خواندنی های تاریخی

نویسندگان: حسین حسینیان مقدم، اصغر منتظرالقائم و محمدعلی چلونگر؛ ورود اصحاب امامان شیعه

بریگارد قزاق پیش از کودتای سوم اسفند وضعیت مناسبی نداشت و حقوق و جیره آنها عقب افتاده ب

مکتب میرزای شیرازی در سامرا با تربیت شاگردان بسیاری، بعدها و به خصوص در زمان مشروطه با

نویسنده: حسین حسینیان مقدم؛ لیله الرغائب به اولین شب جمعه از ماه رجب، شب برآورده شدن آر

اسناد و مدارک وزارت امور خارجه ایران و گزارشهای ساواک و منابع دیگر نشان میدهد که دفتر
جدیدترین دیدگاه ها
نشست «ارزیابی کتاب موسوعه ابن عباس تالیف آیت الله خرسان از جهت روش و محتوا»
نشست «بررسی یک اشتباه تاریخی دربارۀ ازدواج امام جواد(علیه السلام) با أمالفضل»
سيد محمد علي نوري مسئول ارتباطات سایت سخن تاریخ
رزومه سيد محمد علي نوري تحصيلات ابتدايي را در آبادان گذراندم و راهنمايي ودبيرستان را در مشهد مقدس سپري نمودم.در مشهد، به دروس حوزه مشغول شدم وسپس به قم نقل مكان نمودم.در حوزه قم به دروس سطح مشغول شدم و همراه با دروس حوزه، در رشته علوم سياسي دانشگاه باقرالعلوم(ع) نيز پذيرفته شدم.با پايان يافتن دوره علوم سياسي و نوشتن پايان نامه، از اين دانشگاه فارغ التحصيل شدم.بعد از آن، در رشته تاريخ تمدن اسلامي درمقطع فوق ليسانس پذيرفته شدم و با اتمام دوره، هم اكنون به تدريس و تحقيق در اين رشته مشغول مي باشم. پس از اتمام دروس سطح در درسخارج فقه و اصول آيات عظام:آيه الله مكارم شيرازي،آيه الله سبحاني،آيه الله حائري،آيه الله دوستي و اساتيد بزرگوار ديگر نيز، به مدت 6 سال شرکت کرده ام. سابقه اشتغال 1. محقق در مركز مطالعات فرهنگي حوزه(1382 تا 1383) 2. محقق بنياد نهج البلاغه واحد قم(1382) 3. كارشناس پشتيباني علمي و منابع الكترونيكي در معاونت پژوهش مجتمع آموزش عالي فقه جامعه المصطفي(ص) از 1382 تا کنون(1391)
امام خمينى(ره): اتحادملى و انسجام اسلامى
(تيترهاي پيشنهادي ديگر:اسلام ناب حلقه اتصال وحدت ملي و اسلامي. اتحاد ملي،انسجام اسلامي،ايران و جهان اسلام.اسلام،اتحاد،انسجام در دو عرصه ملي و اسلامي.) چکیده اكنون كه در عصر فناوري اطلاعات و تكنولوژي قرار داريم به قدري هجوم اطلاعات غيرضروري زياد است كه آدمي حتي لحظهاي نميانديشد كه: كيست؟ چه ميكند؟ در چه عصري زندگي ميكند؟چطور بايد زندگي كند؟ چه وظايفي بر عهده دارد؟ آيا نسبت به دين و آييناش اطلاعاتي صحيح و دقيق در دست دارد؟ از اسلام چه ميداند؟ براي تحقق اسلام ناب كه اسلام حقيقي است چه لازم است؟چه وظايفي بر عهده دارد؟اسلام ناب محمدي (ص) چه ويژگي هايي دارد؟ چه كساني حاميان حقيقي اسلام نابند؟ تفاوتهاي آن با اسلام آمريكايي چيست؟وظايف مردم و مسلمان ها براي تحقق اسلام ناب چيست؟و حوزه و دانشگاه دراين باره چه وظايفي بر عهده دارند؟ اين مقاله كوتاه ميكوشد به سئوالات فوق از منظر امام خميني(ره) پاسخ دهد:
6- آغاز بناي شهر بغداد توسط منصور عباسي
منصور عباسي به جهت خطری كه از سوي مردم كوفه كه بيشتر طرفدار اهل بيت ( ع) بودند، احساس می کرد،تصمیم گرفت که بايد پايتخت جديدي براي خود احداث نمايد،[1] به همين دليل، تعدادي از اهل فن را ماموريت دا د تا مكاني كه از هر نظر مناسب باشد، در نظر بگیرند که سرانجام قرار شد در مكان فعلي بغداد اين كا ر صورت پذیرد. منصور براي اين كار، تعدادزيادي مهندس ،معمار ، بنا و كارگر هنرمند را از تمام نقاط دعوت نمود [2] و حجاج بن ارطاه وابوحنيفه نعمان بن ثابت را مامور ساختِ آن كرد كه بعدها يكي از بزرگ ترين وباشكوه ترين شهرهاي دنيا گرديد. تصمیم بر آن شد که[3] شهر به صورت مدور ساخته شود و دو ديوار اصلي آن را احاطه كنند
