خواندنی های تاریخی

دولت سربداران در محيطي شكل گرفت كه حكومتهاي اطراف، از جمله دولت آلكرت، مذهب سني داشتن

نویسندگان: حسین حسینیان مقدم، اصغر منتظرالقائم و محمدعلی چلونگر؛ ورود اصحاب امامان شیعه

بریگارد قزاق پیش از کودتای سوم اسفند وضعیت مناسبی نداشت و حقوق و جیره آنها عقب افتاده ب

مکتب میرزای شیرازی در سامرا با تربیت شاگردان بسیاری، بعدها و به خصوص در زمان مشروطه با

نویسنده: حسین حسینیان مقدم؛ لیله الرغائب به اولین شب جمعه از ماه رجب، شب برآورده شدن آر
جدیدترین دیدگاه ها
نشست «ارزیابی کتاب موسوعه ابن عباس تالیف آیت الله خرسان از جهت روش و محتوا»
نشست «بررسی یک اشتباه تاریخی دربارۀ ازدواج امام جواد(علیه السلام) با أمالفضل»
معرفی کتاب جريانشناسي تاريخي قرائتها و رويكردهاي عاشورا
جريانشناسي تاريخي قرائتها و رويكردهاي عاشورا از صفويه تا مشروطه (با تاكيد بر مقاتل) اثر برگزیده جشنواره بین المللی فارابی بیان مسأله از زمان رخداد واقعه عاشورا تا عصر حاضر، مقتلنویسان و راویان و مورخان تاریخ عاشورا برداشتهای گوناگون از این واقعه، ارائه کردهاند كه هر اندیشمند و پژوهشگر تاریخ عاشورا را به این اندیشه وا میدارد كه چرا درباره یك حادثه، به این میزان، برداشتهای گوناگون شده است؟
چهاردهمین نشست سیره پژوهی
با موضوع جریان شناسی قرائت های عاشورایی سخنران: دکتر محسن رنجبر زمان: سه شنبه بیست و سوم آبان از ساعت 15 مکان: سالن شهید عارف الحسینی مجتمع آموزش عالی امام خمینی (ره)
دو تصویر متضاد از سیمای محمد(ص)
مرتضی شیرودی این نوشتار به بررسی زندگی و شخصیت پیامبر اعظم (ص) از دو دیدگاه غربی و شرقی می پردازد و به برخی شبهات مربوطبه پاسخ می دهد. اهم موضوعات: تصویر غربی از پیامبر(ص)؛ شبهات و ابهامات آثار غرب در باره پیامبر(ص)؛ پاسخ ها و نقدها:تصویر شرقی از سیمای پیامبر(ص) توهين غربی ها به اسلام و پيامبر(ص)، سابقه طولانى دارد. نخستين توهين ها از اسپانياى اسلامى و از قرطبه و در سال 229 / 850 آغاز شد. پرفكتوس راهبه مسيحى اولين ناسزاگو عليه پيامبر بود. به تأثير از او، تعدادى از جوانان مسيحى قرطبه يك گروه شهادت طلب را تشكيل دادند تا مانع از گسترش نام و آئين محمد(ص) در اسپانيا شوند. شهادت طلبان قرطبه با حمايت آشكار و پنهان برخى مقامات كليسا و گروهى از مردم مسيحى می كوشيدند پيامبر را دروغگو، شهوت پرست و خوش گذران نشان دهند.
11 ذی الحجة - ارتحال حاج میرزا جواد ملکی تبریزی
عارف فرزانه و عالم وارسته، «حاج ميرزا جواد آقا ملكي تبريزي، پس از عمری خدمت و تحصیل و تدریس در حوزه علمیه نجف، تبریز و قم و تربیت شاگردانی صاحب کمال در سحرگاه یازدهم ذی الحجه 1343 ق مصادف با عید قربان در سن 65 سالگی در قم از دنیا رفت[1]. وی در خانواده ای باتقوا، پارسا از تجار ملکی تبریز به دنیا آمد. اجداد خاندان ملکی از شمال افغانستان به آذربایجان آمده و در این دیار مقیم شده بودند[2].
