خواندنی های تاریخی

ام البنین دختر «حرام بنخالد بنربیعة بنالوحید بنکعب بنعامر بنکلاب» است و مادر بزر

يكي از اقدامات عجيب ابومسلم خراساني، نابودي داعيان سرشناس و قديمي عباسي همچون ابوسلمه خ

نویسندگان: مهدي احمدي اختيار و مرتضي دهقاننژاد؛ قرارداد گمركي ايران و روسيه در سال 131

نویسنده: حجت الاسلام مهدی پیشوایی؛ يكى از پيامبران بزرگ الهى كه در آيه هاى فراوانى از ا

ساواک برخی آثارم را در فهرست کتب ممنوعه جای داده بود
جدیدترین دیدگاه ها
نشست «ارزیابی کتاب موسوعه ابن عباس تالیف آیت الله خرسان از جهت روش و محتوا»
نشست «بررسی یک اشتباه تاریخی دربارۀ ازدواج امام جواد(علیه السلام) با أمالفضل»
22-رحلت شيخ طوسي (ره) (موسس حوزة علمية نجف)
شيخ ابوجعفر محمدبن حسن بن علي بن حسن معروف به شيخ الطائفه ومشهوربه شيخ طوسي (ره) در رمضان سال 385 قمری در طوس متولد شد[1]. از دوران جواني او اطلاع زيادي در دست نيست اما به مجرد ورود به بغداد درسال 408 قمری در درس شيخ مفيد (ره) حضور يافت [2] كه خود نشانگر توانايي علمي اوست .به مدت 5 سال ازشيخ مفيد بهره برد. پس ازرحلت شيخ، در سال 413 قمری زعامت شيعه به سيد مرتضي رسيد[3] . شيخ طوسي در كلام ، فقه ، اصول و تفسير از سيد مرتضي و در حديث از شیخ مفيد، غضائري، ابن عبدون و ابن صلت اهوازي بهره برد [4]. بعد از رحلت سيد مرتضي درسال 436 قمری، شيخ طوسي زعامت و رهبري تشيع را عهده دار گرديد .
در گذشت مسعودي
ابوالحسن علي ابن حسين بن علي المسعودي الهذلي،مورخ ، جغرافيدان ، از ذريه عبدالله ابن مسعود صحابي پيامبر اكرم (ص) مي باشد .اوبه امام المورخين وهرودت عرب معروف مي باشد[1]. وی در اواخر قرن دوم هجري در بابل نزديكي بغداد متولد[2] شد،البته بعضي ها اورا از اهالي مغرب دانسته اند[3] .مسعودی در جواني مسافرت هاي بسياري به اقصي نقاط جهان (آسيا ، آفريقا ) انجام داد .اما ده سال آخر عمرش را در شام و مصر سپري نمود.[4]
دریافت کتاب الاستشراق و التاریخ الاسلامی
عنوان کتاب : الاستشراق و التاریخ الاسلامی (القرون الاسلامیه الاولی) : دراسه مقارنه بین وجهه النظر الاسلامیه و وجهه النظر الاوروبیه/ فاروق عمر فوزی تعداد صفحات : ۲۸۸ص. زبان متن : عربي برای دریافت کتاب به ادامه مطلب مراجعه کنید!
دریافت کتاب سقیفه
نام کتاب: سقیفه "بررسی نحوه شکل گیری حکومت پس از رحلت پیامبر (ص)" نویسنده: علامه مرتضی عسکری به کوشش محمد دشتی تعداد صفحات:212 برای دانلود کتاب به ادامه مطلب مراجعه نمایید!
سفر علمي،كاروانسراي دير گچين
سفر علمي يك روزه به كاروانسراي دير گچين در روز جمعه مورخ 1386/2/28 انجام شد كه به حمدالله از موفقيت نسبي برخوردار بوده است. درباره اين سفر، نكات زير حائز توجه بوده است: 1- اين سفر با مشاركت انجمن تاريخ پژوهان انجام گرفت و لذا عمده كارهاي اجرايي به دوش انجمن بود. 2- طي اين سفر علمي حدود 150 نفر از اين اثر باستاني ديدن کردند.
