خواندنی های تاریخی

۱۷ آوریل سال ۱۹۱۵ میلادی در جریان جنگ جهانی اول برای نخستینبار از سلاح شیمیایی استفاده

زیباییهای رمضان در هر دوره و زمانهای لطف خاص خودش را دارد؛ آن زیبایی است که از درون ب

منابعی چون «تقویم المحسنین» اثر ملامحسن فیض کاشانی روایت کردهاند که پس از مهاجرت امام

۲۹ شعبان سال ۱۳۲۵ قمری متمم قانون اساسی مشروطه ایران امضاء شد. این متمم خودش اصول بسیار

اواخر شعبان سالگرد شهادت سعیدبنجبیر مفسر قرآن و از اصحاب نزدیک امام سجاد(ع) است که زند
جدیدترین دیدگاه ها
مصاحبه اختصاصی سایت سخن تاریخ با دکتر حسین عبدالمحمدی، دانشیار جامعه المصطفی العالمیه و مدیر گروه تاریخ اهل بیت (ع) :
مصاحبه اختصاصی سایت سخن تاریخ با دکتر حسین عبدالمحمدی، دانشیار جامعه المصطفی العالمیه و مدیر گروه تاریخ اهل بیت (ع) :
مصاحبه اختصاصی سایت سخن تاریخ با دکتر حسین عبدالمحمدی، دانشیار جامعه المصطفی العالمیه و مدیر گروه تاریخ اهل بیت (ع) :
نشست «ارزیابی کتاب موسوعه ابن عباس تالیف آیت الله خرسان از جهت روش و محتوا»
مطالعات تاریخی در حوزه حدیث: نبود روش شناسی مشخص، ضعف اصلی
- دسته: مصاحبه ها
نوشته شده توسط علی معموری(استاد مدعو گروه) س: ضرورت های مطالعات تاریخ حدیث، به طور کلّی چه مواردی است؟ ج: ابتدا لازم میدانم بین دو نوع کار تاریخی در حوزۀ حدیث، تفاوت قائل شوم. گاهی ممکن است ما کاری تاریخی در باب آن چه به نام حدیث میشناسیم(چه به صورت مجموعۀ احادیث یا یک حدیث خاص) انجام دهیم و گاهی ممکن است کاری در مورد تاریخ دانش حدیث یا علوم حدیث صورت دهیم.
ولایتعهدی؛ بازی مأمون برای مشروعیت ترک خورده خلافت بود.
- دسته: مصاحبه ها
نوشته شده توسط سید علیرضا واسعی دوره امامت حضرت علی ابن موسی الرضا (ع) با جریانات سیاسی متنوع و گوناگونی همراه بود؛ از این رو برای جریان شناسی سیاسی این عصر با سیدعلیرضا واسعی، عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی به گفتگو نشسته ایم:
مستندات کتاب مغز متفکر جهان شیعه، واقعیت ندارد
- دسته: مصاحبه ها
نوشته شده توسط سخن تاریخ دکتر صادق آیینه وند معتقد است نوشته های کتاب «مغز متفکر جهان شیعه»، ساخته و پرداخته ذهن مرحوم ذبیح الله منصوری است. ایشان نکاتی را از جاهای مختلف می گرفت و خودش پرورش می داد و بزرگ می کرد و به عنوان واقعیت تاریخی مطرح می کرد.
عبرتها و پیامهای تاریخی برای دولتمردان
- دسته: مصاحبه ها
نوشته شده توسط زهرا روح الهی امیری اگر دولتمردان مي خواهند آوازهاي نيکو يابند، باید اعمال مثبتي که در گذشته مورد احترام و توجه مردم بوده عمل نمايند و اعمال خلافي که باعث وهن دولتهای گذشته گشته را انجام ندهند؛ چرا که سيره عقلا آن است که راه رفته را هرگز دوبار نمی پيمايند.
گفتمان تمدنی قرآن منظومه ای فرازمانی است
- دسته: مصاحبه ها
نوشته شده توسط سخن تاریخ رئيس جامعة المصطفی(ص) العالميه با بيان اينكه گفتمان دينی اسلام يك گفتمان تمدنی است كه داعيه هدايت جامعه بشری را دارد، اظهار كرد: اين مجموعه يك منظومه تمدنی است كه اختصاص به يك عصر ندارد.