22-تصرف بغداد توسط شاه عباس صفوي
سلطنت طولاني شاه عباس را مي توان نقطة اوج قدرت نظامي صفويان در ايران به شمار آورددر حاليكه عثماني رقيب ديرينة صفويه در همين زمان ، دوران ضعف خود را سپري مي نمود.ودرباريان ونظاميان (يني چريان ) بر اركان حكومت مسلط بودندوهر از چندي، سلطان را تعويض مي كردند.شاه عباس با استفاده از وضعيت موجود، توانست قسمتهاي زيادي از آذربايجان وشمال عراق را به چنگ آورد.[1] او در سال 1032 قمری در اختلاف بين دو سردار ترك به نام هاي يوسف پاشا و سوباشي بكر كه هر يك سعي در كنترل بغداد داشتند، [2] از سوباشي بكر حمايت كرد و لذا سوباشي توانست يوسف پاشا را از سر راه خود بردارد اما عثماني حكومت سوباشي بر بغداد را تاييد نكرد و سپاهي را عازم بغداد نمود. در مقابل سوباشي از شاه عباس كمك خواست..شاه صفوي سي هزار مرد را به ياري او فرستاد .عثماني در مواجهه با اين موضوع، حكومت سوباشي بر بغداد را به رسميت شناخت كه اين اقدام باعث شد تا سوباشي از تحويل دادن بغداد به شاه عباس سرباز زند.
17-تولد شيخ بهائي
بهاءالدين ،محمد بن حسين بن عبدالصمد،العاملي،فقيه، محدث، مفسر،رياضيدان ، حكيم ،متكلم ،اديب وعارف برجسته ،در 17 محرم سال953 قمری در بعلبك لبنان متولد شد[1].او كه نسبش به حارث همداني از ياران خاص علي(ع)مي رسد[2].در سال 965 قمری با آن كه 12سال بيشتر نداشت همراه پدر عالم اش، به ايران مهاجرت كرد و در اصفهان ساكن شد.بعد از سه سال به قزوين پايتخت صفويه رفت .[3] پس از فوت پدر زنش، شيخ علي منشار كه شيخ الاسلام اصفهان بود، مقام او راعهده دا ر گرديد.[4]او سفرهايي به مكه ، مدينه، آذربايجان ، عراق ، دمشق ، فلسطين ، مصر و هرات داشته و دوبار همراه شاه عباس، پياده به مشهدرفت.[5] پدر شيخ بهائي ،ملا عبدالله صاحب حاشيه ، ملا علي قائني ،ملا محمد باقر يزدي از اساتيد اويند [6]و اشخاصي چون سيد حسين كركي،ملا صدرا، فيض كاشاني،فياض لاهيجي، نظام الدين ساوجي ،محمدتقي مجلسي (مجلسي اول) ،محقق سبزواري ر امي توان از شاگردان او نام برد.[7] بالغ بر يك صد كتاب در زمينه فقه، اصول، تفسير ، حديث ، رجال ، ادبيات ،رياضي، جبر ، هندسه ، اسطرلاب و هيأت ......از او به جاي مانده كه مهم ترين آن ها جامع عباسي در فقه اسرار البلاغه ،الحبل المتين،زبده الاصول،الفوائد الصمديه ،تشريح الافلاكدر نجوم، خلاصه الحساب و كشكول مي باشد.[8]
11-تولد آقا بزرگ تهرانی
محمد محسن بن علي بن محمد رضا بن محسن، معروف به شيخ آقا بزرگ تهراني، فقيه وكتاب شناس شيعي، در شب پنج شنبه11 ربيع الاول سال 1293در تهران به دنيا آمد.[1] او تحصيلات مقدماتي را در تهران گذراندو درسال 1315 عازم نجف اشرف گرديد[2] و تا سال 1329 زمان در گذشت آخوند خراساني در نجف بود و از محضر اساتيدي چون ميرزا حسين نوري ، سيد مرتضي كشميري ، سيد محمد كاظم يزدي و ميرزا محمد تقي شيرازي استفاده كرد ،[3] سپس به سامراء رفت و 24 سال در آن سامان زيست و در همان جا بود كه تاليف كتاب بزرگ الذريعه الي تصانيف الشيعه را آغاز كرد.
