خواندنی های تاریخی

نویسنده: منصوره اعتمادی؛ خدیجه دختر خویلد بن اسد بن عبدالعزی نجیب زاده ای ثروتمند بود ک

۱۷ آوریل سال ۱۹۱۵ میلادی در جریان جنگ جهانی اول برای نخستینبار از سلاح شیمیایی استفاده

زیباییهای رمضان در هر دوره و زمانهای لطف خاص خودش را دارد؛ آن زیبایی است که از درون ب

منابعی چون «تقویم المحسنین» اثر ملامحسن فیض کاشانی روایت کردهاند که پس از مهاجرت امام

۲۹ شعبان سال ۱۳۲۵ قمری متمم قانون اساسی مشروطه ایران امضاء شد. این متمم خودش اصول بسیار
جدیدترین دیدگاه ها
مصاحبه اختصاصی سایت سخن تاریخ با دکتر حسین عبدالمحمدی، دانشیار جامعه المصطفی العالمیه و مدیر گروه تاریخ اهل بیت (ع) :
مصاحبه اختصاصی سایت سخن تاریخ با دکتر حسین عبدالمحمدی، دانشیار جامعه المصطفی العالمیه و مدیر گروه تاریخ اهل بیت (ع) :
مصاحبه اختصاصی سایت سخن تاریخ با دکتر حسین عبدالمحمدی، دانشیار جامعه المصطفی العالمیه و مدیر گروه تاریخ اهل بیت (ع) :
نشست «ارزیابی کتاب موسوعه ابن عباس تالیف آیت الله خرسان از جهت روش و محتوا»
داستانی شدن تاریخ در سنت تاریخنگاری اسلامی
همواره بخشی از تاریخ و بیش تر از ادوار مقدس و حماسی، تبدیل به داستان می شود. این روند چگونه در تاریخ اسلام پدید آمد و چه آثاری از خود برجای گذاشت؟ یکی از مهم ترین خطراتی که تاریخنگاری اسلامی را تهدید می کند اگر نگوییم مهمترین، داستانی شدن نقلهای تاریخی است. این امر، یکی از مصادیق تحریف تاریخ است و اهمیت آن هم درست از همین جاست. این که تاریخ داستانی و طبعا جذاب شود، شاید برای عالم هنر جالب باشد، اما برای تاریخ بسیار زیانبار است، چرا که زیان آن به دلیل تأثیر عمیقی که بر جان مردم میگذارد، قابل جبران نیست.
زندگینامه علمی استاد مهدی مستقیمی
الف) سوابق تحصیلی: 1- کارشناسی تاریخ از دانشگاه شهید بهشتی تهران(1366) 2- کارشناسی ارشد تاریخ از دانشگاه آزاد اسلامی ایران، واحد شهر ری(1376)
آسیب شناسی تمدن اسلامی از دیدگاه سید حسین نصر
معرفی کتاب: آسیب شناسی تمدن اسلامی مبتنی بر اندیشه های سید حسین نصر کتاب مذکور که توسط سیدعلیرضا عالمی به رشته تحریر در آمده از سوی مرکز بین المللی ترجمه و نشر المصطفی(ص) در سال 1389 در تیراژ 2000 و در 208 صفحه به چاپ رسیده است.نویسنده با این نگرانی آغاز می کند: شاید گستردگی و تعدد عوامل رکود در کلیت تمدن اسلامی، از عمده نکاتی باشد که هر پژوهش گری را از ورود به این عرصه باز می دارد. از این رو،مواجهه نگارنده با فقدان پاسخ جدی برای این پرسش اساسی، تعجب برانگیز نبود لذا، پرسش آغازین، شکل مسئله و چالش به خود گرفت.