نقل و نقد کتاب تأثیر اسلام بر اروپای قرون وسطی
چکیده جهان اسلام به طرق گوناگون اروپای قرون وسطی را تحت تأثیر قرار داده و این حقیقتی است که دانشمندان زیادی آن را بررسی و تأیید نموده و حاصل مطالعات خود در این زمینه را در کتاب ها و مقالات متعددی منعکس کرده اند،البته کمتر کوششی را می توان یافت که این تأثیر را به طور همه جانبه مورد بحث قرار داده باشد لذا هدف مونتگمری ارائه نظری جامع در باره حضور اسلام در اروپا و عکس العمل آن ها در مقابل مسلمانان است.به علاوه در پی آن است که به مدیون بودن اروپایی ها به فرهنگ و تمدن اسلامی اعتراف کند به آن دلیل که هرگونه تلاش برای پنهان ساختن و یا انکار دین اروپا به اسلام را نشانه غرور می داند.آیا مونتگمری در این راه موفق بوده است؟مقاله پیش و رو می کوشد به این سئوال پاسخ دهد.
نقش شيعيان بلخ در فرهنگ وتمدن اسلامي(تا حمله مغول)
بلخ، بعد از قبول اسلام دوره جدیدی را در فرهنگ و تمدن اسلامی آغاز کرد و مرکز علم و حکمت گردید. علاوه بر این، بلخ یکی از مهمترین مراکز نظامی مسلمانان بود و از آن محل دین اسلام به ماوراء النهر و ترکستان تبلیغ می شد.که در این نوشتار تلاش شده است نقش شیعیان بلخ و سهم آنان در فرهنگ و تمدن اسلامی مورد تحقیق و بررسی قرار بگیرد.
غدير در منابع زيديه (قرنهاي 2-5 هجري)
به دليل نزديكي برخي عقايد زيديه به معتزله، امروزه و در طول تاريخ گهگاهي سعي شده است كه اين فرقه مهم و تأثيرگذار شيعي را به اهل سنت پيوند دهند. به نظر ميرسد موفقيت وهابيت در وهابي كردن خيلي از زيديان يمن نيز از همينجا نشأت ميگيرد. اين در حالي است كه عمده گروههاي زيديه همه شرايط يك فرقه شيعي را دارا و معتقد به امامت بلافصل حضرت علي (ع) و وجود نص در اين مورد بوده است. براي اثبات اين نظريه، در اين تحقيق سعي بر آن است كه مسأله غدير در منابع متقدم زيديه، منابع قرنهاي 2-5 هجري مورد بررسي قرار گيرد. از ميان منابع زيديه در دوره مورد بحث در 27 منبع به غدير پرداخته شده كه مورد بررسي قرار گرفت. معلوم شد كه عمده منابع متقدم اين فرقه، غدير را به عنوان نص بر امامت بلافصل امیرالمؤمنین (ع) قبول داشتهاند.
شیعه پژوهی در چین
طالعات و پژوهش ها درباره مذهب تشیع بعد از پیروزی انقلاب 1978 ایران وارد یک مرحله کاملا جدیدی شده و در غرب، این پژوهشها با فراگیری ابعاد مختلف مذهب شیعه و سریع در حال انجام است. اما در چین به دلایل متعدد از جمله محدودیت های دین پژوهی در یک جامعه کمونیستی، دیرتر و کم رمق تر شروع شده است. با این حال در سه دهه اخیر به همت دین پژوهان و اسلام شناسان چینی، مقالات و کتابهایی با موضوع تشیع، تاریخ و تفکر شیعه در چین منتشر شده است.
تاریخ آموزش در اسلام