22-رحلت شيخ طوسي (ره) (موسس حوزة علمية نجف)
شيخ ابوجعفر محمدبن حسن بن علي بن حسن معروف به شيخ الطائفه ومشهوربه شيخ طوسي (ره) در رمضان سال 385 قمری در طوس متولد شد[1]. از دوران جواني او اطلاع زيادي در دست نيست اما به مجرد ورود به بغداد درسال 408 قمری در درس شيخ مفيد (ره) حضور يافت [2] كه خود نشانگر توانايي علمي اوست .به مدت 5 سال ازشيخ مفيد بهره برد. پس ازرحلت شيخ، در سال 413 قمری زعامت شيعه به سيد مرتضي رسيد[3] . شيخ طوسي در كلام ، فقه ، اصول و تفسير از سيد مرتضي و در حديث از شیخ مفيد، غضائري، ابن عبدون و ابن صلت اهوازي بهره برد [4]. بعد از رحلت سيد مرتضي درسال 436 قمری، شيخ طوسي زعامت و رهبري تشيع را عهده دار گرديد .
در گذشت مسعودي
ابوالحسن علي ابن حسين بن علي المسعودي الهذلي،مورخ ، جغرافيدان ، از ذريه عبدالله ابن مسعود صحابي پيامبر اكرم (ص) مي باشد .اوبه امام المورخين وهرودت عرب معروف مي باشد[1]. وی در اواخر قرن دوم هجري در بابل نزديكي بغداد متولد[2] شد،البته بعضي ها اورا از اهالي مغرب دانسته اند[3] .مسعودی در جواني مسافرت هاي بسياري به اقصي نقاط جهان (آسيا ، آفريقا ) انجام داد .اما ده سال آخر عمرش را در شام و مصر سپري نمود.[4]
دریافت کتاب الاستشراق و التاریخ الاسلامی
عنوان کتاب : الاستشراق و التاریخ الاسلامی (القرون الاسلامیه الاولی) : دراسه مقارنه بین وجهه النظر الاسلامیه و وجهه النظر الاوروبیه/ فاروق عمر فوزی تعداد صفحات : ۲۸۸ص. زبان متن : عربي برای دریافت کتاب به ادامه مطلب مراجعه کنید!
دریافت کتاب سقیفه
نام کتاب: سقیفه "بررسی نحوه شکل گیری حکومت پس از رحلت پیامبر (ص)" نویسنده: علامه مرتضی عسکری به کوشش محمد دشتی تعداد صفحات:212 برای دانلود کتاب به ادامه مطلب مراجعه نمایید!
سفر علمي،كاروانسراي دير گچين
سفر علمي يك روزه به كاروانسراي دير گچين در روز جمعه مورخ 1386/2/28 انجام شد كه به حمدالله از موفقيت نسبي برخوردار بوده است. درباره اين سفر، نكات زير حائز توجه بوده است: 1- اين سفر با مشاركت انجمن تاريخ پژوهان انجام گرفت و لذا عمده كارهاي اجرايي به دوش انجمن بود. 2- طي اين سفر علمي حدود 150 نفر از اين اثر باستاني ديدن کردند.
نقل و نقد کتاب تأثیر اسلام بر اروپای قرون وسطی
چکیده جهان اسلام به طرق گوناگون اروپای قرون وسطی را تحت تأثیر قرار داده و این حقیقتی است که دانشمندان زیادی آن را بررسی و تأیید نموده و حاصل مطالعات خود در این زمینه را در کتاب ها و مقالات متعددی منعکس کرده اند،البته کمتر کوششی را می توان یافت که این تأثیر را به طور همه جانبه مورد بحث قرار داده باشد لذا هدف مونتگمری ارائه نظری جامع در باره حضور اسلام در اروپا و عکس العمل آن ها در مقابل مسلمانان است.به علاوه در پی آن است که به مدیون بودن اروپایی ها به فرهنگ و تمدن اسلامی اعتراف کند به آن دلیل که هرگونه تلاش برای پنهان ساختن و یا انکار دین اروپا به اسلام را نشانه غرور می داند.آیا مونتگمری در این راه موفق بوده است؟مقاله پیش و رو می کوشد به این سئوال پاسخ دهد.