تحريفات عجيب و شگفت آور درباره واقعه نينوا
اروپايي ها مي گويند در تاريخ مشرق زمين مبالغه ها و اغراق ها زياد است و راست هم مي گويند. مثلا آقاي دربندي در "اسرار الشهاده" نوشته است عدد لشکريان عمر سعد، سواره شان ۶۰۰هزار نفر و همه اهل کوفه بودند! مگر کوفه چقدر بزرگ بود؟ کوفه يک شهر تازه سازي بود، هنوز ۳۵سال بيشتر از عمر آن نگذشته بود، چون کوفه را در زمان عمربن خطاب ساختند. کوفه هم به همين دليل مرکز سپاهيان اسلام بود. اين شهر را عمر دستور داد در اين جا بسازند براي اين که لشکريان اسلام در نزديکي ايران يک مرکزي داشته باشند. در آن زمان معلوم نيست همه جمعيت کوفه آيا به ۷۰ هزار نفر، ۸۰هزار نفر، ۱۰۰هزار نفر مي رسيده يا نه.
پانزدهمین نشست سیره پژوهی/ روش تحقیق در سیره
اروپايي ها مي گويند در تاريخ مشرق زمين مبالغه ها و اغراق ها زياد است و راست هم مي گويند. مثلا آقاي دربندي در "اسرار الشهاده" نوشته است عدد لشکريان عمر سعد، سواره شان ۶۰۰هزار نفر و همه اهل کوفه بودند! مگر کوفه چقدر بزرگ بود؟ کوفه يک شهر تازه سازي بود، هنوز ۳۵سال بيشتر از عمر آن نگذشته بود، چون کوفه را در زمان عمربن خطاب ساختند. کوفه هم به همين دليل مرکز سپاهيان اسلام بود. اين شهر را عمر دستور داد در اين جا بسازند براي اين که لشکريان اسلام در نزديکي ايران يک مرکزي داشته باشند. در آن زمان معلوم نيست همه جمعيت کوفه آيا به ۷۰ هزار نفر، ۸۰هزار نفر، ۱۰۰هزار نفر مي رسيده يا نه.
گفت و گو با نظام سلطه در سيره امام حسين(ع) (بخش اول)
يكي از انحرافات تاريخي در السنۀ واعظين و مادحين اهل بيت(ع) اين است كه امام حسين(ع) در راستاي احياي سنن الهي، به جز جنگ و قيام عليه يزيد، به استراتژي ديگري قائل نبوده است. براي بررسي اين انحراف با محمد الله اكبري، مدير پژوهشكده تاريخ و سيره اهل بيت(ع) گفت و گويي ترتيب داديم كه از منظر فرهيختگان محترم ميگذرد.
گفت و گو با نظام سلطه در سيره امام حسين(ع)(بخش دوم)
در ادامۀ گفت و گو با استاد محمد الله اكبري، مدير پژوهشكدۀ تاريخ و سيرۀ اهل بيت(ع)، دربارۀ گفت و گو با نظام سلطه در سيرۀ امام حسين(ع)، به بررسي گفت و گو در واقعۀ عاشورا ميپردازيم. در واقعۀ كربلا، امام حسين(ع) با چه كساني گفت و گو كرد؟ در مسير مكه به كوفه، امام حسين(ع) با حر بن يزيد رياحي، مأمور كوفه برخورد ميكند. اين ملاقات وقتي است كه خبر شهادت مسلم و هاني به امام رسيده است. اولين برخورد اين است كه امام ياران حر را آب مي دهد. با نيروي دشمن كه سواره نظام و سرتا پا مسلح است، احوال پرسي مي كند. ظهر حر و يارانش پشت سر امام نماز مي خوانند.