تاریخ آموزش در اسلام حسن حسین زاده شانه چی دکتر حسن حسین زاده شانه چی به تألیف کتاب تاریخ آموزش در اسلام پرداخته است. این کتاب در ده بخش(کلیات، جایگاه آموزش در قرآن و سنت، تاریخچه آموزش پیش از اسلام، دوره های آموزش اسلامی، مکان های آموزش در اسلام، برنامه های آموزشی، معلمان و استادن، محصلان و روش های تحصیلی، کتاب و کتابخانه و دیدگاه دانشمدنادن مسلمان در آموزش و پرورش) تنظیم شده است.
نقش تقیه در استنباط احکام
نقش تقیه در استنباط احکام دکتر نعمت الله صفری فروشانی بيان مسأله عنصر تقيه به عنوان يكي از كارآمدترين عناصر در رفتارشناسي اماميه در طول تاريخ تشيع مورد توجه دانشمندان علوم مختلف قرار گرفته است. اما نقش اين عنصر در بررسي رفتارشناسي ائمه معصومين عليهم السلام در مقام بيان احكام شرعي، كمتر مورد كنكاش واقع شده است.
درآمدی بر سیره تبلیغی معصومان
درآمدی بر سیره تبلیغی معصومان حسین عبدالمحمدی کتاب در آمدی بر سیره تبلیغی معصومان(ع)، از دو بخش فضایل معصومان(ع) و نقش آنان در تبلیغ و روش های تبلیغی معصومان(ع)، تشکیل شده است.
نبرد جمل
ضامن بن شدقم حسینی مدنی ترجمه حسن شانه چی مؤلّف كتاب سيد ضامن بن شد قم بن زين العابدين على بن بدر الدين حسن نقيب است كه نسب او با ٢٧ نسل به امام زين العابدين عليه السّلام مىرسد و چند تن از اجداد او نقيبان علويان در مدينه منوّره بودند. او گاه به جهت انتساب به جدّ نزديكش ضامن بن على و به جهت انتساب به جدّ دورش، ضامن بن حسن ناميده شده است. درباره شرح حال وى در كتب تراجم مطالب زيادى ذكر نشده است امّا آثار و كتابهاى باقى مانده او و اطلاعاتى كه از حيات علميش ارائه داده حاكى از اين است كه وى از نسب شناسان بنام و فرهيخته زمان خود بوده كه در قرن يازدهم هجرى مىزيسته است.
- مقالات دیگر...
- مکه در بستر تاریخ
- معاد از دیدگاه قرآن و علوم
- زندگی و مقتل امام حسین (ع)
- خورشید شب
- پیوند دو دریا
- تاریخ افغانستان
- کنز مخفی
- آسیب شناسی تمدن اسلامی از دیدگاه سید حسین نصر
- ابن العلقمی و دوره السیاسی
- اندیشه سیاسی سید نعمت الله جزایری
- عباسیان از بعثت تا خلافت
- اخلاق تبلیغ در سیره رسول الله (ص)
- ساعات حضور اساتید ترم دوم 90-91
- اولین جلسه هم اندیشی دانش پژوهان تاریخ معاصر
- سومین جلسه هم اندیشی دانش پژوهان تاریخ معاصر
- نشست علمی بررسی تطبیقی مزارات اسلامی و مسیحی
- شرح وظایف اعضای سایت
- سید محمدجمال موسوی مسئول تهیه داده های علمی سایت سخن تاریخ
- پیش نویس اساسنامه سایت سخن تاریخ
- نقد و بررسی کتاب ژئوپلتیک شیعه اثر فرانسوا توال
- ...
گروه تاریخ اسلام
دروس و سرفصل ها
معرفی اساتید
پایان نامه ها و تحقیقات
مجله سخن تاریخ
مطالعات تاریخی جهان اسلام
مقالات
دانش آموختگان
سفرهای علمی
آمار بازدیدکنندگان
بازدید این صفحه : 1001187 |
بازدید امروز : 513 |
کل بازدید : 5893142 |
بازدیدکنندگان آنلاين : 6 |
زمان بازدید : 1/4531 |
ورود کاربران
برای استفاده از امکانات سایت مانند ارسال و پیگیری مقالات ، دانلود کتب و نقشه ها و دریافت خبرنامه سایت باید در سایت عضو شده، با نام کاربری خود وارد شوید!