نقش شيعيان بلخ در فرهنگ وتمدن اسلامي(تا حمله مغول)
بلخ، بعد از قبول اسلام دوره جدیدی را در فرهنگ و تمدن اسلامی آغاز کرد و مرکز علم و حکمت گردید. علاوه بر این، بلخ یکی از مهمترین مراکز نظامی مسلمانان بود و از آن محل دین اسلام به ماوراء النهر و ترکستان تبلیغ می شد.که در این نوشتار تلاش شده است نقش شیعیان بلخ و سهم آنان در فرهنگ و تمدن اسلامی مورد تحقیق و بررسی قرار بگیرد.
غدير در منابع زيديه (قرنهاي 2-5 هجري)
به دليل نزديكي برخي عقايد زيديه به معتزله، امروزه و در طول تاريخ گهگاهي سعي شده است كه اين فرقه مهم و تأثيرگذار شيعي را به اهل سنت پيوند دهند. به نظر ميرسد موفقيت وهابيت در وهابي كردن خيلي از زيديان يمن نيز از همينجا نشأت ميگيرد. اين در حالي است كه عمده گروههاي زيديه همه شرايط يك فرقه شيعي را دارا و معتقد به امامت بلافصل حضرت علي (ع) و وجود نص در اين مورد بوده است. براي اثبات اين نظريه، در اين تحقيق سعي بر آن است كه مسأله غدير در منابع متقدم زيديه، منابع قرنهاي 2-5 هجري مورد بررسي قرار گيرد. از ميان منابع زيديه در دوره مورد بحث در 27 منبع به غدير پرداخته شده كه مورد بررسي قرار گرفت. معلوم شد كه عمده منابع متقدم اين فرقه، غدير را به عنوان نص بر امامت بلافصل امیرالمؤمنین (ع) قبول داشتهاند.
شیعه پژوهی در چین
طالعات و پژوهش ها درباره مذهب تشیع بعد از پیروزی انقلاب 1978 ایران وارد یک مرحله کاملا جدیدی شده و در غرب، این پژوهشها با فراگیری ابعاد مختلف مذهب شیعه و سریع در حال انجام است. اما در چین به دلایل متعدد از جمله محدودیت های دین پژوهی در یک جامعه کمونیستی، دیرتر و کم رمق تر شروع شده است. با این حال در سه دهه اخیر به همت دین پژوهان و اسلام شناسان چینی، مقالات و کتابهایی با موضوع تشیع، تاریخ و تفکر شیعه در چین منتشر شده است.
- مقالات دیگر...
- برنامه درسی دوره دکتری ترم دوم 90-91
- تاریخ آموزش در اسلام
- تاریخ تشیع و اعتقادات آنها
- نقش تقیه در استنباط احکام
- درآمدی بر سیره تبلیغی معصومان
- نبرد جمل
- مکه در بستر تاریخ
- معاد از دیدگاه قرآن و علوم
- زندگی و مقتل امام حسین (ع)
- خورشید شب
- پیوند دو دریا
- تاریخ افغانستان
- کنز مخفی
- آسیب شناسی تمدن اسلامی از دیدگاه سید حسین نصر
- ابن العلقمی و دوره السیاسی
- اندیشه سیاسی سید نعمت الله جزایری
- عباسیان از بعثت تا خلافت
- اخلاق تبلیغ در سیره رسول الله (ص)
- ساعات حضور اساتید ترم دوم 90-91
- اولین جلسه هم اندیشی دانش پژوهان تاریخ معاصر
- ...
گروه تاریخ اسلام
دروس و سرفصل ها
معرفی اساتید
پایان نامه ها و تحقیقات
مجله سخن تاریخ
مطالعات تاریخی جهان اسلام
مقالات
دانش آموختگان
سفرهای علمی
آمار بازدیدکنندگان
بازدید این صفحه : 1011748 |
بازدید امروز : 3601 |
کل بازدید : 6000753 |
بازدیدکنندگان آنلاين : 4 |
زمان بازدید : 1/1562 |
ورود کاربران
برای استفاده از امکانات سایت مانند ارسال و پیگیری مقالات ، دانلود کتب و نقشه ها و دریافت خبرنامه سایت باید در سایت عضو شده، با نام کاربری خود وارد شوید!