تاريخ سياسى صدر اسلام
فرهنگ جاهلى عرب در زايش باورها و انديشه هاى سياسى ناتوان بود، بیشك يكى از علّت هايش آن بود كه نشانى از حكومت به عنوان موضوع و مظهر سياست به استثنای نظام قبیله ای و نظام کلیدداری حاکم بر کعبه در آن به چشم نمیخورد،امّا تأمل در محتواى بعثت رسول اللَّه(ص) ما را با انديشه هاى نوينى در عرصه قدرت سياسى روبرو میكند كه ريشه در توحيد و اعتقاد به خدا دارد، انديشه هايى چون: برابرى انسانها در برابر قدرت سیاسی، يكسانى آنان در پيشگاه حكومت و ... با مطالعه تاريخ سياسى صدر اسلام( از بعثت تا عاشورا)عمق و ریشه انديشه هاى سیاسی مسلمانان در دوره های بعد تاکنون آشكارتر و نیز،انديشه هاى ديگری را پيش روى انسان میگذارد:
برخورد امام حسین(ع) با جنگ نرم اموی
یکی از نکات قابل تأمل در قیام امام حسین ـ علیهالسلام ـ دلایل تغییر ذهنیت و محاسبهٔ مردم نسبت به اهداف پیامبر اسلام ـ صلوات الله علیه و آله ـ و ارزشهای اسلامی تنها نیمقرن پس از رحلت پیامبر بود؛ تغییری که سرانجام به حادثهٔ کربلا انجامید. یکی از لایههای نهضت امام حسین ـ علیهالسلام ـ رویارویی با عملیات روانی حکومت بنیامیة بود. توجه به آن عملیات روانی و فضای تبلیغاتی، تا اندازه بسیاری، ما را در فهم حرکت امام حسین ـ علیهالسلام ـ کمک میکند. در حقیقت واقعهٔ کربلا، تنها رویارویی با یک فرد نااهل و نالایقی نبود که ادعای خلافت کرده بود، بلکه یک فضای عمومی در جامعه پدید آورده بودند که خلافت یزید هم به عنوان قطعهای از آن پازل، محصول و فرآیند آن فضا بود. در واقع باید امام را شهید فضای فرهنگی و تبلیغاتی بدانیم. برای فهم بهتر این موضوع، فضای عمومی دوران امامت امام حسین ـ علیهالسلام ـ را از آغاز آن (از ۲۸ صفر سال ۵۰ هجری) تا دهم محرم سال ۶۱ بررسی میکنیم.
امام سجّاد(ع) از دیدگاه اهل سنّت
یکی از وظایفی که بر عهده شیعیان نهاده شده، «شناخت پیشوا و رهبر» می باشد. در یک نگاه کلّی دو راه برای شناخت امام وجود دارد: از دیدگاه احادیث اهل تشیّع و از دیدگاه احادیث اهل تسنّن. در این نوشتار سعی شده از دیدگاه اهل سنّت گوشه ای از شخصیت ممتاز امام زین العابدین علیه السلام به پیشگاه شما سروران گرامی تقدیم شود.
سیره امام سجاد (ع)
آنچه در پی می آید، خلاصه ای است از کتاب «پژوهشی در زندگی امام سجاد علیه السلام » نوشته حضرت آیت الله سید علی حسینی خامنه ای - مقام معظم رهبری،دامت برکاته - چاپ اول، اسفند 1361 . ناشر: حزب جمهوری اسلامی، 80 ص . بیست هزار نسخه .
تسلیت شهادت امام زین العابدین (ع)
امام سجاد عليه السلام فرمود: به وسيله عقل ناقص و نظريه هاي باطل و مقايسات فاسد و بي اساس نمي توان احكام و مسايل دين را به دست آورد؛ بنابراين تنها وسيله رسيدن به احكام واقعي دين، تسليم محض مي باشد؛ پس هركس در مقابل ما اهل بيت تسليم باشد از هر انحرافي در امان است و هر كه به وسيله ما هدايت يابد، خوشبخت خواهد بود و شخصي كه با قياس و نظريات شخصي خود بخواهد دين اسلام را دريابد، هلاك مي گردد. (مستدرك الوسايل: ج 17، ص 262، ح 25) سالروز شهادت سیدالساجدین زین العابدین حضرت علی ابن الحسین (ع) بر امام عصر (عج) و شیعیان و محبان آن حضرت تسلیت باد.
