خواندنی های تاریخی

نویسندگان: حسین حسینیان مقدم، اصغر منتظرالقائم و محمدعلی چلونگر؛ ورود اصحاب امامان شیعه

بریگارد قزاق پیش از کودتای سوم اسفند وضعیت مناسبی نداشت و حقوق و جیره آنها عقب افتاده ب

مکتب میرزای شیرازی در سامرا با تربیت شاگردان بسیاری، بعدها و به خصوص در زمان مشروطه با

نویسنده: حسین حسینیان مقدم؛ لیله الرغائب به اولین شب جمعه از ماه رجب، شب برآورده شدن آر

اسناد و مدارک وزارت امور خارجه ایران و گزارشهای ساواک و منابع دیگر نشان میدهد که دفتر
جدیدترین دیدگاه ها
نشست «ارزیابی کتاب موسوعه ابن عباس تالیف آیت الله خرسان از جهت روش و محتوا»
نشست «بررسی یک اشتباه تاریخی دربارۀ ازدواج امام جواد(علیه السلام) با أمالفضل»
تعامل یحیی بن زيد با امویان
چکیده بعد از شکست قیام زید بن علی 7 توسط امویان، یحیی بن زید اوضاع عراق را برای ادامه راه پدر و پی گیری قیام خود مناسب ندید و به پیشنهاد یاران خود، برای پی گیری اهداف نهضت زید، مخفیانه و به دور از چشم جاسوسان اموی، به سوی خراسان سفر کرد. در این هجرت تاریخ ساز، حوادث وروی دادهایی رخ داد که جای تأمل و بررسی دارد. این مقاله، ابتدا به حوادث هجرت یحیی بن زید و سپس تعامل او با امویان می پردازد و هم چنین عواملی بررسی می گردد که به تنش در روابط علویان با امویان انجامید.
بررسي جنگ هاي داخلي افغانستان با نظريه تضاد
چکيده جنگ هاي داخلي افغانستان، نتيجه تضاد و تقابلي است که ميان نهادها و گروههاي سياسي- اجتماعي، به دليل اشتراک در منافع و بر سر تصاحب منابع ثروت و قدرت پديد آمد. هويت چندتکه ای ساکنان اين سرزمين، باعث شد تا جغرافياي انساني نا هم گونی شکل گیرد که تضادهاي متعددي همانند تضاد قومي، مذهبي، زباني و منطقهاي را در زندگی اجتماعی آنها در پي داشت. تبعيض و بي عدالتي نهاد حاکمه در حفظ قدرت و استمرار محروميت اقوام ديگر از حقوق سياسي-اجتماعي و فرهنگي- اقتصاديشان از يک سو، و بيداري و خودآگاهي گروههاي سياسي-اجتماعي اقوام محروم و رشد شعور سياسي آنان از سوي ديگر، تضادهاي موجود را به بالاترين سطح در جامعه رسانيد که در نهايت، به جنگ هاي چندين ساله در ميان گروههاي موجود در افغانستان انجامید.
تحلیلی نو بر ازدواج و طلاق در جاهلیت
چکيده خانواده يکي از مهم ترين نهادهاي اجتماعي بوده که طول تاريخ، اقوام و ملل به آن توجه داشته اند. نظام جاهليت نيز با توجه به موقعيت جغرافيايي، اقتصادي و فرهنگي، داراي قوانين و کارکردهاي خاص بود. قوانين و آداب نظام خانوادگي کلي جاهلي، علت اصلي پست بودن جايگاه زن در آن جامعه به شمار می آمد. اين نوشتار، نگاهي به برخي از مباحث خانواده در جاهليت، چون انواع ازدواج ، طلاق، تعدد زوجات، روابط زن و مرد و اختيارداري زن در ازدواج و طلاق که جايگاه زن را در آن جامعه نشان می دهد هم-چنین شیوع انواع ازدواج های آن ها را به عنوان ازدواج رايج قبول ندارد و چنان که پست بودن روسپي-گري در باور آن ها را نيز تأييد ميکند. اختيارداري برخي از دختران در امر ازدواج، از ديگر يافته هاي اين مقاله است. تعدد ازواج نيز در عين محدود بودن در افکار عمومی ارزش قائل نمی شد. وجود انواع طلاق هاي جاهلي و اختيار داشتن زنان در طلاق نيز مورد تأييد يافته هاي این پژوهش است.