بررسی ارتباط میان شیعه امامیه، معتزله، اشاعره و حناوله
- دسته: مصاحبه ها
نوشته شده توسط زینب جباری نویسنده کتاب «بررسی تاریخی تعامل فکری و سیاسی امامیه با فرقههای معتزله، اشاعره و حناوله در عصر آل بویه» گفت: این کتاب ارتباط میان شیعه امامیه، معتزله، اشاعره و حناوله را با نگاهی تاریخی بررسی میکند. دکتر محمد رضا بارانی در گفت و گو با خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، قرن چهارم و پنجم هجری را دوران اوج و شکوفایی تمدن اسلامی دانست و عنوان کرد: این کتاب به بررسی تمدن اسلامی در دوره آل بویه پرداخته، دورهای که اوج تمدن اسلامی است. اگر تمدن اسلامی فرآیندی تاریخی باشد، در طول دوره آل بویه به اوج خود دست پیدا کرده است.
«رفتار و اخلاق امام علی(ع)» در گفت و گو با دکتر صادق آئینه وند
- دسته: مصاحبه ها
نوشته شده توسط سخن تاریخ دکتر صادق آئینه وند، از جمله اساتیدی است که جدای از تدریس در دانشگاه، در کار ترجمه و تألیف آثاری زیادی نیز فعال است. آثاری که او ترجمه یا تألیف کرده، هریک در پاسخ به نیاز مبرمی در جامعه علمی، یا روشنگری و عبرتآموزی در زمینهای خاص از تاریخ اسلام بوده است؛ از جمله آثار او می توان به «ادبيات انقلاب در شيعه»، «قيام هاي شيعه در تاريخ اسلام» و «تاريخ نگاري در اسلام»، اشاره کرد.
حضرت علی (ع) ممتازترین شاگرد مكتب پیامبر (ص) است
- دسته: مصاحبه ها
نوشته شده توسط سخن تاریخ عضو هیئت علمی جامعه المصطفی العالمیه با اشاره به نقش حياتي امام علی(ع) در احیای اسلام اصيل از ايشان به عنوان ممتازترين شاگرد مكتب پيامبر ياد كرد. حجت الاسلام دکتر محمد الله اکبری، عضو هیئت علمی جامعه المصطفی العالمیه جایگاه حضرت علی (ع) را بسیار والا و با اهمیت دانست و گفت:
از همنشینی با پیامبر(ص) تا امامت
- دسته: مصاحبه ها
نوشته شده توسط روزنامه ی همشهری زمينه پژوهشي تاريخي روزگار امام حسن(ع) در گفت و شنودي (از روزنامه همشهری) با دكتر نعمت الله صفري یکی از معضلاتی که بر سر راه شناخت درست و دقیق امامان شیعه وجود دارد، درآمیختن روایات جعلی و غیرواقعی درباره شخصیت و ابعاد گوناگون سیاسی و اجتماعی و فردی و فرهنگی این بزرگواران است.
«عبرت پژوهی تاریخی» در گفتگو با دکتر داریوش رحمانیان
- دسته: مصاحبه ها
نوشته شده توسط داریوش رحمانیان دکتر داریوش رحمانیان کوشکی عضو هیئت علمی گروه تاریخ دانشكده ادبيات و علوم انساني در دانشگاه تهران است و نگارش کتابهای متعددی همچون: «چالش جمهوري و سلطنت در ايران»، «تاريخ علت شناسي انحطاط و عقب ماندگي ايرانيان و مسلمين»، «سيدجمال الدين اسدآبادي»، «تاريخ تفكر سياسي در دوره قاجار» و «جنبش مشروطه» را در کارنامه ی خویش دارد.
نقش اخلاق در تمدن
- دسته: مصاحبه ها
نوشته شده توسط سخن تاریخ آنچه ارائه می شود گفتگویی است با جناب آقای علی حسن یاسری- نویسنده ی کتاب الاخلاق و الحضاره، رتبه اول هفتمین جشنواره ی شیخ طوسی و دانش آموخته ی گروه تاریخ اسلام- که توسط نشریه پژوهه انجام شده است.