زندگينامه حجت الاسلام و المسلمین مهدی مهریزی
سوابق تحصیلی حجت الاسلام و المسلمین مهدى مهريزى در سال 1341، در شهر مقدس مشهد متولد شد. او پس از گذراندن دروس عمومى دوره ابتدايى و راهنمايى در سال 1355 وارد حوزه علميه مشهد شد و پس از اتمام دروس مقدمات در سال 1358 به حوزه علميه قم راه یافت و به مدت بيست سال در دروس فقه و اصول و فلسفه حضور يافت. وی در دوره سطح در محضر حجج اسلام و حضرات آيات ستوده، پايانى، اعتمادى، موسوى تهرانى و سيدعلى محقق داماد علم آموزی کرد؛ فلسفه را از حضرات آيات: محمدعلى گرامى، حسنزاده، جوادى آملى، و انصارى شيرازى آموخت. اساتيد دروس خارج او عبارتند از: آيات عظام وحيد خراسانى، تبريزى و فاضل لنکرانى. او همزمان با تحصيل، به تدريس دروس حوزه تا رسائل و مکاسب اشتغال داشته است و از سال 1364 تاکنون در دانشگاههاى مختلف به تدريس اشتغال وارد و همچنين نامبرده در همايشها و کنفراسهاى علمى بسيارى به ارائه مقاله و سخنرانى پرداخته است.
ثبت نام آزمون کارشناسی ارشد و دکتری جامعة المصطفی (ص)
ثبت آزمون ورودی مقاطع دکتری برای طلاب ایرانی و غیر ایرانی و آزمون ورودی مقطع کارشناسی ارشد برای طلاب غیر ایرانی شروع شد. در مقطع دکتری از گرایش های تاریخی، تاریخ اهل بیت (ع)، تاریخ تمدن اسلامی و تاریخ تشیع در سال 92 -93 پذیرش دارد و در مقطع کارشناسی ارشد گرایش های تاریخ تمدن اسلامی ، تاریخ اهل بیت (ع) ، تاریخ تشیع و تاریخ معاصر جهان اسلام برگزار می گردد.
پانزدهمین نشست سیره پژوهی برگزار می گردد
در ادامه سلسله جلسات علمی تخصصی سیره پژوهی پانزدهمین نشست علمی سیره پژوهی برگزار می گردد. موضوع: روش تحقیق در سیره (1) سخنران:آقای دکتر کافی زمان:سه شنبه چهاردهم آبان، از ساعت 15 مکان: سالن شهید عارف حسینی مجتمع آموزش عالی امام خمینی (ره)
ویژه نامه محرم
باز این چه شورش است که در خلق عالم است باز این چه نوحه وچه عزا وچه ماتم است باز این چه رستخیز عظیم است کز زمین بی نفخ صور، خاسته تا عرش اعظم است این صبح تیره باز دمید از کجا؟ کزو کار جهان وخلق جهان جمله درهم است گویا، طلوع میکند از مغرب آفتاب کآشوب در تمامی ذرات عالم است گر خوانمش قیامت دنیا، بعید نیست این رستخیز عام، که نامش محرم است در بارگاه قدس که جای ملال نیست سرهای قدسیان همه بر زانوی غم است جن وملک بر آدمیان نوحه میکنند گویا، عزای اشرف اولاد آدم است خورشید آسمان وزمین، نور مشرقی پروردهٔ کنار رسول خدا، حسین
نگاهي به زندگاني و شهادت علياكبر (ع)
علياكبر(عليهالسلام)، فرزند ارشد امام حسين(عليهالسلام) و از چهرههاي شاخص قيام عاشورا است. چند سالي از زندگاني جدّ بزرگوار خويش، امام علي(عليهالسلام)، را درك كرده و اخباري نيز نقل نموده است. مادرش ليلا، دختر ميمونه بينت ابيسفيان حرب است و هيچ دليل قابل قبولي بر حضورش در ماجراي كربلا موجود نيست.