کتابشناسی انسابنگاری اسلامی تا پایان قرن هفتم
چكيده: شخصیتهایی مانند مرعشي نجفي(ره)، عمر رضا كحاله، عبدالرزاق كمونه، آيينهوند و سترستين، تلاش كردهاند با استفاده از منابعی چون کتابهای رجال، فهرست و انساب، ليستي از کتابهای انساب نگاشته شده توسط انسابنگاران مسلمان ارایه دهند كه كاستيهايي چون فقدان جامعيت و مانعيت، تداخل، تكرار و ... دارند. دلیل عمده کاستیهای این تحقیقات، عدم مراجعه نویسندگان این آثار به تمام منابعی میباشد که میتواند در تهیه فهرست کامل از این کتابها مفید باشد. اين نوشتار برآن است تا با تتبعِ کاملی از منابع اوليه و مقايسه ليستهاي جديد كه جزو پيشينه تحقيق هستند، فهرستي از کتابهای انساب را در ضمن جدولي ارایه دهد تا بتواند به بخشي از مكتوبات چشمگیر مسلمانان بپردازد، با نگاهی هرچند گذرا به این فهرست میتوان به علایق و موضوعات مورد توجه انساب نگاران در نوشتههایشان و ارتباط انسابنگاری با سایر علوم مانند انواع تاریخنگاری، رجال، حدیث و همچنین تطورات انسابنگاری در هفت قرن اول اسلامی دست یافت. این فهرست میتواند به عنوان یک تحقیق آماری و کتابشناسی به عنوان پایه مطالعات در حوزه انسابنگاری قرار گرفته و برای پژوهش های آینده در این موضوع بسیار مفید و مؤثر واقع گردد.
معرفی سایت تاریخ افغانستان
عنوان سایت: پژوهش سرای تاریخ افغانستان موضوع: تاریخ افغانستان- مطالعات تاریخی دانشجویان افغانی آدرس سایت: www.afghanistanhistory.net مدیر سایت: سید مرتضی حسینی دانشجوی کارشناسی ارشد تاریخ تمدن دوره بروز رسانی: هر دو هفته معرفی سایت تاریخ هر سرزمین، هویت و شناسنامه ساکنان آن است و چراغ راه امروز و فردای آنان در عرصه های گوناگون سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی می باشد. از سویی، پرداختن غیر تخصصی به گونه جانب دارانه و غیر علمی آسیب و آفتی است که بسیاری از نگاشته ها و پژوهش های تاریخ پژوهان را تهدید می کند. بنابراین ضرورت و نیز به خاطر فقدان یک سایت اینترنتی مستقل، اختصاصی و علمی در موضوع تاریخ در میان دیگر سایت های کشور افغانستان، سایت « پژوهش سرای تاریخ افغانستان» توسط عده ای از تاریخ پژوهان کشور افغانستان راه اندازی گردید.
فتح اسلامی در اران
چکیده اران یا آلبانیای تاریخی، منطقه ای در جنوب غربی آسیا و جنوب قفقاز به شمار می آمد که محدوده آن امروزه، جمهوری آذربایجان (به جز سواحل جنوبی رود ارس)، جنوب جمهوری خودمختار داغستان و قسمت هایی از شرق جمهوری های ارمنستان و گرجستان را شامل می شود. اران در دوره ظهور اسلام، کشوری نیمه مستقل و خراج گزار امپراتوری ساسانی بود که مسلمانان در سال 22 قمری قسمتی از آن و در سال 24 قمری همه اراضی آن را فتح کردند. مرحله اول فتوحات آن جا به دستور عمر بن خطاب و مرحله دوم به دستور عثمان بن عفان به وقوع پیوست. فتح همه مناطق و شهرها بدون جنگ انجام گرفت و مسلمانان در مقابل پرداخت مالیات و جزیه، مسئولیت حفظ جان، مال و سرزمین مردم را به عهده گرفتند. ایجاد زمینه برای تبلیغ دین اسلام و رساندن ندای توحید به مردم، و گرفتن راه های حمله خزران از شمال، دو عامل مهم در فتح اران بوده است. پس از فتح اران، دین اسلام در آن جا رو به گسترش نهاد، به طوری که در پایان دوره خلافت امویان، هم-راه با مسیحیت، دو دین بزرگ و مهم مردم اران را تشکیل می داد. علل گسترش اسلام در اران را باید در روح عدالت جویانه، انسان دوستانه و حقیقت محوری دین اسلام جست جو کرد؛ دینی که عرب و عجم، بنده و آزاد و فقیر و ثروت مند در آن از حقوق مساوی برخوردار بودند.