من به صورت خاص شیفته شخصیت «حضرت عباس» هستم
- دسته: مصاحبه ها
نوشته شده توسط مصطفی افضل زاده پروفسور پیتر ج. چلکوفسکی (Peter J. Chlkowski)، دانشمند آمریکایی لهستانیتبار، از دانشمندان متخصص فرهنگ ایران است که هماکنون استاد رشتههای مطالعات خاورمیانه، شرقشناسی و اسلامشناسی در گروه مطالعات اسلامی و خاورمیانه دانشگاه نیویورک است. وی در گفتوگو با خبرنگار بینالملل خبرگزاری فارس، روایت جالبی از داستان کربلا دارد:
غلو، نتیجه جهل به سیره اهل بیت (ع) است
- دسته: مصاحبه ها
نوشته شده توسط حورا نژاد صداقت/جامجم شما تاکنون چندبار صحبتهای تکراری درباره امامان شنیدهاید و در نهایت احساس کردهاید هیچ چیز جدید یاد نگرفتهاید؟ تاکنون چند بار حرف جدیدی بر خلاف آموزههای قبلیتان شنیدهاید و فهمیدهاید باور قبلیتان بر اساس صحبتهای غالیان در زمینه دین بوده است؟ دکتر نعمتالله صفریفروشانی از دانشآموختگان حوزه و دانشگاه و دارای سابقه تدریس در جامعه المصطفی و دانشگاه ادیان و مذاهب و... ، بارها درباره غالیان کاوش کرده و حتی کتابی نیز با عنوان «غالیان، کاوشی در جریانها و برآیندها» دارد.
بعثت پیامبر(ص) از زبان رسول جعفریان
- دسته: مصاحبه ها
نوشته شده توسط رسول جعفریان دکتر رسول جعفریان از جمله محققانی است که با نگارش کتاب "سیره نبوی" و مقالات متعدد علمی، تلاش کرده است تا با مستندات تاریخی نگاهی روشن بینانه از مکتب پیامبر را برای جامعه امروز ما نمایان سازد. او در این راستا تلاش کرده تا انحرافات فکری جامعه اسلامی امروز ایران را نیز یادآور شود.
وضعیت علمی و فرهنگی تشیّع در دوران امام باقر(ع)
- دسته: مصاحبه ها
نوشته شده توسط پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی به گزارش پایگاه اطلاع رسانی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی(ایسکا)، وضعیت علمی و فرهنگی تشیّع در دوران امام باقر(ع) توسط حجت الاسلام سید قاسم رزاقی موسوی در پژوهشکده تاریخ و سیره اهل بیت(ع) بررسی می شود.
متاسفانه بیداری اسلامی، ضد شیعه در حال پرورش است
- دسته: مصاحبه ها
نوشته شده توسط شفقتنا آیت الله امینی- امام جمعه قم- در دیدار و گفتگوی با دست اندرکاران شفقنا (پایگاه بین المللی همکاری های خبری شیعه)، با اشاره به نحوه تبلیغ تشیع، تاکید کرد: ما بسیار اشتباه میکنیم و تصور میکنیم که با گفتن معجزه و امثالهم می توانیم شیعه درست کنیم، در صورتی که اگر اخلاقی که پیامبر (ص) و دیگر ائمه (ع) داشتند را عرضه کنیم، قطعا اثرگذارتر خواهد بود.
اقتصاد مقاومتی در سیره رسول خدا(ص)؛ بخش دوم
- دسته: مصاحبه ها
نوشته شده توسط ایسکا در ادامۀ گفت و گو با دکتر محمد الله اکبری، مدیر پژوهشکدۀ تاریخ و سیرۀ اهل بیت(ع) به بررسی تدابیر رسول خدا(ص) به منظور پیشرفت اقتصادی جامعۀ اسلامی و جلوگیری از آسیبپذیری آن میپردازیم و توجه فرهیختگان محترم را به آن جلب میکنیم.