دانلود کتاب النقد التاریخی
کتاب النقد التاریخی ترجمه به عربی عبدالرحمن بدوی مشتمل بر سه مقاله مدخلی بر مطالعات تاریخی نوشته آنجلو اسینوبوس نقد متن نوشته پول ماس تاریخ عمومی نوشته امانوئل کانت
مفهوم انحطاط در اندیشه سیاسی اسلام
انحطاط از آن رو که همواره در جهان اسلام، حیات و ممات داشته، موضوع جدیدی به شمار نمی آید ولی طی چند سده اخیر، جلوه های تازه ایی از آن پیدا شده که آن را در کانون گفتگوهای اندیشمندان سیاسی مسلمان و سیاست مداران دول اسلامی قرار داده است و از این رو، اهمیتی مضاعف یافته است.
جريان شناسي تاريخي رويكرد و قرائت حماسي ـ اسطورهاي از واقعة عاشورا
مقدمه سایت سخن تاریخ از سوی گروه تاریخ اسلام مجتمع آموزش عالي امام خميني(ره) وابسته به جامعة المصطفي العالمية با هدف عرضه شناخت عمیق تر از اسلام خاصه تشیع و دفاع از آن، راه اندازی شده است. گروه تاریخ اسلام، از سال 1379 كار خود را شروع كرده و به تدریج با فعال ساختن رشته های مختلف و جذب اساتید در گرایشهای مختلف، فعالیت رو به رشدی داشته است.
- مقالات دیگر...
- جريان شناسي تاريخي رويكرد و قرائت حماسي ـ اسطورهاي از واقعة عاشورا
- معرفی کتاب جريانشناسي تاريخي قرائتها و رويكردهاي عاشورا
- چهاردهمین نشست سیره پژوهی
- دو تصویر متضاد از سیمای محمد(ص)
- 11 ذی الحجة - ارتحال حاج میرزا جواد ملکی تبریزی
- طرح های جدید تخریب اماکن اسلامی تاریخی عربستان
- 13 ذی الحجة - وفات شیخ آقا بزرگ تهرانی
- 15 ذی الحجة - ولادت امام علی النقی الهادی(ع)
- ویژه نامه عید غدیر خم
- آلبوم تصاویر تاریخی مکه مکرمه
- داستان گردن زدن حاجی
- 10 ذی الحجة - شهادت عبدالله محض و جمعی از آل حسن (ع)
- راهنمای تنظیم و ارسال مقالات
- 7 ذی الحجة - شهادت امام محمد باقر(ع)
- 9 ذی الحجة - ارتحال عالم كبير علامه طبرسي
- 5 ذی الحجة - غزوه سویق
- 6 ذی الحجة - يورش قرمطیان به مكه و قتل عام حجاج 317 قمری
- 2 ذی الحجة - تولد شیخ فضل الله نوری
- ویژه نامه امام رضا علیه السلام
- داستان ضامن آهو"حقیقت یا افسانه؟
- ...
گروه تاریخ اسلام
دروس و سرفصل ها
معرفی اساتید
پایان نامه ها و تحقیقات
مجله سخن تاریخ
مطالعات تاریخی جهان اسلام
مقالات
دانش آموختگان
سفرهای علمی
آمار بازدیدکنندگان
بازدید این صفحه : 1040851 |
بازدید امروز : 1312 |
کل بازدید : 6345283 |
بازدیدکنندگان آنلاين : 2 |
زمان بازدید : 1/1875 |
ورود کاربران
برای استفاده از امکانات سایت مانند ارسال و پیگیری مقالات ، دانلود کتب و نقشه ها و دریافت خبرنامه سایت باید در سایت عضو شده، با نام کاربری خود وارد شوید!