خاورشناسان و حادثه سقيفه
چكيده پس از رحلت حضرت محمد(ص)، امت اسلامی بر سر جانشینی ایشان دچار اختلاف و دودستگی شدند و هر گروهی به فکر ریاست و خلافت افتادند. در این میان، یکی از مجموعه هایی که خیال قبضه کردن خلافت را در سر می پروراند، اعضای شورای سقیفه بودند که پس از درگذشت پیامبر تشکیل شد. در این شورا، تعداد اندکی از بزرگان به اصطلاح صحابه، حضور داشتند که تمام فرموده ها و سفارش های رسول خدا(ص) نسبت به علی(ع) را نادیده گرفتند و به فراموشی سپردند و حتی او را در محفل خویش خبر نکردند. اعضای سقیفه در روز غدیرخم، به این کار شوم تصمیم گرفتند و برای خلافت ابوبکر، ادله هایی مانند امام جماعت بودن به جای رسول خدا (ص)، کهن سال-ترین بودن، داشتن جایگاه نسبی با پیامبر اکرم (ص) (پدرزن) و غیره را مطرح می کردند. خاورشناسان نیز به دلیل استفاده از منابع اهل سنت و تحلیل و دیدگاه آنان، این گونه مباحث و روی کردها را در کتاب ها و پژوهش های خود آورده اند.
نقش چک ها در ترویج تشیّع در کشمیر
چکيده طایفه «چک» در سال 962 قمری به پادشاهی رسید. این دوره که پادشاهانش شيعه دوازده امامی بودند، دوره ای استثنایي در تاريخ پرفراز و نشيب تشیع کشمير به حساب مي آيد. در اين دوره 32 ساله شش نفر از شيعيان حکومت کردند. اين دوره سبب شد تا تشيع بيش از گذشته، در کشمير توسعه و گسترش یابد. به نحوي که اغلب جمعيت کشمير را شيعيان تشکيل مي دادند.
زمین داور از سده اول تا ششم هجری
چکیده «زمین داور» یکی از مناطق جغرافیایی خراسان و سیستان بزرگ است که در روزگار کنونی در قلمرو مرزهای سیاسی کشور افغانستان قرار گرفته است. با توجه به دادههای موجود در منابع، ابعاد جغرافیای طبیعی، انسانی، سیاسی، اقتصادی و فرهنگی این منطقه در قرنهای نخست اسلامی بسیار مهم بوده است
زمین داور از سده اول تا ششم هجری
چکیده «زمین داور» یکی از مناطق جغرافیایی خراسان و سیستان بزرگ است که در روزگار کنونی در قلمرو مرزهای سیاسی کشور افغانستان قرار گرفته است. با توجه به داده های موجود در منابع، ابعاد جغرافیای طبیعی، انسانی، سیاسی، اقتصادی و فرهنگی این منطقه در قرن های نخست اسلامی بسیار مهم بوده است.
انگيزههاي کوچ اعراب مسلمان به ايران در جريان فتوح و پي آمدهاي آن
چكيده مهاجرت قبايل عرب به ايران در دوره اسلامي، كه هم زمان با فتوحات آغاز گردید، سبب شد تا فصل جدیدی در تاريخ، فرهنگ و تمدن اين مرز و بوم پديد آيد. مسأله اساسی پژوهش حاضر، این است که اعراب بنا بر كدام انگيزه ها به ايران مهاجرت كردند و مهاجرت و اختلاط و آمیزش دیرپایشان با ایرانیان، چه پی آمدهایی به همراه داشت.
سیاست مذهبی تیمور گورکانی در مورد شیعیان
چکیده امیرتیمور گورکانی(736-807 ق.) به امام علی(ع) و دیگر امامان شیعه احترام می گزارد و براي زيارتگاههاي آنان زمين، كشت زار، فرش و چراغ روشنايي وقف ميکرد. او امام علي(ع) را دوست داشت، عمر و ابوبكر را ارج ميگذاشت و از يزيد و معاويه بدگويي ميكرد. وی شیعه نبود، اما سیاست مداری زبردست بود که از باورهاي مذهبي شیعیان در جهت اهداف سياسي خویش بهره ميگرفت. علاوه بر آن، همنشینی با صوفیان، نگاهش را به مذاهب اسلامي و پيروان آنها ملايم ساخته و سبب مداراي او با شيعيان نيز همين بود. و پيوستن تیمور به تشيع اعتقادي مورد تأیید منابع و گزارش ها نیست.