طرح های جدید تخریب اماکن اسلامی تاریخی عربستان
روزنامه انگلیسی ایندیپندنت به بهانه موسم حج و عملیاتهای ساختمانی گسترده در اطراف مسجدالنبی مقالهای را به قلم «جرومه تیلور» مقالهنویس امور مذهبی خود منتشر کرده و نوشته است عربستان با عملیاتهای متعددی بخش گستردهای از آثار تاریخ اسلامی را نابود میکند.
13 ذی الحجة - وفات شیخ آقا بزرگ تهرانی
محمد حسن معروف به شیخ آقا بزرگ تهرانی. در شب پنج شبنه یازدهم ربیع الاول 1293 قمری در تهران به دنیا آمد و پس از هشتاد سال زندگی عالمانه و محققانه در سیزدهم ذی حجه 1389 قمری درگذشت. پدرش از روحانیان بزرگ تهران و جدش نیز روحانی بود که بعدها به تجارت روی آورد و با همکاری حاکم گیلان، بزرگ ترین چاپخانه تهران را تاسیس کرد.وی تحصیلات مقدماتی را در ایران و در شهرهای تهران و مشهد، نزد اساتیدی چون سید قزوینی، میرزا محمد علی رشتی، ملافاضل قندهاری و میرزا حبیب خراسانی آموخت. و دروس خارج اصول را نزد شریعت اصفهانی، آخوند خراسانی و سیدکاظم یزدی گذراند.
15 ذی الحجة - ولادت امام علی النقی الهادی(ع)
امام ابوالحسن على النقى الهادى، عليه السلام پيشواى دهم شيعيان، صبح روز پانزدهم ذيحجه سال 212 هجري در محلی به نام ناصریه از نواحی اطراف مدینه به دنيا آمد[1]. نام آن حضرت، علي است و مشهورترين القاب ايشان تقی و هادی، و کنیه اش ابوالحسن است.
آلبوم تصاویر تاریخی مکه مکرمه
تصاویر این مجموعه مکه مکرمه را در زمانهای مختلف نشان می دهد. تصویر نقاشی متعلق به 1803 میلادی بوده و تصاویر آب گرفتگی مربوط به 1941 میلادی می باشد.
داستان گردن زدن حاجی
13 ذی حجه یا 14 به قول عامه بعد از ظهر در مسجد الحرام بودیم. انقلابی در مردم مشاهده می شود. عرب ها شادی می کنند به یکدیگر بشارت می دهند: قتل العجمی، قتل العجمی می گویند. وقتی به ایرانی ها بر می خوردند دست بر گلو می گذارند و می گویند: کل عجمی یذبح. و تهدید به قتل می کنند.
10 ذی الحجة - شهادت عبدالله محض و جمعی از آل حسن (ع)
در روز دهم ذی الحجّه سال 145 هجری قمری، عبدالله محض بن حسن مثنی بن امام حسن مجتبی (ع) در سن 57 سالگی همراه با جمعی از برادران و پسرعموهای خود در زندان منصور دوانیقی به شهادت رسیدند . عبدالله بن حسن مثنی، نوه پسری امام حسن مجتبی و نوه دختری امام حسین (ع)، پدرش حسن مثنی فرزند امام مجتبی و مادرش فاطمه، دختر امام حسین است[1].
راهنمای تنظیم و ارسال مقالات
الف- ساختار کلی مقاله 1- موضوع یا عنوان مقاله 2- درج نام و نام خانوادگی کامل بر اساس مندرجات شناسنامه،میزان تحصیلات،رشته تحصیلی،رتبه علمی،پست الکترونیکی،شماره همراه نویسنده مسئول و دیگر نویسندگان؛ 3- چکیده شامل تاریخچه موضوع،تبیین مسأله، طرح سئوال،بیان فرضیه، هدف تحقیق،روش پژوهش و یافته های پژوهش حداکثر در 200 کلمه؛ 4- کلید واژه در بردارنده 3 الی 7 واژه مرتبط و اساسی مقاله؛ 5- مقدمه که ارائه دهنده چارچوب کلی مقاله در راستای پاسخ به سئوال اصلی و آزمودن فرضیه و دیگر مسائل مطروحه در چکیده حداکثر در یک صفحه؛ 6- بررسی مفاهیم اصلی مقاله به ویژه مفاهیم به کار رفته در عنوان مقاله و در کلید واژه به منظور بسترسازی فهم مطالب ؛ 7- متن یا بدنه مقاله مشتمل بر 4 تا 6 موضوع فرعی مرتبط با عنوان مقاله منطبق بر چارچوب مطروحه در چکیده و مقدمه؛ 8- نتیجه گیری به معنای ارائه یافته های پژوهش و نه تلخیص و یا تکرار مطالب مقاله و نیز عرضه پیشنهاداتی برای بررسی یافته ها و موارد مرتبط؛ 9- تنظیم منابع و مآخذ بر اساس شیوه نامه تنظیم آدرس ها؛ 10- درج نمودار،جداول و تصاویر در درون متن مقاله به تناسب موضوع.
