور شناسان را واداشته تا ضمن پذیرش فرضیه ایرانی بودن منشأ تشیع، به خیال خود، برای آن توجیه معقولی پیدا کنند. آیا می توان گفت که ریشه تشیع در ازدواج امام حسین علیه السلام با شهربانو دختر یزدگرد سوم و تولد امام سجاد علیه السلام نهفته است؟
اسلام و ترور
اين مقاله در پاسخ به سؤالات فوق، نخست ترور را در فرهنگ علوم سياسى تعريف و مؤلفه هاى آن را تعيين مى كند. آنگاه به جستجوى معادل كلمه ترور در ادبيات قديم و جديد عرب مى پردازد. سپس به آيات و رواياتى كه ترور را رد مى كند، اشاره دارد، و تفاوت مجازات اسلامى با ترور را در قرآن، سيره پيامبر اكرم صلى الله عليه وآله و ائمه اطهارعليهم السلام نشان مى دهد، و تفاوت اين دو را با ذكر نمونه هايى از نفى ترور در تاريخ اسلام و انقلاب اسلامى توضيح مى دهد، و سرانجام، مقاله با استخراج منطقى نكاتى از مطالب مطرح شده به پايان مى رسد.
افشای راز ۳۰۰۰ ساله مرگ فرعون مصر
نتایج پژوهشهایی که به تازگی در "مجله پزشکی بریتانیا" منتشر شده است، نشان میدهد رامسس سوم از فراعنه مصر نه به مرگ طبیعی، بلکه بر اثر جراحات ناشی از ضربات چاقو به قتل رسیده است. پسر فرعون هم در قتل پدر دست داشته است. به گزارش «دویچه وله»، تاکنون تنها میدانستیم که فرعون مصر، رامسس سوم، در سال ۱۱۵۵ پیش از میلاد در سن ۶۵ سالگی از جهان رفته است. نتایج پژوهشهایی که در موسسه مومیاییها و مردان یخی (EURAC) در آکادمی اروپا در شهر بولزانوی ایتالیا صورت گرفته است، نشان میدهد که زندگی فرعون مصر با مرگ طبیعی به پایان نرسیده، بلکه او به قتل رسیده است.
مداحی برای لنین
اواخر آذرماه، سالگرد روزهایی از تاریخ مشترک ایران و همسایه وسیع شمالی خود است که از دو زوایه متفاوت است. اول این که در یکی از معدود مقاطع تاریخ ایران، مردم ایران به همسایه شمالی خود نگاهی مثبت داشتهاند و دوم این که میشود این احتمال را داد که فرصتی هر چند دشوار برای بر گرداندن بخشهایی که به زور از ایران جدا شده است، از دست رفته است.
همایش سیره و زمانه امام کاظم(ع)
به همت انجمن تاریخپژوهان و با مشارکت مراکز علمی ازجمله گروه تاریخ اسلام جامعه المصطفی العالمیه همایش «سیره و زمان امام کاظم(ع)» بهار سال 92 برگزار خواهد شد. محورهای همایش:
شانزدهمین شماره فصل نامه سخن تاریخ منتشر شد
در این شماره می خوانید: انتقال و تحول انديشه سياسي فرّه ايزدي از ايران باستان به ايران اسلامي/دكتر ذكرالله محمدي، محمد بيطرفان هويت ديني و بومي (تصوير حكومت مشروطه در تنبيه الامه و تنزيه المله)/ دكتر مرتضي شيرودي بازنگري علل و عواقب سركوبي مجلس اول / دكتر محسن بهشتي سرشت، پرستو كلاهدوزها تفسير حكومتي قيام عاشورا از ديدگاه امام خميني / اسماعيل جهان بين، سيدآصف كاظمي اوضاع سياسي بست در دوره صفاريان / سيدمحمدرضا عالمي تاريخ ورود سادات به افغانستان و نقش آنان در ترويج اسلام / دكتر علي غلامي دهقي، سيدمحمد عابدي شرق شناسي و مطالعات بنگالي / محمد نورعالم چكيده مقالات به زبان انگليسي این فصل نامه را می توانید در ادامه مطلب دانلود کنید
داستانی شدن تاریخ در سنت تاریخنگاری اسلامی
همواره بخشی از تاریخ و بیش تر از ادوار مقدس و حماسی، تبدیل به داستان می شود. این روند چگونه در تاریخ اسلام پدید آمد و چه آثاری از خود برجای گذاشت؟ یکی از مهم ترین خطراتی که تاریخنگاری اسلامی را تهدید می کند اگر نگوییم مهمترین، داستانی شدن نقلهای تاریخی است. این امر، یکی از مصادیق تحریف تاریخ است و اهمیت آن هم درست از همین جاست. این که تاریخ داستانی و طبعا جذاب شود، شاید برای عالم هنر جالب باشد، اما برای تاریخ بسیار زیانبار است، چرا که زیان آن به دلیل تأثیر عمیقی که بر جان مردم میگذارد، قابل جبران نیست.
- مقالات دیگر...
- تحريفات عجيب و شگفت آور درباره واقعه نينوا
- زندگینامه علمی استاد مهدی مستقیمی
- آسیب شناسی تمدن اسلامی از دیدگاه سید حسین نصر
- پانزدهمین نشست سیره پژوهی/ روش تحقیق در سیره
- گفت و گو با نظام سلطه در سيره امام حسين(ع) (بخش اول)
- گفت و گو با نظام سلطه در سيره امام حسين(ع)(بخش دوم)
- تاريخ سياسى صدر اسلام
- برخورد امام حسین(ع) با جنگ نرم اموی
- امام سجّاد(ع) از دیدگاه اهل سنّت
- زندگينامه حجت الاسلام و المسلمین مهدی مهریزی
- سیره امام سجاد (ع)
- تسلیت شهادت امام زین العابدین (ع)
- ثبت نام آزمون کارشناسی ارشد و دکتری جامعة المصطفی (ص)
- پانزدهمین نشست سیره پژوهی برگزار می گردد
- ویژه نامه محرم
- نگاهي به زندگاني و شهادت علياكبر (ع)
- دانلود کتاب النقد التاریخی
- مفهوم انحطاط در اندیشه سیاسی اسلام
- جريان شناسي تاريخي رويكرد و قرائت حماسي ـ اسطورهاي از واقعة عاشورا
- معرفی کتاب جريانشناسي تاريخي قرائتها و رويكردهاي عاشورا
- ...
گروه تاریخ اسلام
دروس و سرفصل ها
معرفی اساتید
پایان نامه ها و تحقیقات
مجله سخن تاریخ
مطالعات تاریخی جهان اسلام
مقالات
دانش آموختگان
سفرهای علمی
آمار بازدیدکنندگان
بازدید این صفحه : 1014345 |
بازدید امروز : 2201 |
کل بازدید : 6029980 |
بازدیدکنندگان آنلاين : 3 |
زمان بازدید : 1/2501 |
ورود کاربران
برای استفاده از امکانات سایت مانند ارسال و پیگیری مقالات ، دانلود کتب و نقشه ها و دریافت خبرنامه سایت باید در سایت عضو شده، با نام کاربری خود وارد شوید!