وضعیت اوقاف در دوره قاجاربا تکیه برقوانین مجلس وشکایات واقفان اصفهانی
چکیده تاریخ اوقاف در ایران، پر از وقایع و اتفاقاتی است که نشان میدهد چگونه سنت وقف، به صورت یک نظام اجتماعی و تشکیلاتی، تداوم و گسترش یافت. این نظام ایفاگر نقشها و وظایف اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و مدنی بود و از مظاهر پیشرفت و گسترش رفاه عمومی جامعه بهشمار میآمد. در این زمینه، ویژگیهای تاریخی نظام وقف از زوایای مختلف میتوان بحث کرد و درباره هر یک از ابعاد آن در روند تغییر و تحول، تحلیلهای گوناگونی ارائه داد.
جنبش مدرسه سازی در ایران عصر ایلخان(مراکز علمی و آموزشی ایران در عصر ایلخانان و تأثیر آن در فرهنگ و تمدن اسلامی ـ ایرانی)ی
چکیده پژوهش درباره تاریخ مدارس به عنوان مراکز علمی ـ آموزشی را می توان بخشی از تاریخ علم و فرهنگ هر کشور به شمار آورد. بی شک تعدد و تنوع این مراکز در یک زمان و مکان خاص، نشانه رونق و ترقی علم و دانش در این دوره است. یکی از مقاطع تاریخی ایران که به رغم ذهنیت های موجود، از پرتعدادترین و پررونق ترین دوره های تاریخ ایران از نظر تأسیس مدارس علمی به شمار می آید، نیمه دوم عصر حاکمیت ایلخانان است، زیرا دهه های نخستین استیلای مغولان بیابان گرد بر ایران، سراسر ویران گری و کشتار بود. اما هم زمان با تثبیت و استقرار حاکمیت مغولان، سیاست آنان نیز به سوی به خدمت گرفتن وزرای فاضل، کاردان و دانش دوستی مانند عطاملک جوینی، خواجه رشیدالدین فضل الله و پسرش غیاث الدین، و آبادانی و تشویق و ترویج علم گرایش یافت. پی گیری این سیاست، گسترش چشم-گیر تأسیس مجتمع های بزرگ علمی و به طور کلی توسعه و ترقی علم و دانش در این دوره را به دنبال داشت. در این مقاله، تلاش خواهد شد که مهم ترین و مشهورترین مدارس علمی عصر ایلخانان، به تفکیک حوزه جغرافیایی معرفی گردد و تأثیر آنها در فرهنگ و تمدن اسلامی ـ ایرانی واکاوی شود.
تداوم و انقراض کیسانیه
چکیده کیسانیه نخستین فرقه امامیه است که در اواخر قرن اول پدید آمد و تحولات مهمی را در تاریخ اسلام به وجود آورد. این نخستین فرقه ای به شمار می آید که در آن ادعای مهدویت شده است. این فرقه زیاد دوام نیاورد و به سبب انشعابات و دلایل دیگر، به تدریج در فرقه های دیگر مثل امامیه و غلات منحل شد و سرانجام منقرض گشت. واژه گان کلیدی کیسانیه، مختار، محمدبن حنفیه، هاشمیه، عباسیه، غلات، تداوم، انقراض.