اقتصاد مقاومتی در سیره رسول خدا(ص)؛ بخش اول
- دسته: مصاحبه ها
نوشته شده توسط ایسکا مقام معظم رهبری دربارۀ اقتصاد مقاومتی فرمودند: «معنای اقتصاد مقاومتى این است که ما یک اقتصادى داشته باشیم که هم روند رو به رشد اقتصادى در کشور محفوظ بماند، هم آسیبپذیرىاش کاهش پیدا کند». در سیرۀ رسول خدا(ص)؛ چه قبل از هجرت و چه بعد از هجرت، چه در زمانی که قدرت اسلام به لحاظ سیاسی و اقتصادی محدود بود و چه در زمانی که اسلام قدرتمند شد، مواردی از اقتصاد مقاومتی قابل بررسی است. به این منظور با دکتر محمد الله اکبری- عضو هیئت علمی گروه تاریخ مجتمع عالی امام خمینی(ره) و مدیر پژوهشکدۀ تاریخ و سیرۀ اهل بیت(ع)- گفت و گویی ترتیب دادیم که از منظر فرهیختگان محترم میگذرد. در این بخش، موقعیت جغرافیایی و معیشتی جزیرةالعرب مورد بررسی قرار گرفته است.
عبدالحسین آذرنگ از دو کتاب تازهاش گفت
- دسته: مصاحبه ها
نوشته شده توسط راه دانشجو عبدالحسین آذرنگ از انتشار کتاب «سقوطها، فروپاشیها» خبر داد و گفت: به زودی کتاب «ناگفتهها از زبان عنایتالله رضا» نیز به چاپ میرسد.
مصاحبه جانشین سردبیر سخن تاریخ با رادیو معارف
- دسته: مصاحبه ها
نوشته شده توسط سخن تاریخ دکتر شیرودی در مصاحبه با رادیو معارف به معرفی فصل نامه سخن تاریخ پرداخت. جانشین سردبیر فصلنامه سخن تاریخ در تاریخ 17 بهمن 1391 در مصاحبه با برنامه نشریه رادیو معارف گفت: فصل نامه سخن تاریخ در آغاز یک نشریه اطلاع رسانی بود ولی در حال حاضر یک فصل نامه علمی- تخصصی است که توسط گروه تاریخ اسلام مجتمع آموزش عالی امام خمینی(ره) وابسته به جامعه المصطفی(ص) منتشر می شود
- مقالات دیگر...
- گفت وگو با دكتر لطف الله نبوی درباره توسعه منطق در تمدن اسلامی
- فلسفه علم سیره پژوهی؛ موضوع نشست شانزدهم
- شهربانو
- اسلام و ترور
- بررسي مستند حيات حضرت زينب(س) و نقش آفرینی در نهضت حسینی
- همایش سیره و زمان امام کاظم(ع)
- زندگی و زمانه امام کاظم علیه السلام
- شانزدهمین شماره فصل نامه سخن تاریخ منتشر شد
- داستانی شدن تاریخ در سنت تاریخنگاری اسلامی
- برگزاری شانزدهمین جلسه سیره پژوهی
- تاريخ سياسى صدر اسلام
- آسیب شناسی تمدن اسلامی از دیدگاه سید حسین نصر
- گزارش پانزدهمین نشست سیره پژوهی
- گفت و گو با نظام سلطه در سيره امام حسين(ع)(بخش دوم)
- گفت و گو با نظام سلطه در سيره امام حسين(ع) (بخش اول)
- سیره امام سجاد (ع)
- امام سجّاد(ع) از دیدگاه اهل سنّت
- برخورد امام حسین(ع) با جنگ نرم اموی
- ثبت نام آزمون کارشناسی ارشد و دکتری جامعة المصطفی (ص)
- پانزدهمین نشست سیره پژوهی برگزار می گردد
- ...
گروه تاریخ اسلام
دروس و سرفصل ها
معرفی اساتید
پایان نامه ها و تحقیقات
مجله سخن تاریخ
مطالعات تاریخی جهان اسلام
مقالات
دانش آموختگان
سفرهای علمی
آمار بازدیدکنندگان
بازدید این صفحه : 1037986 |
بازدید امروز : 3436 |
کل بازدید : 6321557 |
بازدیدکنندگان آنلاين : 37 |
زمان بازدید : 1/2031 |
ورود کاربران
برای استفاده از امکانات سایت مانند ارسال و پیگیری مقالات ، دانلود کتب و نقشه ها و دریافت خبرنامه سایت باید در سایت عضو شده، با نام کاربری خود وارد شوید!