7 ذی الحجة - شهادت امام محمد باقر(ع)
حضرت امام محمد باقر(ع) در هفتم ذیحجه سال 114 ق و به قولی سال 117ق[1] توسط هشام بن عبدالملک مسموم و به شهادت رسید[2]. نام امام پنجم محمد و لقب آن حضرت، ابوجعفر و باقر يا باقرالعلوم است. تولد امام باقر(ع) را برخی اول رجب[3] و برخی دیگر، سوم صفر[4] دانسته اند. ولادت امام باقر (ع) در روز جمعه سوم ماه صفر سال 57 هجری در مدينه بوده و ایشان در واقعه جانگداز کربلا،کودکی چهارساله بود و دوران امامت حضرت نوزده سال و چند ماه طول کشید.
9 ذی الحجة - ارتحال عالم كبير علامه طبرسي
9 ذی الحجة - ارتحال عالم كبير علامه طبرسي توضیحات منتشر شده در پنج شنبه, 04 آبان 1391 10:32 نوشته شده توسط سيد جمال موسوي بازدید: 419 ارتحال عالم كبير "علامه طبرسي" مفسر شهير قرآن كريم(548ق) امین الاسلام، ابوعلي فضل بن حسن طبرسي، از دانشمندان نامی شیعه در سده ششم هجری قمری در نهم ذیحجه سال 548 ق درچنین روزی پس از حدود 90 سال زندگی سرشار از تلاش در سبزوار از دنیا رفت[1]. گرچه بسیاری وی را منسوب به طبرستان می دانند، ولی اصل او از تفرش[2]، ولی زادگاهش به احتمال زیاد مشهد است.
5 ذی الحجة - غزوه سویق
درپنجم ماه ذیحجه سال دوم هجری پس از جنگ بدر، غزوه سویق به وقوع پیوست[1] . جنگ بدر، کمی پیشتر از آن بيشتر قريش را داغدار و مصيبت زده كرده بود، از آن جمله ابو سفيان را كه فرزندی از او کشته و فرزندی دیگر از او به اسارت رفته بود[2] و نیز چند تن ديگر از بستگانش یا به قتل رسيده و يا اسير شده بودند. از این رو، و با توجه به اينكه خود را از رؤساى قريش مىدانست تحمل شكست از مسلمانان براى او بسيار دشوار بود.
6 ذی الحجة - يورش قرمطیان به مكه و قتل عام حجاج 317 قمری
در ششم ذیحجه سال 317 ق، ابوطاهر، رييس حكومت قرمَطي بحرين در حملهاي بيرحمانه به شهر مكه، پس از اشغال اين شهر مقدس، ضمن غارت اموال حجاج آنان را قتل عام كرده جنازه هایشان را در چاه زمزم و مسجدالحرام بدون غسل و کفن و نماز دفن کرد.[1] وي همچنين حَجَرالاسوَد، سنگ مقدسي را كه بر كعبه نصب شده بود به همراه اموال و اسيرانِ فراوان به بحرين انتقال داد[2].
2 ذی الحجة - تولد شیخ فضل الله نوری
در دوم ذیحجه سال 1295 ه.ق در نور مازندران در خانواده ای روحانی به دنیا آمد. پدرش از روحانیون مورد اطمینان مردم نور مازنداران بود.[1] وی پس از طی مراحل ابتدایی تحصیل در نور و تهران[2]، برای تكمیل دروس خود در اوایل جوانی به نجف اشرف رفت و در سال 1292 ه.ق با مهاجرت به سامرا در زمره شاگردان درجه اول میرزای شیرازی ، بزرگ مرد و قهرمان مبارزه با استعمال انگلیس درآمد[3]
ویژه نامه امام رضا علیه السلام
مقالات ویژه نامه کتاب های مرتبط جشنواره های رضوی پایان نامه های مرتبط سایت ها و نرم افزارها این ویژه نامه به همت جناب آقای سید عبدالکریم حسن پور (دانش آموخته حوزه علمیه و کارشناس ارشد فرق تشیع) گردآوری شده است.