عوامل اقتصادي تنش بين صفويه و عثماني
چكيده استقرار حاكميت صفوي در سال 907 قمري، رقابت شديد اقتصادي بين ايران و عثماني ايجاد كرد. در سده دهم و يازدهم قمري، حاكمان دو كشور به طور پيوسته و گسترده ازمسائل اقتصادي به عنوان اهرم فشار بر يك ديگر استفاده ميكردند كه اين خود پي آمد ناگواري را براي ساكنان دوكشور به هم راه داشت. ايران در آستانه به قدرت رسيدن شاه اسماعيل صفوي، به صورت حكومتهاي محلي اداره ميشد. هريك از شاه زادگان و اميران، درگوشهاي از اين كشور، به صورتهاي گوناگون مدعي حكومت مستقل بودند. مؤسس سلسله صفوي در مدت كوتاهي، تمام رقبا را از ميان برداشت و حكومت مركزي قدرت-مندی تشكيل داد كه اين رويداد براي دولت عثماني بسيار گران آمد، به ویژه كه هواخواهان صفوي، به صورت گروهي و مداوم از آسيايي صغير به ايران مهاجرت كردند و مايه نگراني عثماني گرديدند. در اين مقاله به طور اختصار، تسلط بر راه هاي تجاري، مراكز مهم اقتصادي، غنايم جنگي و برخی مسائل مرتبط با اقتصاد مطرح می شود كه زمينه ساز تنش بين صفويه و عثماني گرديد. نتيجه مقاله ميتواند زمينه ساز وحدت و انسجام ميان دولتهاي اسلامي و الگوي تاريخي مناسبي باشد تا با استفاده از آن، براي ايجاد هم گرايي بين دولتهاي اسلامي و مقابله با دولتهاي بيگانه، تصميمات شايستهاي سنجيده شود. واژگان کليدي
نگاهی به كتاب دفاع عن محمد(ص)ضد المنتقصين من قدره
چکیده: کتاب دفاع عن محمد(ص) ضد المنتقصین مِن قدره، به بررسی و نقد افکار و عقاید شرق شناسان و اروپاییان درباره پیامبر اسلام و بالتبع به دین اسلام اختصاص يافته است. اين نوشتار، به معرفي و بررسي اين كتاب می پردازد و اشاراتي اجمالی نيز به نارسايي هاي آن دارد. به طور كلي، اين كتاب تصويري نسبتاً گويا از عقايد غربيان درباره پيامبر اسلام (ص) عرضه مي دارد. جهان اروپایی اعم از مسیحیت و یهودیت، در طول قرن های متمادی، به اسلام با دید خصمانه و مبتنی بر باورهای عامیانه و وهمی نگریسته و عقایدِ اسطوره گونه ای درباره این آیین و آورنده اش یافته اند. این طرز فکر تا قرن هفده میلادی، هم چنان حاکم ماند تا این که متفکرانی از اروپا، این پرده اوهام را با درفش تحقيق عالمانه و با تکیه بر منابع اسلامی دریدند و راه را برای شناخت اسلام به دور از تعصب و پیش داوری، برای توده جهان غرب هموار کردند.
قانونمندی تاريـخ از ديدگاه شهيد مطهري
چکیده در این نوشتار، تلاش شده است تا پس از بیان دیدگاه شهید مطهری درباره هویت جامعه و نقش تصادف و اصل علیت در تحولات تاریخی، قانونمندی تاریخ، از نظر وی بررسی گردد. ضرورت بحث از اینجا ناشی میشود که ایشان با رویکرد دینی و استفاده از منابع معتبر چون قرآن، قانونمندی و سنن تاریخ را بررسی کرده و همچنین درباره فراگیری و کلیت آن نسبت به زمانهای حال وآینده، تحقیق نموده است. با آشنایی با دیدگاه ایشان، میتوان به بسیاری از پرسشهای مطرح درباب فلسفه تاریخ، از منظر دین پاسخ داد. ایشان همچنین با توجه به قانونمندی تاریخ، علمیت ن را مطرح ساخته است. استاد شهید در پایان، با عبور از قانونمندی تاریخ و پذیرش آن، پیشبینی، هدفمندی و تکامل تاریخ را که بر قانونمندی و علمیت آن مبتنی است، بیان نموده که در نهایت با حکومت جهانی موعود ادیان، پیوند خورده است.
بازشناسی ابن اعثم کوفی و کتاب الفتوح وی
چكيده بازشناخت مورخان و احياي متون تاريخي آنان، از جمله بايستههاي پژوهشي بااهميتي است كه اقدام به آن هرچه ديرتر صورت بگيرد، آفات افزونتري را به دنبال دارد. در اين ميان، نگارشهاي تاريخي كهن اهمیت و ارزش خاصي دارد كه تاكنون به گونهاي بايسته به آن توجه نشده است. افزون بر اهيمت ذكر شده، شناخت ابن اعثم از دو جهت ضرورت دارد: از يكسو به سبب قدمت كتاب الفتوح و از جانب ديگر طعنهايي كه بر او وارد شده است. اين ناسازگاري و فراز و فرودها، مسير مطالعه و بررسي شخصيت وي را ناموزون ساخته است. در این نوشتار، ضمن اشاره به زیست نامه ابن اعثم و بررسی مذهب و اوضاع سیاسی و فرهنگی روزگار وی روش، مکتب و گونه تاریخ نگاری او در کتاب الفتوح بررسی می شود. بعضی از نویسندگان، بر اساس برخی کاستی های کتاب الفتوح، گزارش های تاریخی این کتاب را زیر سؤال برده اند. گرچه الفتوح در اسناد برخی گزارش های تاریخی دارای مشکل است، ویژگی های منحصر به فردی نیز دارد. به هر روی، نقد و بررسی متون کهن تاریخ اسلام، آغازگاهی است برای ارائه تصویری صحیح از آن چه در صدر اسلام اتفاق افتاده است.
پي آمدهاي سياسي تنش بين صفويه و عثماني
چكيده با تأسيس سلسله صفوي در سال907 قمري، عثمانيها آن را به عنوان رقيبی تلقي كردند كه موجوديت آنان را تهديد ميكرد و بيش از دو سده حاكميت صفويه، بين آنها كشمكش دامنه داری ايجاد كرد كه پي آمدهاي ناگواري را براي دنياي اسلام به بار آورد. امپراتوري عثماني، دشمن مشترك و خطرناك ايران و اروپا محسوب ميشد و هم دردي بين آنان، عاملي براي پيدايش اين انديشه گرديد كه هم گرايي ميان ايران و اروپا و جنگهاي شديد و فرساينده هم زمان و مشترك با عثماني، سبب شكست آن خواهد گرديد. از طرف ديگر، ازبكان همسايه شمال شرق ايران هميشه منتظر بهره برداري از هر گونه فرصت بودند. آنان همين كه صفويان را گرفتار جنگ يا در موقعيت ضعف ميديدند، به آنها می تاختند. بابريان نيز در انتظار فرصت بودند. در اين مقاله، به طور اختصار مداخلات دولتهاي بيگانه و شورشهایی كه زمينه ساز تنش بين صفويه و عثماني گرديد، بررسی خواهد شد. نتيجه اين مقاله، از اهداف بيگانگان پرده برداشته، از فرقههاي مختلف اسلامي و دولتهاي آنان ميخواهد كه در جهت وحدت و انسجام اسلامي گام بردارند و اقدامات و برنامههاي سنجيدهاي را در نظر گيرند.
- مقالات دیگر...
- تأملی در چگونگی تعامل صلاح الدين ايوبی با اسماعیلیان
- اوضاع سياسي بُست در عصراول عباسي تا پايان طاهريان
- مناجات علی امشب ز نخلستان نمی آید
- علل عقب ماندگی تاریخ به مثابه یک علم در میان مسلمانان
- نقش شاعران و صوفیان در گسترش تشیع در اوده
- عظمت مقام امام علي(ع)- حضرت آیت الله جوادی آملی
- وضعيت کنونی شيعيان کشمير
- رفتار سیاسی امیرمؤمنان(ع) و پاسخی به پرسش ها و اشکالات(بخش پایانی)
- شيوه هاي تاريخ پژوهي محمد عابدالجابري
- 20 رمضان- فتح مکه
- ۱۹رمضان - درگذشت غیاث الدین جمشید کاشانی
- شکاف قومی و اضمحلال حزب دموکراتیک خلق افغانستان
- نقش ميرشمس الدين عراقي در ترويج تشیع در کشمير
- عوامل سیاسی- اجتماعی تنش میان صفویه و عثمانی
- 16 رمضان- درگذشت مقریزی
- رفتار سیاسی امیرمؤمنان(ع) و پاسخی به پرسش ها و اشکالات(بخش اول)
- عزاداري در هند از دیدگاه شرقشناسان(از دوره مغول تا عصر حاضر)
- سيرتاريخي پيدايش حوزههاي علميه
- نقش شاهان اوده در گسترش تشیع
- زيد بن موسي (ع)
- ...
گروه تاریخ اسلام
دروس و سرفصل ها
معرفی اساتید
پایان نامه ها و تحقیقات
مجله سخن تاریخ
مطالعات تاریخی جهان اسلام
مقالات
دانش آموختگان
سفرهای علمی
آمار بازدیدکنندگان
بازدید این صفحه : 1011755 |
بازدید امروز : 3695 |
کل بازدید : 6000847 |
بازدیدکنندگان آنلاين : 7 |
زمان بازدید : 1/1250 |
ورود کاربران
برای استفاده از امکانات سایت مانند ارسال و پیگیری مقالات ، دانلود کتب و نقشه ها و دریافت خبرنامه سایت باید در سایت عضو شده، با نام کاربری خود وارد شوید!