داستان ضامن آهو"حقیقت یا افسانه؟
چندی پيش، به مناسبتی مطلبی در روزنامه اطلاعات درج شده بود و ذکری از آستان ملائک پاسبان اعلیحضرت اقدس علی بن موسی الرضا صلوات الله عليه، و داستان ضامن آهو در مجلسی مورد گفتوگو بود. دوست دانشمند عزيزی به بنده گفت: فلانی! من هر قدر هم که میخواهم صحت اين «داستان مبتذل» ضامن آهو را به خود بقبولانم نمیتوانم و عقلم نمیپذيرد که اين داستان آن چنان که شنيده و خواندهام عقلاً يا وقوعاً ممکن باشد، گو اين که اساساً اين داستان را در هيچ کتاب معتبر و مأخذ قابل مستندی هم نديدهام؛ و چون تو را يک طلبه غيرمتعصبی میدانم، اين است که خواهش میکنم نظرت را در اين باره بگويی
زیارت قاریان مشهور مصری از حرم امام جواد(ع)
این تصویر در سال 1956 میلادی (1335 شمسی) در صحن شریف کاظمین ثبت شده است. در تصویر از سمت چپ، نفر اول «عبدالباسط»، نفر دوم «عبدالفتاح شعشاعی» و نفر سوم «ابوالعینین شعیشع» است. عبدالباسط قاری اسطورهای قرآن کریم در آن زمان 29 سال سن داشته است. «شعیشع» در آن زمان 34 سال داشته است. «شعشاعی» پیرترین قاری این جمع در آن زمان بیش از 65 سال سن داشته است.
- مقالات دیگر...
- زیارت قاریان مشهور مصری از حرم امام جواد(ع)
- روابط علویان و عباسیان (از سال 11 تا 201 هجری)
- ویژه نامه حضرت امام جواد علیه السلام
- مصاحبه: واکاوی انگیزه مامون از ازدواج دخترش با امام جواد(ع)
- زندگينامه حجت الاسلام و المسلمین ناصر باقری بیدهندی
- نقد و بررسى مقاله امام جعفر صادق(ع) در دائره المعارف اسلام
- تصویر امام جعفر صادق(ع) در دائرة المعارف اسلام
- تصویر پیامبر در غرب
- سکه ولایت عهدی امام رضا (ع)
- تدابیر سیاسی امام رضا (ع) در مبارزه با مأمون
- ویژه نامه صادق آل محمد (علیه السلام)
- انتشار فصلنامه سخن تاریخ شماره 15
- تبریک عید سعید فطر
- گزارش دفاعیه پایان نامه آیینهای مذهبی شیعه در دوره صفویه
- بررسي جنگ هاي داخلي افغانستان با نظريه تضاد
- راه کارهای سرسیداحمدخان برای حل بحران عقب ماندگی جوامع اسلامی شبه قاره
- تعامل یحیی بن زيد با امویان
- کتابشناسی انسابنگاری اسلامی تا پایان قرن هفتم
- تحلیلی نو بر ازدواج و طلاق در جاهلیت
- معرفی سایت تاریخ افغانستان
- ...
گروه تاریخ اسلام
دروس و سرفصل ها
معرفی اساتید
پایان نامه ها و تحقیقات
مجله سخن تاریخ
مطالعات تاریخی جهان اسلام
مقالات
دانش آموختگان
سفرهای علمی
آمار بازدیدکنندگان
بازدید این صفحه : 1014329 |
بازدید امروز : 2112 |
کل بازدید : 6029891 |
بازدیدکنندگان آنلاين : 4 |
زمان بازدید : 1/5030 |
ورود کاربران
برای استفاده از امکانات سایت مانند ارسال و پیگیری مقالات ، دانلود کتب و نقشه ها و دریافت خبرنامه سایت باید در سایت عضو شده، با نام کاربری خود وارد شوید!